Slovenija
49226 ogledov

Tako bo zvišanje pokojnin konec meseca

Upokojenci
1/3
Saša Despot
Statistični urad je objavil še zadnji podatek, ki je manjkal za izračun letošnje redne uskladitve pokojnin.

Pokojnine se vsako leto februarja uskladijo po formuli, ki jo predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri izračunu, za koliko se bodo zvišale pokojnine, se seštejeta 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu in 40 odstotkov inflacije v preteklem letu.

Inflacija bo k rasti pokojnin prispevala 2,96 odstotne točke. Inflacija je decembra lani v primerjavi z decembrom predlani znašala 4,2 odstotka, a pri izračunu uskladitve pokojnin se upošteva povprečna rast cen od januarja do decembra v primerjavi z enakim obdobjem leto prej. Ta povprečna inflacija je lani znašala 7,4 odstotka.

Statistični urad je včeraj  objavil, da je bila rast plač v obdobju od januarja do decembra lani v primerjavi z istim obdobjem predlani 9,7-odstotna. To pomeni, da bo rast plač k dvigu pokojnin prispevala 5,82 odstotne točke.

upokojenci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Seštevek obeh dejavnikov, ki vplivata na redno uskladitev pokojnin, kaže na 8,8-odstotno uskladitev. Usklajena pokojnina s poračunom za januar bo prvič izplačana v četrtek, 29. februarja. 

Za ponedeljek, 19. februarja, je že sklicana seja Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ima na dnevnem redu pod točko 3 redno uskladitev pokojnin.

Januarja, ko še ni bilo podatka o decembrskih plačah, je že kazalo, da bo uskladitev pokojnin 8,8-odstotna, kar je bilo več od napovedi, da bo 8,2-odstotna.

upokojenci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Doslej se je usklajena pokojnine vedno prvič izplačala februarja, saj prej ni podatkov, da bi se lahko izračunalo redno uskladitev, hkrati pa so izplačali še poračun povišice, da je bil finančni učinek enak, kot da bi se pokojnina uskladila že 1. januarja, le izplačilo je bilo šele konec februarja.

Letos so upokojenci prvič že z januarsko pokojnino dobili izplačano delno usklajeno pokojnino. Zvišana je bila za 8,2-odstotka, kolikor naj bi znašala uskladitev skladno z napovedmi. S februarsko pokojnino bo tako izplačan le poračun do redne uskladitve.

Pri izračunu usklajene pokojnine je treba upoštevati, da je bil novembra in decembra izplačan dodatek v višini 1,8 odstotka pokojnine, ki pa se pri izračunu usklajene pokojnine ne bo upošteval. Novo višino pokojnine je tako treba izračunati od pokojnine brez dodatka, ki je bila nazadnje izplačana oktobra.

Poglejmo na konkretnem primeru 1000 evrov pokojnine. Ta upokojenec je novembra in decembra dobil 1018 evrov, saj je dobil pokojnino z dodatkom. Januarja je prejel delno usklajeno pokojnino v višini 1082 evrov (delna uskladitev in uskladitev se namreč izračunata od pokojnine brez dodatka). 29. februarja mu bo Zpiz nakazal 1094 evrov, to je usklajeno pokojnino v višini 1088 evrov in šest evrov poračuna za januar. Konec marca in do naslednje uskladitve bo njegova pokojnina 1088 evrov. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 55
  • Nevica 09:44 18.februar 2024.

    Upokojenci so pod Golobov vlado veliki reveži, pa še večji bodo, ker gospodarstvo nazaduje, namesto da bi napredovalo. Golobova inflacija nas je prizadela veliko bolj od inflacijskih razmer po Evropi, ker ni ničesar ustrezno reguliral. Njegova košarica pa je norčevanje ...prikaži več iz vseh ljudi. Uradni izračun inflacije je bil prirejen ravno zato, da pokojnin ni bilo potrebno dvigniti skladno z realno rastjo stroškov.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 14:05 16.februar 2024.

    ....delavci vplačevali v pokojninsko blagajno, ni znala gospodariti. O čem več se pa pametnjakoviči poučite sami. Potem pa natepajte!!!!

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 14:04 16.februar 2024.

    @kapibara1, A si ti še v Pleničkah? Najbrž si res, sicer bi vedel, da v samostojni Sloveniji ni bilo še nikoli tako visoke uskladitve. Najbolj pa je upokojence zahebal IJJ z ZUJF-om. Mislim, da to vsak upokojenec, ki ima kaj ...prikaži večj v glavi in zna razmišljati, to dobro ve. Vsem, ki jokajo, da morajo delati za pokojnine sedanjih upokojencev, predlagam, da se poglobijo v zgodovino. Za malo pomoči pa samo tole: Nobena vlada v prejšnji pa tudi sedanji državi ni znala gospodariti z denarjem, ki so ga.....