Slovenija
97219 ogledov

Tako boste lahko izkoristili bone za turizem, veljavni bodo do ...

Zdravko Počivalšek Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo
Minister Zdravko Počivalšek je pojasnil nekaj podrobnosti, povezanih z boni, ki jih bodo prejeli državljani za dopustovanje v Sloveniji.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je potrdil, da bodo vsi državljani dobili bone, ki jih bodo lahko izkoristili pri domačih turističnih ponudnikih. Polnoletni odrasli bodo lahko izkoristili bon v višini 200 evrov, otroci pa v višini 50 evrov. Ali bo mogoč prenos bonov med družinskimi člani, bo vlada opredelila v dodatni uredbi. Po besedah ministra bo to zelo verjetno mogoče.

Boni bodo lahko uporabljeni za storitev nastanitve in nastanitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in podobnih obratih za kratkotrajno bivanje. 

Bone bo mogoče vnovčiti do 31. decembra 2020. Posameznik bo moral cel bon izkoristiti pri enem ponudniku. Rezervacijo bo lahko posameznik opravil na katerikoli način, plačati pa bo treba z bonom neposredno pri tistem, kjer bodo dopustovali. Vsak bon se bo uveljavljal z davčno številko, veljali bodo, če bo zakon sprejet, od 1. junija dalje. Podjetniki bodo refundirali ta bon pri finančni upravi v 8 dneh.

"Da bon krije le nočitev ali nočitev z zajtrkom, smo se odločili, da pride do multiplikativnega učinka, da turisti porabijo tudi svoj denar. Za večerjo ali kosilo bodo to morali plačati iz svojih sredstev," je povedal minister za gospodarstvo. 

Najkasneje 1. junija se bodo odprli tudi hoteli nad 30 postelj. NIJZ je pripravil protokole za bazene, ko bo objavljeno v prihodnjih dneh, bo tudi to odprto.

Zdravko Počivalšek

Ukrep je vreden 345 milijonov evrov, imel pa bo po besedah ministra Počivalška multiplikativni učinek 172 milijonov evrov.

"Verjamem v trg, verjamem, da se bodo ponudniki potrudili, da pridete k njim, verjamem, da bodo imeli dobro cenovno politiko. V dilemi, ali podaljšati čakanje na delo za dalj časa ali omogočiti, da enak strošek ljudje sami porabijo, smo se odločili za to, da turizem zaženemo na način, da bodo ljudje denar potrošili pri nas. Več kot 70 odstotkov našega turizma je slonelo na tujih gostih, čeprav bomo meje junija odprli, teh prihodov ne bo čez noč. Vsaj za junij je bilo zato treba omogočiti čakanje na delo, potem pa ostane možnost skrajšanega delovnega časa," je povedal Počivalšek. 

"Zagotovili smo ribiško palico, ribe pa bodo morali podjetniki loviti sami," je povedal minister. "Z ukrepi, predvsem boni, smo omogočili, da se turistično kolesje začne spet vrteti. Z boni smo odločitev za izbiro destinacije preložili v roke državljanom, delavci pa bodo tako motivirani, da pritegnejo svoje stranke." 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 38
  • gregor16 09:53 21.maj 2020.

    nic nebojo iz svojega zepa dali. cene nocitve bojo zvisali in dali vecerjo in druge storitve brezplacno ali pa za drobiz. multiplativni ucniek bo minimalen.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:43 21.maj 2020.

    delam skozi pa nisem dobil še ničesar od države ,bomo videli če sploh bo kaj s temi boni

  • kapibara 08:31 21.maj 2020.

    Sposojeno/ 2000 komentarjev zaradi nečesa,kar bi lahko rekli samo hvala lepa.Tu pa samo jamranje kot pod večino "udarnih" novic.Vlada se trudi pomagati na vseh področjih.Vse,kar so obljubili,so izpolnili na datum.Tudi mene moti,da so dobile krizni dodatek skupine,ki si ne zaslužijo. ...prikaži večo. Konec koncev se bo vse vrnilo v proračun.Uspešni smo v boju proti covidu,prvič v življenju nam država pomaga pri zagonu nazaj v normalno stanje......