Slovenija
98 ogledov

Tak prevzem je "pljuvanje v lastno skledo"

Igor Lah Žurnal24 main
Družba KS Naložbe je danes objavila oglas, iz katerega je razvidno, da želijo prevzeti Pivovarno Laško v celoti. Lokar: "Gre za klasičen tajkunski prevzem".

"Gre za ponudbo v maniri klasičnih tajkunskih zgodb, kjer se družbo kupuje brez enega evra denarja. Ponuja se neko obveznico z nekimi obljubami o prihodnjih donosih, v zameno za delnice Pivovarne Laško, ki je sicer res v finančnih težavah, ampak več kot očitno so te težave rešljive," prevzemno ponudbo Igorja Laha za Laško kritično komentira Aleš Lokar, upravitelj skladov KD.

Ocenjuje, da je Lahova ponudba sicer realna in da ne gre zgolj za nek slepilni menever z nekim ozadjem, bodisi kupovanja časa ali napihovanje cene delnic. Meni pa, da je ponudba za delničarje Laškega "povsem nezanimiva" in da je ključno vprašanje pri tej ponudbi to, kaj bo z to obveznico, ki se ponuja v zameno za delnice Laškega.

"Kako donosna bo obveznica, je v tem trenutku nemogoče reči, saj je odvisna od prevzemnika. Bi pa rekel, da prevzemnik sam (podjetje KS Naložbe Igorja Laha op. p.) ne vliva ne vem kakšnega zaupanja," opozarja Lokar. Dodaja, da delničarji v njegovih družbah doslej od tega niso imeli nič.

Želi popoln prevzem

KS Naložbe je v Delu objavila oglas, iz katerega je razvidno, da želijo Pivovarno Laško (PL) prevzeti v celoti. Za delnice pa ne ponujajo denarja, ampak kupnino v obliki svojih obveznic: razmerje je devet obveznic KS Naložb za eno delnico PL.

Z izdajo obveznic nameravajo do konca leta 2012 zbrati dobrih 200 milijonov evrov investicijskega kapitala. Do 31. maja je bilo izdanih in vplačanih za sto tisoč evrov obveznic. Obveznice so izdane v nominalni vrednosti en evro.

Glavni lastnik KS Naložb je sicer znani poslovnež Igor Lah, ki jo obvladuje prek svoje družbe Kalantia Limited. Prevzemna ponudba velja do 30. septembra, praga uspešnosti pa prevzemnik ne določa.

Drugje ne bi bil milijonar

Lah je sicer že večkrat za medije zanikal, da za sabo več ali manj pušča pogorišča. "V Sloveniji vsak znotraj ekonomskega in pravnega okviru za sebe lahko najde razlago, ki pije vodo, da je vse naredil prav. Na nekih normalnih trgih, pa to ne bi bilo mogoče," Lahovo samopodobo komentira Lokar.

Dodaja, da pri nas za določene pravno sporne poteze tudi ni nobenih sankcij, medtem ko v tujini so. "In verjamem, da Lah lahko marsikaj razlaga, vprašanje pa je, kdo te njegove zgodbice kupi. Jaz in še marsikdo jih ne," opozarja Lokar. Na vprašanje, ali torej v neki pravno urejeni zahodno evropski državi Lah s temi poslovnimi potezami sploh ne bi mogel postati milijonar, pa sogovornik odgovarja: "Definitivno mislim, da je to mogoče tako razumeti."

Lahove zgodbice smešne

Lokar tudi spomni na nedavno razkritje, da naj bi Lah prek ciprske družbe kupoval delnice NLB. Ta pa je to zanikal in vztrajno trdil, da so mu ukradli identiteto in z njo kupovali delnice NLB. "Te zgodbice so rahlo smešne. Si ne znam predstavljati, da recimo uspešni nemški družini Quandt, ki je 25-odstotna lastnica BMW, ukradejo ime in na to ime kupijo nekaj odstotkov Deutche Bank prek neke ciprske offshore družbe. Družina Quandt pa ob tem reče 'joj, ukradli so nam ime'. To je možno le v Sloveniji in podobnih državah, kjer pravni sistem ne deluje," je slikovit Lokar.

"Žaganje lastne veje in pljuvanje v lastno skledo"

Ponudba KS Naložb, ki jo obvladuje Igor Lah, da prevzame Pivovarne Laško s svojimi obveznicami, je neresna in je delničarji ne bodo sprejeli, menijo nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ter predstavnika malih delničarjev Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev in Rajko Stanković iz društva malih delničarjev. "Takšnega žaganja lastne veje in pljuvanja v lastno skledo ne morem več pripisati naključju," je za SiOL.net komentiral Verbič in k ukrepanju pozval Agencijo za trg vrednostnih papirjev.


Aleš Lokar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mini intervju
Aleš Lokar: V tujini taka ponudba ne bi bila mogoča

Zakaj se v Sloveniji nobena od regulatornih institucij nikoli ne oglasi in to kljub temu, da je povsem jasno, da Igor Lah denarja za prevzem Laškega nima?
Pravno formalno je s to prevzemno ponudbo vse vredu in pravno formalno nobena institucija ne more nič. Zato so pač tiho. Je pa  na mestu vprašanje, kdo je soustvarjal vso to zakonodajo, ki to omogoča. Tu pa vemo, kar se po medijih piše že par let, da so posamezni lobiji ugrabili državo in ti lobiji so si spisali tudi zakonodajo.

Torej taka ponudba v tujini ne bi bila mogoča?
......(premolk in premislek op. p.) Taka ponudba s to zgodovino podjetja v tujini, si upam trditi, ne bi bila mogoča. So pa že bile take ponudbe, vendar so bile danes s strani resnih poslovnih subjektov, ki so v preteklosti take posle tudi uspešno izpeljale. Pri nas pa  iz takih zgodb potegnemo najslabši možni scenarij.

Ali naj torej mali delničarji Laškega sprejmejo ponudbo KS Naložb Igorja Laha?
Jaz jim to odsvetujem. Ponudba je povsem neprivlačna. Za enkrat imajo vrabca v roki, zamenjali pa bi ga, ocenjujem, niti ne za goloba na strehi.

Zakaj se je Lah sploh odločil za to potezo, če je ponudba tako nezanimiva in navala ne bo?
Težko je špekulirati. Kolikor delnic bo na ta način pridobil, je na dobičku. Zanje mu razen papirnate obljube ne bo treba dati nič. Njega je ta ves postopek do objave ponudbe stal nekaj deset tisoč evrov, to je pa tudi celoten njegov vložek. Če pridobi odstotek, dva, tri Laškega, njemu za to ne bo treba dati nič, razen obljubo, da nekaj nekoč iz tega bo.

Pa lahko, da se obrne tako, da nekaj iz teh obveznic bo?
O izkušnjah z Lahom bi vprašal vse obstoječe, ali pa tudi iztisnjene delničarje vseh njegovih družb in skladov, ki jih je skonsolidiral, kako se oni počutijo, na podlagi teh preteklih zgodb.. In to je merodajno nato tudi kot odgovor, kako se bodo počutili tisti, ki bi zdaj šli v ta posel.

Komentarjev 3
  • VZMD 09:40 05.avgust 2011.

    »Takšnega žaganja lastne veje in pljuvanja v lastno skledo ne morem več pripisati naključju!« - razmišljanja mag. Kristjana Verbiča, predsednika VZMD, ob objavi prevzemne ponudbe, kakor jih je za SiOL.net povzel novinar Klemen Košakhttp://www.vzmd.si/novice/ks-nalozbe-pivovarna-lasko-taksnega-zaganja-lastne-veje-in-pljuvanja-v-lastno-skledo-ne-morem-vec-pripisati-nakljucju-razmisljanja-mag-kristjana-verbica-predsednika-vzmd-ob-danasnji-objavi-prevzemne-ponudbe-kakor-jih-je-za-siol-net-p-2SiOL.net, četrtek 4. ...prikaži več 8. 2011:Kaj je v ozadju ponudbe Igorja Laha za Pivovarno LaškoPonudba KS Naložb, ki jo obvladuje Igor Lah, da prevzame Pivovarne Laško s svojimi obveznicami, je neresna in je delničarji ne bodo sprejeli, menijo nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ter predstavnika malih delničarjev Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev in Rajko Stanković iz društva malih delničarjev. Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave

  • Lakotnik 09:24 04.avgust 2011.

    A Laško bi rad dobil na neke papirje, ki naj bi bili vredni enkrat mogoče, do takrat pa bi spet vse male vn stisnu kot je že delal. Pa sigurno bi samo Laško pokupil in potem razprodal. Mislite ...prikaži več da bi dobiček od prodaje šel v roke KS, itak da direktno v roke Lahu, ki bi spet na račun drugih zaslužil.

  • Aleš Kocjan 09:17 04.avgust 2011.

    Še en, ki bi rad prevzemal podjetja, pa za to nima denarja.