Slovenija
7 ogledov

Tajkunom le izjemoma

krizanic_ifp_111108 Žurnal24 main
Podaljševanje tajkunskih posojil je prepovedano, vendar ne brez izjem.
Banke bodo lahko že kmalu dobile jamstvo države za del posojil, ki jih dajejo podjetjem. Če jih bodo, potem v okviru celotnega poslovanja ne bodo smele dajati posojil za odkup podjetij s strani članov uprav teh podjetij in z njimi povezanih oseb. Prepovedano bo tudi obnavljati ta posojila ali spreminjati njihove pogoje.

 

Če bo treba, bomo tožili EU

Vinjete. Če EU ne bo sprostila zamrznjenih sredstev, tudi tožbe niso izključene, pravi minister za promet. O spremembi vinjetnega sistema bo v prihodnjih dneh obvestil evropsko komisijo. Cena mesečne vinjete še ni znana. Ljubljana. Banke, ki bodo koristile jamstva države, ne bodo smele podaljševati tajkunskih posojil. To določajo popravki zakona o jamstveni shemi, ki jih je vlada sprejela včeraj, potrditi pa jih mora še parlament.

Da bi preprečili "znatno škodo" banki, pa ta lahko podaljša tudi tajkunsko posojilo, in sicer s soglasjem nadzornega sveta.


Odrekla se je davku
Čeprav je vlada pred enim mesecem navdušeno posvojila zakon, ki bi 90-odstotno obdavčil visoke menedžerske plače, se mu je včeraj odrekla in ga umaknila z dnevnega reda. "Mislim, da so bili močni pritiski lobijev," pravi predlagatelj zakona Vili Trofenik. Njegov zakon ostaja v proceduri, če bo sprejet, bo skoraj zagotovo romal na ustavno sodišče. Če bo veljal od 1. januarja letos, je to namreč veljava za nazaj, ki je praviloma prepovedana.

Po Trofenikovem mnenju je treba nehati fetišizirati poklic menedžerja. Najbrž si tudi kdo v znanosti zasluži tako plačo, pravi. Plača, ki je meja 90-odstotne obdavčitve, pa je prepisana iz priporočil Združenja manager, dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.