Slovenija
4655 ogledov

Taka so posodobljena priporočila za cepljenje

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Novosti glede cepljenja z AstraZeneco, cepljenja prebolevnikov in tretjega odmerka za cepljene zelo zgodaj.

NIJZ je danes objavil posodobljena priporočila za cepljenje proti covid-19, ki se nanašajo predvsem na cepljene z AstraZeneco in prebolevnike.

Cepljenjem z AZ omogočajo, da drugi odmerek dobijo prej kot čez tri mesece

Drugi odmerek AstraZenece naj bi cepljeni glede na navodila proizvajalca, prejeli med četrtim in 12. tednom po prvem odmerku. "Kot vemo, je pri cepivu AstraZeneca priporočen presledek med prvim in drugim odmerkom 12 tednov. Cepljenje pa je možno opraviti tudi prej," pravi Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

Cepljenim z AstraZeneco bo tako omogočeno, da dobijo drugi odmerek cepiva po štirih tednih. "Poudarjam, da je po daljšem razmiku učinkovitost boljša," pravi Vitkova. Tisti, ki se želijo z drugim odmerkom AstraZenece cepiti prej kot čez 12 tednom, morajo to sami urediti v svojem cepilnem centru. 

Prebolevniki se lahko cepijo prej, vendar to ni potrebno

Glede prebolevnikov so se priporočila velikokrat spreminjala, zdaj pa bodo prebolevniki lahko cepljeni takoj, ko prebolijo covid, oziroma, ko je konec izolacije. "To pa seveda ni potrebno, pri covid-19 vemo, da je oseba še nekaj mesecev po bolezni zaščitena, zato se cepljenje lahko varno odloži do šest mesecev po bolezni," pravi Vitkova. 

Za osebo, ki je prebolela covid-19, zadostuje en odmerek cepiva, so po besedah Vitkove pokazale zadnje raziskave. Pri prebolevnikih po cepljenju ni nobenega intervala, pač pa velja, da je oseba zaščitena takoj po cepljenju za nadaljnjih šest mesecev. 

Zboleli po cepljenju dobijo drugi odmerek

Če je od bolezni minilo več kot šest mesecev, potem prebolevnik prejme polno cepljenje. Polno cepljenje prejmejo tudi osebe, ki so prebolele covid in so imunsko oslabljene. 

Po novem se prebolevniki lahko cepijo tudi s cepivom Janssen, ki nadomešča dva odmerka, oziroma je za polno cepljenje potreben samo en odmerek.

Tisti, ki so zboleli za covidom po cepljenju, bodo drugi odmerek istega cepiva prejeli znotraj šestmesečnega intervala. Če cepljeni z Janssenom zboli za covidom, kasneje ni dodatno cepljen. 

Tretjega odmerka do jeseni ne bo, čas zaščite bo podaljšan

Pri delu populacije, ki je bila cepljena zelo zgodaj, predvsem pri zdravstvenem osebju in učiteljih, bo kmalu poteklo šestmesečno obdobje, za katero velja, da deluje zaščita cepiva. "To obdobje se bo moralo podaljšati. Zaenkrat za vsa dvoodmerna cepiva velja, da sta priporočena dva odmerka, tretji odmerek ni priporočen še nikjer. Priporočil za tretji odmerek še ni in jih pred jesenjo verjetno ne bo," pravi Vitkova, ki pričakuje, da bodo v naslednjih tednih dobili dokaze o daljšem trajanju zaščite po cepljenju. 

S prvim odmerkom cepiva je v Sloveniji sicer cepljenih 27 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je 14,2 odstotka. Od začetka cepljenja so na NIJZ prejeli 46 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju s Pfizerjem, šest prijav po cepljenju z moderno in 15 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju z AstraZeneco. 

 

 

 

Komentarjev 6
  • Kirka 17:43 19.maj 2021.

    Dokler mi bo Janša s svojimi oprodami govoril, naj se cepim, se zagotovo ne bom. Očitno pa je še veliko ljudi, ki so razmislili o smiselnosti cepljenja in se odločili proti, saj sedaj cepivo ponujajo že otrokom. Je zmanjkalo ubogih ...prikaži več starcev, ki ste jih vlačili iz DSO-jev v covid bolnišnice kot žaklje, zraven pa služili ogromno €€€€?

  • igorgeus 14:34 19.maj 2021.

    pa to ravno, ko so v javnost prisli podatki raziskave, da imajo cepljeni celih 1,5% manj moznosti, da zbolijo od necepljenih

  • evelux 14:12 19.maj 2021.

    Pa kaj res morajo vsak drugi dan drugače govorit strategije ..... ne verjamem več v nič .....nočem tega cepljenja ravno iz teh razlogov ..... nezaupam pika.... ko otroci v peskovniku