Slovenija
254 ogledov

Tako bodo nepremičnine obdavčili po novem

soseska Saša Despot
Finančna uprava za osnovo za obdavčitev daril in dediščine ne sme več upoštevati posplošene tržne vrednosti nepremičnin, ki jo je izračunal Gurs. Tako bodo to počeli po novem.

Danes so na spletni strani objavili pojasnila, kako bodo obdavčili darila in dediščino. Doslej so pri nepremičninah kot davčno osnovo upoštevali 80 odstotkov podatka iz množičnega vrednotenja nepremičnin, a je ustavno sodišče 5. maja to določbo zakona razveljavilo, 20. maja pa je bila odločitev objavljena v Uradnem listu. 

Cenitev moraš plačati sam

Po novem se bo obdavčitev izvedla na podlagi splošnih določb zakona o davčnem postopku. Zavezanec bo v napovedi navedel vrednost nepremičnine, davkarija pa bo lahko preverila, ali je namerno napisal prenizko vrednost, da bi plačal manj davka. Bodo pa morali po novem v vsakem postopku posebej preverjati, ali je v napovedi navedena vrednost primerna glede na splošno znane tržne cene na tem območju in s cenami izvedenih prodaj. 

Oceno finančne uprave bo lahko zavezanec izpodbijal s cenitvijo, ki pa jo bo moral sam plačati. 

"Do vzpostavitve podatkov o posplošeni tržni vrednosti nepremičnin je davčna osnova vrednost nepremičnine, ki bi se dala doseči v prostem prometu v času nastanka davčne obveznosti in je ugotovljena v odmernem postopku," še pojasnjujejo na finančni upravi. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 15
  • nicor 23:11 27.maj 2016.

    ja toliko te bo stalo, da boš porušil po pravilih

  • Boris Odreitz 21:45 26.maj 2016.

    Ta ki je to predlagal in vsi kateri so dvignili tace jim jih odrezat z motorno žago predlagatelj pa normalna stvar opeko vrešt na glavo iz višine vsaj 20 M

  • uni65 19:11 26.maj 2016.

    Kakšen kvazi popis,samo kopiranje zato pa takšna razlika v m2 nategnili so nas sto na uro