Slovenija
30791 ogledov

Tako bi izgledal parlament, če bi vsi glasovali iskreno

epa
Skoraj polovica volivcev je volila taktično, za stranko, ki ni njihova iskrena, prva izbira.

Na agenciji Valicon so objavili prve rezultate povolilne analize, izvedene na istih anketiancih, ki so na njihovo odgovarjali pred in takoj po volitvah. Kot so zapisali, je obseg taktičnega glasovanja največji doslej.

"Skoraj polovica udeležencev volitev je volila taktično. Prevladalo je taktično glasovanje v smeri k vodilnima strankama. Skoraj polovica volivcev je volila za stranko, ki ni njihova iskrena, prva izbira, " sporočajo
 
Po njihovem, se je velik del volivcev odločal v zadnjih dnevih, kar pa je tokrat, za razliko od volitev 2018, bistveno vplivalo na rezultat. Največ je v zadnjih dnevih pridobilo Gibanje Svoboda, sledi SDS. Izgubljale so praktično vse ostale stanke. LMŠ je odhod taktičnih volivcev odpeljal pod prag, SAB tudi brez tega pojava ni imela možnosti za prestop praga. "Če bi se volivci držali svoje iskrene izbire, bi bila sestava Državnega zbora precej drugačna, poleg LMŠ so bili v igri za prestop praga parlamenta še Povežimo Slovenijo, Resni.ca in Pirati," so zapisali.

Do teh ugotovitevje Valicon prišel na podlagi t. i. post poll analize, opravljene tik po volitvah, k anketi pa je znova povabil vse, ki so v zadnjem tednu pred volitvami odgovarjali na ankete o volilni nameri. Sodelovalo je 2.960 anketirancev.

Post-poll« analize rezultata volitev 2022 kaže, da je delež tistih, ki se odločajo v zadnjih dnevih ali celo zadnji dan, ostal enako visok kot na preteklih volitvah, a tokrat je to bistveno vplivalo na izid volitev. 

Vsak sedmi udeleženec volitev je odločitev o izbrani stranki sprejel na dan volitev (14%)slaba polovica med njimi prav ob izpolnjevanju volilnega lističa. Podobno visok delež (13%) se je odločal v zadnjih dneh.

V kot četrtina (27%) udeležencev volitev je svojo odločitev sprejelo v zadnjih dnevih pred volitvami.  Če k temu prištejemo še 9% volivcev, ki so odločitev sprejeli v zadnjem tednu, je delež vseh, ki še teden dni pred volitvami niso bili povsem odločeni, dobra tretjina (36%).

Na Valiconu zaključujejo, da so bili za razliko od volitev leta 2018 prisotni vsi potrebni pogoji za pojav taktičnega glasovanja, ki se je tokrat realiziralo v polni meri. Poleg omenjene tretjine, ki je v zadnjih dnevih pred volitvami izrazila možnost spremembe svoje odločitve, je tu še desetina volivcev, ki so bili sicer odločeni že pred tem in niso izražali možnosti spremembe svoje odločitve, a so prav tako glasovali taktično. Skupaj je tako skoraj polovica udeležencev volitev (46%) zatrdila, da so glasovali za stranko, ki ni njihova iskrena prva izbira, temveč so zaradi različnih vzgibov glasovali taktično."

Gibanje Svoboda Roberta Goloba je doseglo maksimalen možni rezultat,

Zmagovalca taktičnega glasovanja sta razvidna že iz odstopanja volilnega rezultata glede na napovedi. Gibanje Svoboda je doseglo maksimalen možni rezultat, kot ga je Valicon ocenil v volilni napovedi pretekli četrtek, kar se do sedaj ni zgodilo še nikoli. SDS je prav tako dobila nekaj več glasov od t. i. gotovih, zanesljivih glasov, ocenjenih tri dni pred volitvami. Vse ostale stranke pa so izgubljale.

Gibanje Svoboda je uspelo privabiti za sedem odstotnih točk volivcev, ki so spremenili svojo namero, izraženo v zadnjih treh dnevih. Tretjino predstavljajo udeleženci, ki niso najavili gotove udeležbe, ostali dve tretjini pa predstavljajo volivci, ki so sicer še tri dni pred volitvami izražali namero po glasovanju za eno od strank koalicije KUL, ter nesojeni volivci stranke Resni.ca in NSi.

SDS je bila manj uspešna pri mobilizaciji taktičnih volivcev, prišli so predvsem iz smeri negotovih udeležencev in nesojenih volivcev NSi. NSi je edina stranka, ki je v zadnjih treh dnevih »podarila« nekaj volivcev tako Gibanju Svoboda kot SDS. Edini dve stranki, ki sta nekaj več glasov izgubili na račun nerealizirane udeležbe, sta SD in Levica, njun rezultat bi bil brez te izgube lahko višji za približno od pol do ene odstotne točke.

Kdo bi prišel v parlamenti, če bi glasovali iskreno

Valicon je na osnovi ankete preračunal še rezultat volitev v primeru, kot bi izgledal, če bi vsi volivci volili svojo iskreno prvo izbiro. Rezultat so nato preračunali v število mandatov, po tem ključu pa bi Gibanju Svoboda propadlo 22 odstotkov glasov, SDS 16,7, SD 11,5, NSi 8,9, Levici 7 in LMŠ 5,4.

Po scenariju, po katerem bi vključili še tri stranke, pri katerih zgornja meja intervala zaupanja za oceno presega 4 odstotke, pa bi do poslancev prišle še stranke Povežimo Slovenijo, Resni.ca in Piratska stranka.

dezurni@styria. media.si 

 
Komentarjev 6
  • bobubob 09:16 27.april 2022.

    Če pa bi ljudje še malo več brali (in razmišljali o pomembnosti svoje odločitve), bi prišli v parlament predvsem tisti, ki jih ta članek sploh ne omenja - ker so tabu. Ker bi preveč spremenili okolje in sedanji hlapčevski politikanti ...prikaži več v njem ne bi imeli kaj iskati.

  • jezero 07:30 27.april 2022.

    Slovenija je izpljunila!

  • Friderik1950 07:09 27.april 2022.

    Takole razmislek pri jutranjem umivanju zob. Pri trenutno obremenilni psihozi, strah, negotovost, apatičnost, žalost, so volilci izkali izhod iz lastne krize, pri tem pa ugotovili, da do se enostavno nažrli Janše. Čisto preprosto, bi rekel Jankovič.