Slovenija
80 ogledov

Tajnice zamočile slovenskega oskarja

Circus fantasticus Staragara
Slovenija je zaradi nesporazuma med tajnicami društva filmarjev ostala brez svojega kandidata za oskarja za tujejezični film. Pozabili so namreč poslati prijavo.

Na seznamu kandidatov, ki ga je danes objavila ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti, je 63 filmov iz prav toliko držav. Svojega predstavnika za pet nominirancev, ki bodo razglašeni 24. januarja prihodnje leto, ima celo Albanija.

Slovenija pa ne, čeprav je od akademije pooblaščena organizacija Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) izpeljala vse postopke in za slovenskega kandidata izbralo v tujini in doma že nagrajeni film Janeza Burgerja Circus Fantasticus. A so v društvu do prvega oktobra, ko se je iztekel rok, v Los Angeles pozabili poslati izpolnjene obrazce in filmsko gradivo.

"Zgodil se je grozen nesporazum med našimi sodelavci," je za Žurnal24 pojasnjeval predsednik DSFU Igor Koršič. "Večina ljudi je mislila, da smo vse potrebno poslali, oseba, ki bi to morala storiti, pa ni vedela, da mora poslati. Septembra smo izgubili tajnico in čeprav je bila primopredaja narejena, nova tajnica ni vedela, da ima to nalogo," je povedal Koršič.

Kot pravi, jih preveva občutek katastrofe, saj so v društvu izvedli celoten postopek izbora. "Jaz kot odgovorni sem dobival sporočila, da je vse v redu, zato sem menil, da je vse opravljeno. Če bi kdo posumil, da je kaj narobe s prijavo, bi se že zdavnaj odzvali," je dodal in izrazil namen, da stopi v stik z akademijo in preveri, ali je mogoče prijavo vseeno poslati naknadno.

Burger zvedel od Žurnala24

Režiser filma Janez Burger je vest, da njegov film ne bo kandidat za nominacijo, izvedel od nas. Jožko Rutar, producent Circusa Fantasticusa, danes pa direktor Slovenskega filmskega centra, pa zadeve ni želel komentirati. Povedal je le, da filmski center z izbiro in kandidaturo ni imel nič, zato morajo vso odgovornost prevzeti v društvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.