Slovenija
454 ogledov

Tajani se kesa, to je danes napisal v novem pismu

Antonio Tajani
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je po današnjem srečanju s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) opravičil za nedeljske izjave v Bazovici. Kot so še potrdili v EPP, bo Tajani tudi poslal pismo v tem duhu zunanjemu ministru Miru Cerarju.

Tajani je v nedeljo na oziroma ob robu slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

"Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi," je zapisal v današnji izjavi za javnost.

Dodal je, da je, ko je omenil italijansko Istro in Dalmacijo, govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na nedeljski slovesnosti v Bazovici.

V izjavi je še zapisal, da njegova politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju do prebivalcev Hrvaške in Slovenije.

Poudaril je še, da si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.

Tajani je svoje izjave skušal omiliti že v ponedeljek, ko je med drugim dejal, da so bile napačno razumljene. A s to njegovo izjavo številni niso bili zadovoljni. Slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst EPP so zato v skupnem pismu od njega zahtevali jasno opravičilo in umik izjav iz Bazovice.

Pod pismo predsedniku parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, se je podpisalo deset evropskih poslancev, ki so se danes popoldne z njim tudi srečali. Na srečanju so bili vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

Evropska poslanca Franc Bogovič (EPP/SLS) in Lojze Peterle (EPP/NSi) sta po današnjem srečanju zadovoljna z opravičilom.

Kot je za slovenske medije dejal Bogovič, se je Tajani nedvoumno opravičil, "spoznal, da je naredil napako". Dodal je, da predsedniku parlamenta "mogoče v ponedeljek še ni bilo povsem jasno, kako je bil v Sloveniji razumljen in kaj je povedal". Povedal je, da je Tajanija na sestanku opozoril, da mora paziti pri teh besedah, saj se Slovenci predobro spominjamo fašizma.

"Mislim, da smo dosegli pomemben napredek, da je odkrit, neposreden pogovor prinesel rezultat," pa je dejal Peterle. Dodal je, da je pomembno, da se je opredelil proti vsem totalitarizmom, saj v ponedeljkovi izjavi ni omenil fašizma. "Zdaj imamo povsem jasno in načelno stališče".

"Priznal je napako, piše pismo, ki ga bo poslal zunanjemu ministru," je še dejal Bogovič. Uradna pisma Ljubljani in Zagrebu bodo imela podobne elemente kot izjava za javnost, pa je povedal Peterle.

Cerar je v torek pisal Tajaniju zaradi njegovih izjav na slovesnosti v Bazovici kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija.

Predsedniku Evropskega parlamenta je zaradi njegovih izjav o italijanski Istri in italijanski Dalmaciji v torek pisala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in od Tajanija zahtevala nedvoumno opravičilo. Tajani bo po navedbah EPP pismo z opravičilom poslal tudi njej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.