Slovenija
19 ogledov

"Tak človek in politik ne povezuje več"

France Cukjati Saša Despot
Nedeljska slovesnost, na kateri so obeležili tudi 70. obletnico domobranstva, in govor prvaka SDS Janeza Janše sprožata številne odzive.

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo so ogorčeni zaradi "nadaljevanja delitve slovenskega naroda", medtem ko so krajani Rovt zgroženi, da se vaška spominska slovesnost sprevrača "v politikantske namene".

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je v sporočilu za javnost zapisal, da z zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremlja ponarejanje ter prilagajanje zgodovine strankarskim oziroma osebnim potrebam in koristim.

"Pričakovali smo, da bo zborovanje v Rovtah pietetno dejanje v spomin na tiste ljudi, ki so umrli v drugi svetovni vojni kot pripadniki domobranskih enot. Na žalost je bila tudi ta priložnost oskrunjena s strankarsko politiko in politizacijo s ciljem nadaljevanja revizije zgodovine slovenskega uporništva," je navedel.

"Tak človek in politik že dolgo ne povezuje več"

Na Janšev govor se je odzval tudi evropski poslanec Jelko Kacin (Alde/LDS) in zapisal, da se je Janša v svojem političnem življenju levil že velikokrat ter da "tak človek in politik že dolgo ne povezuje več". Po njegovem mnenju gre namreč za "najbolj pritlehno politično piromanstvo", saj da "zakuri in še podpihuje, da bi lažje pozival h gašenju, pomoči in spravi".

SDS je medtem na svoji spletni strani objavila pismo krajana Rovt, ki je poudaril, da je slovesnost, ki ni imela značaja proslave, organizirala in financirala krajevna skupnost Rovte. Po njegovih navedbah so krajani zgroženi, da se slovesnost zaradi enega govorca, v tem primeru Janše, "sprevrača v politikantske namene in s pomočjo medijev dobiva državne razsežnosti ter tako znova deli narod". Še bolj so zgroženi nad tem, da se jo "izrablja za medijsko in politično diskreditacijo Janše", je dodal krajan.

Kričanje 'kolaboracija je zločin'

Predsednik sveta SDS France Cukjati pa se je odzval na dogajanje okrog slovesnosti in zapisal, da jih je ob cesti proti Rovtam "pozdravil špalir zastav komunistične Jugoslavije" in transparentov z napisom kolaboracija je zločin.

Spomin na pretresljivo bolečino slovenske vasi po njegovih navedbah zahteva sočutje, ki ga lahko izrazi le spoštljiva tišina. "Kričanje 'kolaboracija je zločin' je izraz skrajno prostaškega obujanja državljanske vojne. Je izraz slepega sovraštva do sodržavljanov, pobitih v kočevskih breznih in rudniških rovih," je izpostavil Cukjati.

Komentarjev 2
  • ennanova 20:19 26.avgust 2013.

    Naj nekdo udari po miziKaj imata skupnega JJ in Mišič?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1133-naj-nekdo-udari-po-mizi-naj-nekdo-udari-po-mizi

  • Oxxo 16:43 26.avgust 2013.

    Cukjati... Cukjati... od drugih pričakuješ (po SDS zahtevaš) tišino... tvoj "führer" pa lahko na dolgo in široko ter vse počež otresa svojo bolano besedo... KAKO ZDAJ TO?S svojo izprijeno zlorabo oskruni tudi mir padlih (ali če želiš pobitih) domobrancev!<br ...prikaži večr />In kaj ni svetovna zgodovina že postavila mejnike, kam sodi kolaboracija? Ali ti ne veljajo za Slovenijo in se tovrstna tema zlorablja IZKLJUČNO za potrebe SDS in predvsem njenega (v mojem pogledu mentalno bolanega) voditelja, ki vse pogosteje neti ogenj, nemir in nestrpnost med Slovence - kar mu bo (mogoče) prišlo prav, ko bo "deportiran" na Dob.In verjetno pričakuje, da se bo ponovila Roška in ga bo narod osvobodil...