Slovenija
10323 ogledov

Tako bi bilo v kliničnem centru, če bi zdravniki nehali delati nadure

stavka zdravnikov
1/6
Anže Petkovšek
Eden od načinov sindikalnega boja v zdravniški stavki je preklic soglasij za nadurno delo.

Običajni smrtniki lahko opravimo največ osem ur nadur na teden in največ dvajset na mesec ter največ 170 na leto, delovni dan pa lahko traja največ deset ur. Za zdravnike zakon o zdravniški službi in zakon o zdravstveni dejavnosti določata, da lahko njihov delovni čas zaradi zagotavljanja dežurstva traja nepretrgoma 32 ur. V tem primeru zdravnik v dveh dneh opravi 16 nadur, mesečna kvota za navadne smrtnike pa je 20 ur.

Če bi delali samo navadne nadure v ljubljanskem kliničnem centru zmanjka 210 zdravnikov, od tega 165 specialistov. V naši največji bolnišnici so nam povedali, koliko dela so lani zdravniki opravili z nadurami. "Vsi zdravniki so opravili v povprečju na dan v letu 2023 za 246 zdravnikov dela preko polnega delovnega časa skupaj, od tega navadnih nadur za 36 zdravnikov. Delo preko polnega delovnega časa predstavlja 14,5 % v strukturi," so nam pojasnili. Povedano drugače, v kliničnem centru je okrog 1500 zdravnikov, če ne bi delali nadur, bi jih potrebovali še 246, če bi opravljali le običajne nadure, ki so dovoljene po zakonu o delovnih razmerjih, pa bi jih za enako količino opravljenega dela potrebovali še 210.

"Zdravniki specialisti so v povprečju v letu 2023 opravili na dan za 183 zdravnikov dela preko polnega delovnega časa, od tega je navadnih nadur za 18 zdravnikov specialistov na dan," so še pojasnili v ljubljanskem kliničnem centru. "Delo preko polnega delovnega časa specialistov predstavlja 16 % v strukturi," so še dodali.

Grožnja s koncem popoldanskih zaslužkov možna le pri polovici

Mnogi pričakujejo, da zdravniki ne bodo umaknili soglasja za nadure, saj sicer ne bodo smeli popoldan delati pri drugem delodajalcu ali pri zasebniku. V ljubljanskem kliničnem centru je soglasje za nadurno delo dalo 916 zdravnikov, kar je približno 60 odstotkov zdravnikov, veljavno soglasje za delo pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti pa jih ima 445. Brez posledic za popoldanski zaslužek bi lahko tako v kliničnem centru soglasje za nadurno delo umaknilo več kot pol zdravnikov.

Pregled, koliko zdravnikov je po posameznih bolnišnicah umaknilo soglasja za nadurno delo, je v četrtek popoldan pripravila STA in ga spodaj objavljamo v celoti. Koliko časa po prenehanju soglasja to neha veljati, je različno, po besedah ministrice za zdravje naj bi v zdravstvenih domovih večinoma prenehalo 30 dni po preklicu.

Delež zdravnikov, ki so preklicali soglasje za delo preko polnega delovnega časa, je po bolnišnicah različen. Vodstva bolnišnic ocenjujejo, da bo preklic, ko bo stopil v veljavo - večinoma 30. dan po vročitvi - imel resne posledice za organizacijo dela. Nekateri ob tem napovedujejo umik soglasij zdravnikom za delo pri drugem delodajalcu.

V izolski bolnišnici največ težav pričakujejo na manjših oddelkih

V Splošni bolnišnici Izola je soglasja za popoldansko delo umaknilo 66 zdravnikov, ki predstavljajo 55 odstotkov specialistov oziroma 39 odstotkov vseh zdravnikov, je danes novinarjem povedal strokovni direktor Tomaž Gantar. Izrazil je upanje, da bo do 1. marca, ko začnejo umiki veljati, stavke konec.

Zaradi zdravniške stavke je v Izoli doslej odpadlo približno 330 ambulantnih pregledov, nekaj manj kot pet odstotkov vseh načrtovanih in nekaj manj kot osem odstotkov drugih nenujnih posegov.

toma

Tomaž Gantar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nujne storitve so opravili. "Po zagotovilih sodelavcev vsak, ki nujno potrebuje, seveda dobi pomoč. Tudi mnogo tistih, kjer stanje ni tako nujno," je dejal Gantar. Skrbi pa ga, ali bo to mogoče zagotoviti, če bodo umiki soglasij za popoldansko delo stopili v veljavo.

Na nobenem oddelku niso soglasij umaknili prav vsi zdravniki, ampak po besedah strokovnega direktorja je težko pričakovati, da bi tisti, ki bodo svoje delo opravljali, prevzemali še dodatno delo. Največ težav pričakuje na manjših oddelkih.

"Upam, da bo dovolj modrosti, da do tega ne bo prišlo. Če bo, bo to čez en mesec," je poudaril Gantar.

O tem, da bi zavod zdravnikom umaknili soglasja za delo drugje, se še niso pogovarjali, je povedal, a opozoril, da so ta soglasja vezana na obseg opravljenega dela v rednem delovnem času. "Ko bomo in če bomo prisiljeni v drugačen način dela, bo to delo popoldan, ponoči, v turnusih in v nobenem primeru ne bi bilo možno delo pri drugih delodajalcih," je še zatrdil.

Zaradi odpovedanih pregledov je bilo nekaj pritožb, a ne veliko, je še povedal Gantar in izrazil razumevanje za slabo voljo tistih, ki so že dolgo čakali na obravnavo.

V celjski bolnišnici bo umik soglasij vplival na organizacijo dela vseh oddelkov

V Splošni bolnišnici Celje so za STA navedli, da je v sredo soglasja za nadurno delo umaknilo 175 od 374 v bolnišnici zaposlenih zdravnikov. Med 175 zdravniki, ki so umaknili soglasja, je 132 zdravnikov specialistov, 39 zdravnikov specializantov in štirje sobni zdravniki.

Umik soglasij bo stopil v veljavo 30. dan po vročitvi preklicev vodstvu bolnišnice, zato v februarju umiki soglasij na organizacijo dela bolnišnice še ne bodo vplivali. Po začetku veljave pa bodo učinkovali na organizacijo dela vseh medicinskih oddelkov, so pojasnili.

Kot so napovedali, bo takrat bolnišnica najprej zagotovila delo v Urgentnem centru Celje in na vseh deloviščih, na katerih obravnavajo bolnike, ki jih morajo skladno z zakonodajo obravnavati tudi v času stavke. Predvidoma bodo takrat lahko zagotavljali delovni čas, ki velja ob nedeljah in praznikih, ko v bolnišnici ne izvajajo specialistično-ambulantnih preiskav, diagnostičnih preiskav in načrtovanih operativnih posegov.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Bolnišnica bo v opisani organizaciji dela opravljala nujne zdravstvene storitve ter storitve, ki jih morajo opravljati v času stavke, ostale obravnave pa bodo odpovedane in bolniki prenaročeni, so pojasnili.

Dodali so, da odločitev glede umika soglasij za delo izven matične ustanove zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, še ni bila sprejeta. Če ne bodo prejeli navodil resornega ministrstva, bo vodstvo bolnišnice o tem odločalo v prihodnjih dneh.

Slovenjegraška bolnišnica že izdala preklic soglasij za delo pri drugem delodajalcu

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je za STA povedal, da je v njihovi bolnišnici soglasje za delo preko polnega delovnega časa umaknilo 74 zdravnikov, kar za celotno bolnišnico predstavlja okoli 70 odstotkov tistih zdravnikov, ki so vključeni tudi v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. Po navedbah bolnišnice je na nekaterih oddelkih, kot so na primer travmatologija, pediatrija in ginekologija, ta delež še višji, okoli 90 odstotkov.

V večini primerov bo preklic stopil v veljavo čez 30 dni. Po Lavretovih besedah pa bo to "kar resen izziv za razpisovanje dela". Kot je dejal, ocenjujejo, da bodo lahko izvajali le neprekinjeno zdravstveno varstvo, celoten ambulantni program pa se bo ustavil.

V bolnišnici so v odgovorih za STA še zapisali, da bodo skladno z delovno pravno zakonodajo pripravili načrt dela, kot velja ob sobotah in nedeljah, da bodo zagotovili vsa nujno potrebna delovišča v bolnišnici. Že sedaj pa napovedujejo, da se bo celotno redno delo zdravnikov po posameznih dejavnostih ustavilo.

Glede na število ur dela preko polnega delovnega časa, ki so jih zdravniki opravili v decembru - v povprečju ob rednem delu še 50 do 55 ur -, pa to pomeni, da bodo delali le urgenco, urgentne stvari ter neprekinjeno zdravstveno varstvo na hospitalnem delu, to pomeni v akutni bolnišnični obravnavi.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Z dnem formalne vložitve vlog - umikov soglasij za delo preko polnega delovnega časa zdravnikov, je bil izdan pisni preklic soglasja za delo pri drugem delodajalcu vsem tem zdravnikom, razen za delo v sistemu Eurotransplant in Gorski reševalni službi," so navedli v bolnišnici in napovedali, da bodo o preklicu obvestili tudi vse delodajalce, za delo pri katerih je bilo soglasje izdano.

V novomeški bolnišnici soglasja doslej preklicalo 45 odstotkov vseh zdravnikov

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je za STA povedala, da je v njihovi bolnišnici preklic soglasij za delo preko rednega delovnega časa doslej podalo 99 od skupaj 228 zdravnikov, kar predstavlja 45 odstotkov vseh zdravnikov. Umiki soglasij začnejo veljati 1. marca in če bo do takrat stavka še trajala, bodo spremenili organizacijo dela tako, da bodo zdravnike razporedili v izmensko delo.

Kot je dejala Kramar Zupan, bodo šli po prioritetah glede na delovno mesto, pri čemer bodo najprej pokrili delovišča na urgenci, nato dežurstva, nato hospital, zatem pa še operativne posege in specialistične ambulante. Natančnega razporeda za marec še nimajo, a bo po oceni direktorice verjetno odpadlo do 20 odstotkov nenujnih ambulantnih pregledov in nenujnih operativnih posegov.

Kramar Zupan je dejala, da se jim zdi korektno in prav, da v tem primeru tem zdravnikom umaknejo dovoljenja za delo pri drugih izvajalcih. "Če zaposleni zdravniki dajo preklic soglasja lastni bolnišnici, potem je nekorektno in nehigienično, da bi delali v dodatnem delu izven bolnišnice," je dodala.

V UKC Ljubljana soglasje umaknilo okoli 20 odstotkov specialistov in specializantov

Informacije iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so za zdaj precej skope. Sporočili so le, da je do srede popoldne soglasje umaknilo okoli 20 odstotkov vseh zdravnikov in zobozdravnikov specialistov in specializantov.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je neuradno soglasje za nadurno delo umaknila tretjina zdravnikov, uradno deponiranih umikov soglasij do sedaj vodstvo bolnišnice še ni prejelo, so zapisali v odgovoru STA.

Če bo delovni proces zelo moten, bodo razmišljali tudi o umiku dovoljenj zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih. Pričakujejo pa dodatna navodila ministrstva za zdravje.

V Splošni bolnišnici Trbovlje so za STA povedali, da soglasja za nadurno delo doslej ni umaknil nobeden zdravnik. Kot pravijo v vodstvu bolnišnice, so veseli, da so se njihovi zdravniki tako odločili, in so jim zato hvaležni.

Ob dejstvu, da gre za manjšo bolnišnico z manjšim številom zdravnikov, bi vsak umik soglasja pomenil še večjo težavo kot kje drugje. Že sedaj namreč na določenih segmentih težko zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo, so pojasnili.

V ZD Ljubljana nekaj zdravnikov preklicalo umik soglasij za nadurno delo

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana je nekaj zdravnikov preklicalo umik soglasij za nadurno delo, v sredo je namreč soglasje umaknilo 13 zdravnikov, danes pa je takih le še sedem. Nekateri so si namreč premislili, ko so ugotovili, da bo ta najbolj vplival na delo v ambulantah za neopredeljene. Ostali pa so bili brezpredmetni, saj je umik soglasja podal tudi zdravnik, ki sploh ni zaposlen v ZD Ljubljana ter starejši zdravnik, ki zaradi starosti ne opravlja dežurstva. Umik soglasij pa trenutno nič ne vpliva na dežurno službo, so za STA pojasnili v ZD Ljubljana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Kmodri_ 14:10 03.februar 2024.

    Poslovni model FIDESA: NIKOLI NAM NI DOVOLJ, je treba prekiniti za vsako ceno! FIDES deluje kot MAFIJA! Ko jim nekaj daš, zahtevajo znova in znova! Izsiljevanje FIDESA je treba prekinit, da se nehamo pogajati, pa magari če se zdravstveni sistem ...prikaži večem zlomi! Drugače se ne bo NIKOLI končalo!

  • Ender3 13:59 03.februar 2024.

    Fides izkorišča medije za špekulacije. Nič dramatičnega se ne bo zgodilo, ker dobro vedo, da se na dolgi rok pogojevanje ne bo izšlo. Najprej se bo to odrazilo na njihovih mesečnih prejemkih. 100tiseč škode dnevno samo v UKclj bo treba ...prikaži več tudi nadomestiti. S stavko se tega pač, ne da..

  • optimist11 13:46 03.februar 2024.

    Če bodo zdravniki pošteno oddelali 8 ur se znajo čakalne vrste še skrajšat.