Slovenija
1348 ogledov

Tako bo vlada ukrepala zaradi visokih cen elektrike, plina in naftnih derivatov

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Vlada bo na današnji seji predvidoma razpravljala tudi o cenah energentov, ki v zadnjem času naraščajo po vsem svetu. Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška so ukrepi pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. Ukrepe tako na nacionalni kot na evropski ravni napoveduje tudi premier Janez Janša.

Da bo vlada danes razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov, je Počivalšek omenil v torek v okviru pogovora o načrtu za okrevanje in odpornost na Primorski gospodarski zbornici v Kopru.

Po poročanju Radia Slovenija je posebej izpostavil, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin.

"Mogoče bomo jutri celo regulirali cene marž pri kurilnem olju," je po poročanju radia povedal minister.

Z informacijo o problematiki trenutne visoke rasti cen energentov na svetovnih trgih se je vlada seznanila že na seji prejšnji teden. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je takrat dejal, da se ji ukrepanje za zdaj ne zdi potrebno. Sicer pa je treba to vprašanje nasloviti celovito na ravni celotne EU, zato je za 26. oktober v Luksemburgu že sklical izredni svet ministrov, pristojnih za energijo.

Da bo vlada ukrepala, je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ povedal tudi Janša in dodal, da bo problematika cen energentov ta teden tudi na dnevnem redu Evropskega sveta. Tako kot Počivalšek vidi enega od možnih vzrokov za rast cen v špekulativnih namenih, kar bi bilo mogoče zatreti s ponovim reguliranjem marž. Omenil je tudi energetski vavčer za gospodinjstva, ki so ogrožena, vlada pa razmišlja še o nekaterih drugih ukrepih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • sandi76 08:29 20.oktober 2021.

    "Mogoče bodo korigirali marže kurilnega olja " Krajst, kurilno olje je dobrina, ki je namenjena samo ogrevanju, to je elementarna potreba ljudi. Da se kurilno olje prosto draži , je sramota vlade !

  • Avatar Leon
    Leon 07:46 20.oktober 2021.

    Zdravko kdaj dobimo tvoje maske iz toaletnega papirja ,ki prenesejo ves smrad in odplahnejo korupcijo.