Slovenija
11445 ogledov

Take so razlike med bankami, če rabite kredit

kredit Profimedia
V zadnjih štirih mesecih je šest bank znižalo svoje obrestne mere. Takšne so razlike v ponudbi hipotekarnih stanovanjskih kreditov.

Zveza potrošnikov Slovenije ponuja prosto dostopen primerjalnik ponudb hipotekarnih stanovanjskih kreditov 14 bank in hranilnic. Pri primerjavi je tokrat upoštevala kredite v znesku 80.000 evrov z dobo odplačila 20 let.

V primerjalniku so zbrani podatki o kreditih s spremenljivo in s fiksno obrestno mero, kjer jih banke ponujajo. Med krediti s spremenljivo obrestno mero je trenutno najugodnejši pri banki Intesa Sanpaolo, kjer skupni stroški znašajo 14.393 evrov, najmanj ugoden pa je pri SKB, kjer so skupni stroški 16.928 evrov. Najugodnejši kredit s fiksno obrestno mero ponuja DBS s skupnimi stroški 20.400 evrov, najmanj ugodnega pa banka Sparkasse, kjer skupni stroški znašajo 24.816 evrov.

Razlike med bankami se manjšajo

Kot so poudarili v ZPS, opažajo, da se razlike med bankami manjšajo zaradi ugodnejših ponudb na vrhu lestvice, torej cenejših najdražjih kreditov. V zadnjih štirih mesecih je šest bank znižalo svoje obrestne mere, in sicer Delavska hranilnica, Gorenjska banka, Sberbank, SKB, Unicredit in Nova KBM. Največje znižanje fiksne obrestne mere so zabeležili pri slednji, in sicer za 0,8 odstotne točke. Edino povišanje so zasledili pri Sparkasse, ki je fiksno obrestno mero zvišala za 0,25 odstotne točke.

Ob tem opozarjajo, da ponudbe v informativnih izračunih niso nujno najbolj ugodne. Ponudba je namreč odvisna predvsem od kreditne sposobnosti in finančnega stanja posojilojemalca. Potrošnikom tako svetujejo, da za ponudbo prosijo čim več bank in se z njimi pogajajo, upoštevajo pa naj tudi možnost zamenjave banke zaradi ugodnejšega stanovanjskega kredita.

Pomembno število vzdrževanih družinskih članov

Spletne informativne izračune po navedbah ZPS ponujajo vse banke z izjemo BKS Bank, Lona in Primorske hranilnice Vipava. Pet bank omogoča tudi izračun kreditne sposobnosti; NLB znotraj informativnega izračuna stanovanjskega kredita, Delavska hranilnica, Nova KBM, SKB in Sberbank pa kot samostojno aplikacijo.

Izračuni kreditne sposobnosti se pri bankah nekoliko razlikujejo; nekateri so bolj podrobni in zahtevajo več podatkov, pri vseh pa je mogoče določiti število vzdrževanih družinskih članov. "To je pri izračunu kreditne sposobnosti izjemno pomembno, saj močno vpliva na višino obroka in posledično znesek kredita," so poudarili.

Banke pri izračunu kreditne sposobnosti za vzdrževane družinske člane namreč ne upoštevajo enakih zneskov, zato morajo potrošniki po njihovih besedah pridobiti individualne ponudbe bank in jih med seboj primerjati. Višina dostopnega stanovanjskega kredita se že zaradi enega vzdrževanega družinskega člana lahko zniža tudi za več deset tisoč evrov, so dodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.