Slovenija
18651 ogledov

Tak naj bi bil regres za javne uslužbence

Denar, štetje denarja
Po današnjih pogajanjih med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bo predvidoma jasno, v kolikšni višini bo zaposlenim v javnem sektorju izplačan letošnji regres za letni dopust.

Sodeč po odločitvi, sprejeti na sredini dopisni seji vlade, ta ostaja pri ponudbi iz ponedeljka. Vprašanje pa je, kakšen bo odziv sindikatov.

Vladna pogajalska skupina je v ponedeljek za zaposlene v javnem sektorju, katerih plače ne presegajo minimalne, predlagala 1050 evrov regresa, za vse ostale pa je ostala pri svojem izhodiščnem predlogu, torej regresu v višini minimalne plače (886,63 evra).

To je zadnja ponudba vlade, sindikat bi nekaj deset evrov več

Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je takrat pojasnila, da gre za pogojni predlog, saj mandata vlade zanj še niso imeli. Poudarila pa je, da je to njihova zadnja ponudba.

Ta je sicer nekoliko nižja od zadnjega sindikalnega predloga, po katerem bi večina zaposlenih v javnem sektorju dobila regres v višini 900 evrov, tisti, katerih plače ne presegajo minimalne, pa regres v višini 1100 evrov.

Na ministrstvu za javno upravo so potrdili, da predlog, ki so ga pogajalci vladne strani nazadnje ponudili sindikatom, zdaj ima mandat vlade. Ta pa je v sredo na dopisni seji že pooblastila pristojne ministre za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, ki vključuje določilo glede letošnjega regresa.

Izplačilo v začetku junija

Vprašanje je torej, kako bodo na današnjem nadaljevanju pogajanj ravnali sindikati. Zaposleni v javnem sektorju regres dobijo izplačan v začetku junija z majsko plačo, brez drugačnega dogovora pa bi ostali pri zakonski določbi, po kateri mora biti regres izplačan najmanj v višini minimalne plače.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • polona29 17:59 09.maj 2019.

    Gospod Darko Capek jaz delam in ne malo tako kot tudi drugi.ne sedim jaz pa si rit čoham. Delam v kuhinji v vrtcu in kot cistilka. Vrjamite,da ni časa za takšne stvari kot ste napisali. Ne metati vseh v en ...prikaži večn koš. Vsak pač dela svoje delo. Eni lepša dela,drugi pač manj lepša dela. Pa lep pozdrav

  • kapibara 10:01 09.maj 2019.

    po pravici povedano, nisem pričakoval več, kot "zacementiranega". Saj bode zaradi oprostitve dajatev, večji kot lansko leto :-)

  • jakec1575 09:19 09.maj 2019.

    Ponudba države je ob vseh povisicah vec kot fer. Res pa je, da so se sindikati lepo borili za tiste nad 4 placnim razredom, ki bodo napredovali za 3, malo manj za tiste nad 30, ki bodo napredovali za 2 ...prikaži več in zelo malo za te do 26 placnega razreda, ki bodo dobili 1 placni razred. celotna stavka pa je bila zaradi teh zadnjih. Se en velik nateg najvecjega sindikalista. za nagrado bodo dobili 150€ vec regresa kot ostali. Strukeljcek, ti si en.....