Slovenija
7683 ogledov

Tako bo vojna vplivala na turizem v Sloveniji

Rogaška Slatina Blaž Lah
Vojna v Ukrajini bo verjetno vplivala tudi na prihod čezatlantskih in azijskih gostov.

Vojna v Ukrajini bo vplivala tudi na turizem v Sloveniji, gostov iz Rusije v določenem obdobju ne bo, močno bo zmanjšan obisk iz Ukrajine, vpliv bo verjetno tudi na čezatlatske in azijske goste, meni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zato se bo moral turizem ob podpori države prilagoditi in skušati nadomestiti izpad, dodaja.

Gostov iz Rusije ne bo

Poleg pandemije covida-19, ki je močno vplivala na turistični obisk ter delovanje gostinstva in nastanitev, na panogo vpliva tudi vojna v Ukrajini. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Počivalšek, je povpraševanje znotraj EU zaenkrat ostalo nespremenjeno, ne bo pa gostov iz Rusije, medtem ko bo gostov iz Ukrajine precej manj.

Poleg tega bodo verjetno čezatlantski gostje previdnejši pri potovanjih v Evropo, zaradi zapore preletov bo vpliv na prihod gostov iz Azije, ki bodo lahko prihajali, a bodo poti daljše in dražje, je dodal. "Vpliv te krize bomo čutili tudi v Sloveniji, direktno na turističnem delu, indirektno pa prek vpliva na gospodarstvo Slovenije in Evrope," je povedal.

Posledice ne bodo občutne zgolj v turizmu

Ogrožena je trgovinska menjava z Rusijo in Ukrajino, tako neposredno kot v trgovanju prek držav EU, vpliv bo tudi na področju energetike. Kot na ostalo gospodarstvo bo tudi na turizem vplivalo zvišanje cen energije, goriva in hrane, kar bo vplivalo tudi na višje stroške poslovanja in predvidoma tudi na cene turističnih storitev, kar bi lahko vplivalo na povpraševanje.

Gostje iz Rusije so pred pandemijo v Sloveniji ustvarili štiri odstotke prenočitev, pri čemer so ostajali dlje kot ostali, v povprečju devet dni, in so tudi več trošili, v povprečju 175 evrov na dan. Minister ocenjuje, da bodo najbolj prizadeta slovenska zdravilišča, ki imajo tradicionalno veliko ruskih gostov, med občinami pa Rogaška Slatina, kjer so gostje iz Rusije ustvarili 40 odstotkov obiska.

"V teh primerih bodo morala podjetja poiskati druge ciljne trge, pri tem jim bo pomagala tudi Slovenska turistična organizacija (STO)," je napovedal minister.

Vpliv vojne bo odvisen od tega, kako dolgo bo trajala, zato bo treba prestrukturiranje turizma vzeti resno, gospodarstvo in država prek STO se bosta morala skupaj odločiti, kje poskušati nadomestiti te trge, je dejal. "Ne glede na to, da se zna zgoditi, da bo ta norija z vojno hitro končana, bo vpliv na turizem daljši, kot pa bo trajala sama vojna," je povedal Počivalšek.

Rogaška Slatina | Avtor: Jure Kravanja Jure Kravanja

Med pandemijo je država prek protikoronskih zakonov turizmu pomagala z okoli milijardo evrov, ukrepi so bili večinoma pravočasni in ustrezni, je ocenil minister. Izpostavil je uvedbo bonov; doslej je bilo skupno 3,71 milijona unovčitev turističnih bonov in bonov 21 (delno ali v celoti) v skupni vrednosti 393 milijonov evrov.

Po pandemiji in ob vojni v Ukrajini gostje v ospredje postavljajo varnost in zdravje, pri tem pa ima Slovenija velike primerjalne prednosti, poudarja minister. Turizem se bo moral spremenjenim navadam prilagoditi.

Turisti ne izbirajo več v tolikšni meri množičnih turističnih destinacij, ampak iščejo zeleno turistično ponudbo in aktivnosti v naravi.

V pripravi je nova strategija razvoja turizma

Ob teh okoliščinah se bo ministrstvo letos osredotočilo na tri področja. Prvo bo spodbuditev investicij v javno infrasturkturo, namestitvene zmogljivosti in turistično ponudbo, da bi se povečala dodana vrednost, za katero bo namenilo skupno 140 milijonov evrov.

Ukrep vključuje tudi enkratno pomoč za v pandemiji najbolj prizadeta gostinska in turistična podjetja v višini 10 milijonov evrov. Ta ukrep bo objavljen v roku 14 dni, je napovedal.

Drugo področje je zagotovitev stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja z vnaprej zagotovljenimi finančnimi sredstvi. Nova strategija razvoja turizma za obdobje 2022-2028 je po njegovih besedah v zaključni fazi priprave.

Poleg tega pripravljajo okvir za uporabo sredstev iz nove finančne perspektive, v kateri bo Sloveniji na voljo tri milijarde evrov, od tega milijardo gospodarstvu, pri čemer bo "pomemben delež" namenjen turizmu.

Tretje področje pa je prilagoditev turistične promocije. "Zaradi izgube trgov zaradi vojne in pandemije moramo reagirati hitro in učinkovito," poudarja Počivalšek. Osredotočili se bodo med drugim na tradicionalne trge Avstrije, Nemčije in Italije ter na potencialne nove trge držav višegrajske skupine.

V turistično panogo bo namenjenih več kot 100 milijonov finančnih sredstev 

Kot je povedala generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu Ksenija Flegar, je med razvojnimi sredstvi za letos zaključen razpis za trajnostno preoblikovanje turizma v vrednosti 48,8 milijona evrov, ki vključuje med drugim sredstva za naložbe slovenskih smučišč.

V teku so razpisi za investicije v javno in skupno turistično infrastrukturo (10 milijonov evrov), za uvajanje okoljskih znakov v turizmu in gostinstvu (300.000 evrov) in za spodbujanje letalske povezljivosti (dva milijona evrov). V pripravi pa sta razpisa za sofinanciranje vlaganj v nastanitvene zmogljivosti (69 milijonov evrov) in za omenjeno enkratno pomoč prizadetim v pandemiji (10 milijonov evrov).

Vršilka dolžnosti direktorice STO Ilona Stermecki je povedala, da bodo promocijo prilagodili novim okoliščinam. Aktivnosti bodo med drugim usmerjene na bližnje evropske trge, poudarjajo aktivna doživetja in športni turizem ter nadgrajujejo sodelovanje z vrhunskimi športniki in z vplivnimi mediji in znamkami, nadaljujejo zeleno zgodbo slovenskega turizma z doživetji in aktivnostmi, kot je vzpodbujanje izločitve plastike za enkratno uporabo iz gostinske in turistične ponudbe.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 10:30 31.marec 2022.

    Danes berem o rasti ruskega RUBLJA ? Se spomnite ,kako je rubelj ocenil noriški princ pred dnevi ; Janša včeraj na vrhu NATO in G7 o Putinovi zahtevi: "Nihče v Evropi ne ve več, kako rublji sploh izgledajo." ! No, ...prikaži večNo, v Sloveniji smo očitno nadstandardni 😉 ? DANES JE VATIKAN PLAČAL PLIN V RUBLJIH ! https://insajder.com/svet/vatikan-je-prva-evropska-drzava-ki-je-za-ruski-plin-placala-v-rubljih

  • rd2dmk2 23:31 30.marec 2022.

    država je med covid pandemijo nam enila eno milijardo za turizem. drobiž, kajne.. kolk že stane drugi tir. kolk stane železniška postja v ljubljani. in mimogrede, kaj pa je turizem v sloveniji ? turistične kmetije ? ali neki hoteli ki ...prikaži veči so v čigavi lasti ? kolk procentov Save je bilo do kakega meseca nazaj v tujih skladih, pa da ne naštevam. in torej kdo je dobil to milijardo ? prej omenjene turistične kmetije ? mogoče kmetje, ki so pridelovali eco in bio pridelke za nikoli prispele turiste?

  • Slavko Krizman 15:28 30.marec 2022.

    še malo naj evropa nastavlja rit amerikancem pa bo vse super.....