Slovenija
9888 ogledov

Nova lestvica najbogatejših Slovencev: Kdo je nanjo priplezal in kdo odpadel?

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Stoterica najbogatejših Slovencev je težja za 1,3 milijarde evrov. Na lestvici so tudi športniki.

Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 7,1 milijarde evrov, kar je največ doslej. Njihovo premoženje se je v zadnjem letu povečalo za skoraj četrtino oz. 1,3 milijarde evrov, ugotavljajo v časniku Finance. Na vrhu lestvice ni sprememb, na njej kraljujeta Iza Sia in Samo Login. Meja za vstop na lestvico najbogatejših se je z lanskih 20,9 milijona evrov povišala na 27,7 milijona evrov. Zamenjala se je nekaj več kot četrtina obrazov, pri čemer je 10 novincev, 17 pa povratnikov nanjo.

Krepitev IT panoge

Njihova podjetja imajo po večini dober položaj na trgu in so bolj odporna na šoke od povprečnega slovenskega podjetja, zato se oteženo gospodarsko okolje bistveno ne izraža v njihovih izkazih. Po panogah so podjetja v lasti najbogatejših precej raznovrstna, se pa v zadnjih letih krepi IT-panoga.

Večina premoženja na lestvici je sicer lastništvo v podjetjih. Pri petini so glavnina denarna sredstva, za katera ni jasno, kako so danes v rabi. Gre bodisi za kupnine ob prodaji podjetij - takšnih je 17 - bodisi za ocene neto zaslužkov po stroških športnikov Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Luke Dončića.

Na vrhu brez sprememb

Na vrhu ostajata Samo in Iza Sia Login, ki kljub osebnemu razhodu nadaljujeta skupno poslovno pot. Vrednost njunega premoženja, 689 milijonov evrov, je seštevek njunega deleža kupnine za podjetje Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Skoraj pol manj, 355 milijonov evrov, imata na drugo mesto uvrščena Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna.

Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre s 275 milijoni evrov premoženja, kar je približno 150 milijonov več kot lani, s to vsoto pa so se uvrstili na tretje mesto. Poleg boljšega poslovanja in višjih vrednotenj primerljivih evropskih borznih družb so h konkretnemu povečanju ocene družine Šešok pripomogle napovedi. Prihodnje leto načrtujejo 385 milijonov evrov prihodkov, kar bi pomenilo trikratnik lanske prodaje, in 29,3 milijona čistega dobička, lani ga je bilo za 8,9 milijona evrov. Pomembno k povišanju ocene pripomore tudi nepremičninski portfelj.

Značilnosti podjetij v lasti najbogatejših so dobra pozicija na zahodnih trgih, ugotavljajo v Managerju. Večinoma gre za podjetja z velikimi dobičkovnimi maržami, nadpovprečnimi dodanimi vrednostmi, ki reinvestirajo velik del ustvarjenega dobička. Tudi plače so pogosto nad povprečjem panoge. Skupna točka je tudi razmeroma skromna zadolženost.

Novinec Luka Dončić

Med prvo deseterico sta se s 73-odstotno rastjo ocenjenega premoženja povzpela zakonca Vesna in Dari Južna. Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih pospešeno razdolžuje, razlog za povečanje ocene pa je tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno 10-odstotni lasti.

Za najbolj zanimivega novinca na lestvici so pri Financah označili košarkarja Luko Dončića. Lani se je ta s 16,5 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrstil med najbogatejše Slovence do 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico.

Med najbogatejše Slovence spadajo še Marko Pistotnik z Outfit7, družina Lah s Steklarno Hrastnik in Ceeref, Vesna in Dari Južna s Perspektivo, Joc Pečečnik z Interblockom, Damian Merlak z Bitstampom, Igor Akrapovič z Akrapovičem in Tone Strnad z Medisem. Damian Merlak z Nejcem Kodričem po prodaji kritptomenjalnice Bitstamp pred tremi leti z naskokom zasedata prvi dve mesti v lestvici mladih milijonarjev pod 40 let.

Največje povečanje premoženje najbogatejših po letu 2008 je posledica visokih vrednotenj na delniških trgih, ki so podlaga za oceno premoženja, pa tudi dobrega poslovanja, razdolževanja, povečevanja denarnih blazin, v nekaterih primerih pa tudi uspešnih prevzemov, so povzeli v časniku Finance.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 9
  • jakec1575 22:41 25.november 2021.

    Komu koristi covid? Lastnikom v gradbenistvu in itju

  • bobubob 17:22 25.november 2021.

    Tista imena človeku z zdravo pametjo povedo vse o mentalnem stanju v tej državi....ali prosto po Orwellu, en Cvilko (brez Napoleona, ki je v EU), veliko ovc in še vedno zavidljivo število Boksačev . Pa nekaj Debelinkov, po današnje antivaxerjev...

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 16:41 25.november 2021.

    Merodajno bi bilo, koliko so njihovi delavci zadovoljni s plačo glede na njihov delo. Se je bogastvo povečalo zaradi klestenja stroškov in št. zaposlenih ali je podjetje povečalo obseg poslovanja in povečalo marže. So pri rasti tudi delavci stimulirani itd.