Slovenija
644 ogledov

Tako bosta dan preživela Pirc Musarjeva in Logar

Volilna skrinjica, volitve zurnal24.si
Do 10. ure 47 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 10. ure prejela 47 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 24 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

Za 23 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se sicer nanaša na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka na družabnih omrežjih (šest zadev), sledijo objave na televizijah in deljenje letakov v hišne predalčnike.

V prvem krogu predsedniških volitev so pristojni v enakem obdobju prejeli skupaj 10 obvestil, so še navedli na ministrstvu.

Volilna kampanja pred današnjim drugim krogom volitev za predsednika republike se je končala v petek opolnoči. Takrat je začel veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do danes do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Pirc Musarjeva pozvala volivce k udeležbi v drugem krogu predsedniških volitev

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je po oddaji glasu v današnjem drugem krogu predsedniških volitev pozvala volivke in volivce, da odidejo na volišča. Sicer pa bo čas do razglasitve predčasnih rezultatov preživela mirno, morda ob branju knjige.

Pirc Musarjeva, ki je na volišče prišla v spremstvu svojega moža, je predvolilno kampanjo ocenila kot zahtevno, vesela pa je, da se je okrog nje zbralo veliko srčnih ljudi.

V neprecenljivo pomoč so ji bili prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je danes zahvalila za vso podporo. Ti bodo v volilni štab zvečer prinesli torte, medtem ko je po prvem krogu torto spekla sama, je dejala novinarjem po oddaji glasu na volišču v Radomljah.

Logar na volišče prišel v družbi partnerke in dobro razpoložen

Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen.          

Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. "Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine," je povedal.

Na vprašanje kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je "zadnjič brcnil mimo", si pa želi, da bi bila čim višja.

Ocenjuje, da je volilna kampanja nudila neposredni stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 14:37 13.november 2022.

    volilni molk je kršenje ustave, ki ga zagovarja protiustavno sodišče. Slovenistan je edina država v EU, ki ima prepovedano pravico do svobode govora.