Slovenija
1012 ogledov

Tako bo ministrstvo razdelilo prenosnike

računalnik, prenosnik, roke Žurnal24 main
Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo od 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih je kupilo za 6,5 milijona evrov, 2961 teh naprav razdelilo šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je država.

Kot je danes sporočilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, bodo prenosnike razdelili v podporo učnemu procesu dijakov oz. učencev. Kriterije za razdelitev je določilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki je ministrstvu za digitalno preobrazbo posredovalo seznam upravičenih šol in zavodov ter število prenosnikov, do katerih je vsaka ustanova upravičena.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je upravičene šole in zavode o tem obvestilo z dopisom 21. februarja in jih pozvalo, da interes za prenosnike izkažejo do 1. marca.

Kot pravi ministrstvo, so novi prenosni računalniki glede na želje posamezne ustanove na voljo z naloženim odprtokodnim operacijskim sistemom Linux Pop OS, kar je v skladu z nacionalno digitalno strategijo Digitalna Slovenija 2030, ali brez naloženega operacijskega sistema.

Do danes se je odzvalo 111 od 146 upravičenih šol in zavodov. Na podlagi zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti na ministrstvu pripravljajo dogovore z ustanovami. Po izteku roka za izkaz interesa bo sledila razdelitev prenosnikov.

Preostalih 10.000 prenosnikov bo po navedbah ministrstva razdeljenih na podlagi javnega poziva, ki ga bo objavil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS po sprejetju novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je 16. februarja prestal prvo obravnavo DZ.

Nakup 13.000 prenosnikov za 6,5 milijona evrov je bil povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Poslanci SDS so med očitki navedli sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede tega nakupa. Podporo interpelaciji so napovedali tudi poslanci NSi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapibara1 18:13 28.februar 2024.

    Čakamo še na "feejk" novico za 10.000 računalnikov