Slovenija
40 ogledov

Tajni milijoni in svet

Ker "se večina tujih investitorjev ne želi medijsko izpostavljati", na Japtiju, Žurnal24 main
Subvencije za tuje naložbe. Radićeva svetu Japtija naložila, naj preveri, kaj se dogaja; ta pa je sestankoval v strogi tajnosti.

Odziv. To, da Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (Japti) noče razkriti, katerim podjetjem so letos razdelili 4,2 milijona evrov subvencij za tuje neposredne naložbe (TNN), je nesprejemljivo. Tako menijo na ministrstvu za gospodarstvo (MG), ki ga vodi Darja Radić in je pristojno za Japti.

Pravne podlage za to, da ne objavimo seznama potencialnih prejemnikov javnih sredstev, ni.
Japti

MG je zato svetu Japtija že pred enim tednom naložilo, naj na svoji naslednji seji “to zadevo obravnava, se kot pristojni organ do tega opredeli in sprejme ustrezne sklepe in ukrepe”. Glede tega, kdaj bo seja, so nam na MG še včeraj popoldne zagotavljali, da “ni znano”. Ko smo jih soočili s tem, da je bila seja včeraj dopoldne, pa je Stanka Ritonja z MG dejala: “Potem pa vi veste več kot mi.” Ostro je zanikala, da so nam sejo namerno prikrili, da na njej ne bi bilo medijev.

Kot smo poročali, je Japti letos subvencije za TNN že dodelil sedmim projektom. S podjetji je že pred meseci podpisal tudi pogodbe o višini subvencij. Čeprav je celo Japti priznal, da nima pravnih podlag za nerazkritje podatkov, komu so dodelili davkoplačevalski denar, pa vztrajajo, da bodo seznam podjetij razkrili šele, ko bodo ta že oddala zahtevke za izplačila oziroma najpozneje 20. oktobra, ko se izteče rok za oddajo teh zahtevkov.

Boxmark uspešen drugič
Edino podjetje do zdaj, ki je Japtiju že poslalo zahtevek za črpanje letos odobrene subvencije za TNN, je Boxmark Leather. Dobili jo bodo za proizvodnjo novega izdelka x-treme z diagnostičnim laboratorijem. Subvencije države so dobili že lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.