Slovenija
1671 ogledov

Tak nadstandard nudijo naše bolnišnice

Bolniška postelja Saša Despot
Ljubljanski klinični center je z nadstandardnimi storitvami lani ustvaril 686 tisoč evrov prihodkov, mariborski pa le 305 evrov.

V UKC Maribor pravijo, da velikega zanimanja za nadstandardne storitve ni. Najvišji račun, ki so ga lani izstavili je bil 130 evrov, za vse nastandardne namestitve pa so lani izstavili za vsega 307 evrov računov. 

V Celjski bolnišnici so z nadstandardom ustvarili 150-krat več prihodkov kot v Mariboru. Lani najvišji izstavljen račun za nadstandard 250 evrov, skupaj pa so imeli od nadstandardnih storitev več kot 46 tisoč evrov prihodkov: od nadstandardnih namestitev skoraj 13 tisoč evrov, od spremstev pri porodu 18 tisoč, starši, ki so bili v bolnišnici skupaj z otroki, so plačali 11 tisoč evrov, za plastične mavce pa so pacienti odšteli nekaj manj kot štiri tisoč evrov. 

Celo v jeseniški bolnišnici, kjer nimajo nadstandardnih sob, so lani ustvarili skoraj šest tisoč evrov prihodkov od nadstandardnih storitev. V novomeški bolnišnici se je lani za nadstandardne storitve odločilo enajst pacientov, vsi razen enega na ginekološkem oddelku, največ, kar osem, je bilo nastandardnih bivanj pacienta in spremljevalca. Najvišji izdani račun je znašal 300 evrov, vse nadstandardne storitve pa so jim lani prinesle 1.045 evrov. 

Vse gre iz žepa, zavarovanje je velika izjema

Te storitve praviloma plačajo pacienti iz svojega žepa. "V letu imamo v povprečju le en ali dva primera, ko nadstandardno namestitev plača zavarovalnica, pri kateri ima pacient zavarovanje za nadstandardne storitve," pravijo v celjski bolnišnici. Tudi v Novem mestu so pacienti vse storitve plačali sami, nobenega zavarovalnica. 

Janez Lavre | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Nekje standard, kar je drugje nadstandard

Nekatere bolnišnice nadstandardnih storitev sploh ne ponujajo, ker, kot opozarja, direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, standard sploh ni določen, kar pomeni, da je nemogoče določiti, kaj je nadstandard. 

Ponekod je tako televizija, klima, dvoposteljna sobe ali pogled na morje standard, drugod je to treba doplačati ali tudi v primeru doplačila ni možno. 

Redki pripravljeni plačati, da so sami v sobi

V UKC Ljubljana kot nadstandardno storitev ponujajo bivanje v enoposteljnih sobah (kjer so na voljo), večinoma imajo tudi televizijo, nekatere pa tudi svojo kopalnico. Pri zobozdravstveni dejavnosti ponujajo izbiro materialov, ki jih zavarovanje ne krije, pri zdravstveni dejavnosti pa na področju ginekologije ponujajo možnost izbire specialista za storitve, ki se običajno opravljajo na primarni zdravstveni ravni. Kot pravijo, za bivanje v enoposteljnih sobah ni večjega zanimanja, več je doplačil za nadstandardne materiale pri zobozdravstvenih storitvah in storitve na področju ginekologije; od vseh nadstandardnih storitev so prav ginekološki pregledi najpogostejša izbira. 

Polni penzion za dva v bolnišnici: 73 evrov

V UKC Maribor nadstandardna namestitev omogoča bivanje v eno ali dvoposteljni sobi, kjer je na voljo televizijski sprejemnik, telefon ter dodatna oskrba, kar stane 36,66 evra na noč. Kdor si želi nadstandard lahko izbere tudi dvoposteljno sobo, v kateri je ena postelja namenjena sobivanju svojca, ki ima pravico do polnega penziona, lahko pa se odloči za nočitev z zajtrkom. Polni penzion v tem primeru stane 73,32 evra, nočitev z zajtrkom pa 58,65 evra. 

V celjski bolnišnici nudijo nadstandardno namestitev in nadstandardni material – plastični mavec. Nudijo tudi spremstvo pri porodu in spremstvo hospitaliziranega otroka starega 6 in več let (do šestih let starosti spremstvo krije zavarovalnica). Največkrat so sicer pacienti izbrali prisotnost partnerja pri porodu, saj se za to odloči skoraj tri četrtine porodnic, stane pa 17 evrov. Namestitev plastičnega mavca ni odvisna le od pacientove želje, ampak tudi od vrste poškodbe, največ zanimanja zanj pa je pri poškodbah roke, ko doplačilo znaša od treh do 17 evrov. 

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto | Avtor: iStockphoto iStockphoto
Soba brez kopalnice že za 13 evrov

Nadstandardna soba je v celjski bolnišnici enoposteljna, v nekaterih primerih je vanje mogoče namestiti posteljo za spremljevalca. Možna je izbira hrane v okviru predpisane diete, v novem delu bolnišnice imajo te sobe tudi svoj sanitarni blok. Soba brez sanitarij in telefona stane 13 evrov, s sanitarijami in telefonom pa 21 evrov. Samo nočitev za spremljavalca stane 8,50 evra, polni penzion pa 20. 

V novomeški bolnišnici je nadstandardna soba enoposteljna, ima kopalnico in wc ter televizijo. Nadstandardno bivanje pacienta na ginekološkem oddelku stane 25 evrov, za pacienta in spremljevalca pa 50 (le zajtrk) oziroma 60 evrov (polni penzion). Spremstvo otroka, starejšega od 6 let, stane 20 evrov.  

Porod otroka je za očeta lahko čudovit dogodek, lahko pa tudi vzrok ločitve. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na Jesenicah bo mogoče izbrati babico

Bolnišnice praviloma ne ponujajo možnosti izbire zdravnika specialista, na Jesenicah pa bodo predvidoma še letos porodnicam omogočili izbiro babice, ki jih bo spremljala pri porodu.

Sicer so na Jesenicah iz naslova sobivanja staršev ali skrbnikov otrok nad 6 let, zabeležili 251 oskrbnih dni in 3.500 evrov prihodkov. Ob porodnici pa je prenočevalo 19 partnerjev, prihodki so znašali okrog 2.300 evrov. 

Za enoposteljno sobo vprašal le en pacient

V sežanski bolnišnici nimajo posebej opredeljenihi nadstandardnih storitev, lani pa je le en pacient povpraševal po enoposteljni sobi. Če se bodo take želje pojavljane tudi v prihodnje, bodo eno sobo spremenili v enoposteljno. Po obnovi imajo tri oddelke s 127 posteljami, vse sobe so klimatizirane, imajo televizijo in brezžični internet, imajo pa tudi osem dvoposteljnih z lastno kopalnico, straniščem. 

"V naši bolnišnici ne nudimo in ne moremo nuditi nadstandardnih storitev, ker v našem sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja ni definiranega standarda. Področje je žal zelo neurejeno, plačnik zdravstvenih storitev pa tega ni pripravil niti po dveh sklepih vlade,“ pa pravi direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre. 

Pogled na morje je standard

V Valdoltri nadstandardnih sob nimajo, so pa poudarili, da imajo v vseh sobah televizijo, brezžično omrežje ter da so vse bolniške sobe obrnjene proti morju.

Tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje in v Bolnišnici Topolšica ne nudijo nadstandardnih storitev.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:41 10.marec 2015.

    "Največkrat so sicer pacienti izbrali prisotnost partnerja pri porodu, saj se za to odloči skoraj tri četrtine porodnic, stane pa 17 evrov."Čak a če hočš svojga partnerja pr porodu morš doplačat kot nadstandard? ...kriza. " Po ...prikaži več obnovi imajo tri oddelke s 127 posteljami, vse sobe so klimatizirane, imajo televizijo in brezžični internet, imajo pa tudi osem dvoposteljnih z lastno kopalnico, straniščem. "To v današnjih časih ne bi smel bit več nadstandard....