Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Tajkuni v hotel, kurji tatovi na njivo

Slovenska turistka, ki so jo v Mehiki ujeli z drogo, je morala garati za to, da je v zaporu preživela.

slovenija 21.01.13, Anja Zupanc, novinarka, Zurnal, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V čem je sploh še smisel zapora? To se vprašam vsakič, ko slišim, kako udobno v zaporih živijo različni tajkuni, preprodajalci droge in preostali, ki so kaznovani zaradi izčrpavanja gospodarstva in delavcev. Občutek imam, da zlasti zaradi številnih ugodnosti, privilegijev in drugih bonusov, ki jih ti ljudje uživajo v zaporu, v naši družbi vse bolj bledita pravi smisel in namen zaporov. Kako naj si sicer drugače razlagam, da lahko nekdanja veleposlanica, ki je vinjena trčila in skoraj ubila človeka, zdaj v zaporu vsak dan obiskuje različne krožke in se udeležuje športnih dejavnosti ter da povrhu vsega niti ni ves čas zaklenjena v zaporniški celici? Ali je prav, da nekdanja gradbena baronica, ki leta ni plačevala svojih delavcev, lahko v zaporu vadi jogo? Pa mi, prosim, povejte, dragi predstavniki oblasti, koliko izkoriščenih delavk si danes lahko privošči samo en obisk joge na leto? Mislim, da je vsem jasno, da si komaj plačajo kruh in mleko (če si ju seveda sploh lahko privoščijo).

Delo

Pedagogi v zaporih bi me zdaj podučili, da so tudi dejavnosti del prevzgoje, zaradi česar v zaporih morajo potekati. Kaj pa če bi zapornike prevzgajali tako, da jih pošljemo na delo? Prosim, samo ne recite mi, da bi jim s tem lahko kršili pravice! Do zdaj ne poznam še nobenega zaprtega tajkuna, ki bi vsak dan stal za tekočim trakom in izdeloval gasilske aparate ali pa kmetoval na polju. Vem pa za kar nekaj obsojenih tatov in pretepačev, ki redno vihtijo lopate in okopavajo. Upam samo, da to ne dokazuje dvojnih meril tudi v zaporih. Da pridejo tajkuni v zapor na dopust, kurji tatovi pa na prevzgojo.

Preberite še članek: Država potrpežljivo kreditira

Komentarjev 6
  • maresem 20:47 10.februar 2014.

    Kakšni zapori neki.... hoteli. Kaj pa je sploh v tej SLO še normalno?! Gnilo in nesposobno sodstvo, policija tudi ne dosti boljše, zapori pa kot hoteli. Ja, to je pa prevzgoja. Blef.

  • mkmorfius 20:06 10.februar 2014.

    V zaporu mi mogle bit ceelice take kot v ameriških filmih: za sekret je luknja v steni, za postlo je dila in ena deka za pokrit, čez dan obvezno delo,... to je zapor, ne pa naši hoteli, ki sam ujčkajo ...prikaži večo zapornike. In pol se upajo še pritoževat!?! so morda pozabili, da so ZAPORNIKI ?

  • korisnik_5299 17:33 10.februar 2014.

    Ogromna škoda v gozdovih, posledice je treba odpraviti in zaporniki bi morali biti udeleženi pri tem! Zapor ne more biti užitek, ki ga plačujemo državljani, ampak mora biti prevzgojni ukrep, ki ga morajo plačati kaznjenci!