Slovenija
85 ogledov

Tajnik Mozer se vrača

Adam Molan Nada Černič Cvetonovski
Sodba v imenu ljudstva. Andrej Mozer, tajnik Krajevne skupnosti Brestanica, je bil nezakonito odpuščen.

"Upoštevali bomo sodbo delovnega in socialnega sodišča Brežice, a tak uslužbenec, kot je Mozer, ne more opravljati dela v državni upravi," je prepričan predsednik KS Brestanica Vlado Bezjak. Prav on je kmalu po nastopu svojega mandata ugotovil vrsto nepravilnosti pri poslovanju KS, in ker je Mozer tak način poslovanja nadaljeval, mu je Bezjak pred poltretjim letom odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Prihaja nazaj

Sodišče je razsodilo, da Mozerju delovno razmerje v KS Brestanica ni prenehalo in še traja  z vsemi pravicami in obveznostmi iz delovnega razmerja. KS je tako dolžna Mozerja vzeti nazaj na delovno mesto tajnika in mu za čas od nezakonite odpovedi do vrnitve na delovno mesto priznati vse pravice iz delovnega razmerja, KS mora poravnati tudi stroške postopka in Mozerjevega zagovornika. "Menim, da je sodba utemeljena in odraža dejanske okoliščine celotne zadeve. Odločitev pa bo pravnomočna šele, ko bodo instančna sodišča o zadevi odločila," je odločitev sodišča komentiral  Mozerjev zagovornik Adam Molan.

Joj, kam bi del

Krajevna skupnost tega delovnega mesta nima več, saj po novem zakonu KS ni več delodajalec, tajniki pa so občinski uslužbenci. Na Občini Krško bodo zato danes razpravljali o tem, kaj storiti s tajnikom. Ostaja jim še možnost pritožbe na sklep sodišča.

(Ne)izvirni grehi

Mozer kot tajnik KS, ki naj bi sam izdajal naročilnice in podpisoval dokumente, naj bi KS pridelal 58 tisoč evrov veliko finančno luknjo. "Poleg tega ni plačeval elektrike, gramoza, računovodskih in drugih storitev, tudi 12 tisoč evrov denarja od grobarin ni bilo," našteva Bezjak.

Po Mozerjevih besedah se je denar pobiral na roko in nato porabljal za druge stroške KS. Bezjaka zanima še, kam je šel del denarja, ki ga je Termoelektrarna Brestanica namenila gospodinjstvom za plinifikacijo, pa ga po njegovih besedah nekateri še vedno niso dobili.

Delovno in socialno sodišče je ugotovilo, da finančno poslovanje v KS Brestanica, ki jo je pred prihodom Bezjaka na čelo KS vodil Miran Pavlič, Mozer pa je bil tam zaposlen trideset let, ni potekalo v skladu z veljavnimi finančnimi standardi, a po mnenju sodišča Mozer tega ni počel naklepno ali iz malomarnosti, nihče pa ga tudi ni preverjal. Na očitek v zvezi s primanjkljajem denarja od grobarin  delovno in socialno sodišče ugotavlja, da zgolj navedba, da manjka denar, ni zadosten znak kaznivega dejanja poneverbe.

Proti Mozerju je na Okrožnem sodišču v Krškem tekel tudi kazenski postopek, a je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov obtožnico umaknilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.