Slovenija
458 ogledov

Tako dan preživljajo begunske družine v Logatcu

azilni dom Logatec
1/6
Anže Petkovšek
Nekaj afganistanskih družin, ki so zaprosile za mednarodno zaščito, že okoli dva meseca živi v Logatcu. Naučili so se prvih slovenskih besed, otroci so začeli hoditi v šolo, a njihova usoda v Sloveniji je še vedno negotova.

V Logatcu, kjer je nekaj begunskih družin iz Afganistana, so si mame nadele pražnja oblačila, očetje so radovedno opazovali. Perilo se je sušilo zunaj na soncu. Mlajši otroci so se podili naokoli s kolesi in vozički, starejši so bili ta čas v osnovni šoli, kjer se šele uvajajo. S prihodnjim mesecem pa jih bo šolski avtobus tako kot vse ostale šolarje odpeljal k pravemu pouku. Večina mam prikima, da je otrokom v šoli všeč.

Trenutno je v izpostavi azilnega doma v Logatcu, kjer so nastanjene le družine, nameščenih le 27 prosilcev za mednarodno zaščito - skupno je prostora za okoli sto ljudi. Vsaka družina je nastanjena v svoji sobi, jedilnica in ostali prostori so skupni. Ta četrtek, ko so medse sprejeli tudi novinarje, je bilo najbolj živahno v skupni sobi, kjer so izdelovali šopke iz filca. Ob četrtkih se učijo slovenščine.

Logatčani so nove prišleke sprejeli brez večjih težav. Skupaj so pripravili že več spoznavnih večerov vključno z gasilskimi vajami. "Začetni strahovi občanov Logatca so izginili. Zdaj odlično sodelujemo. Imeli smo že skupni mednarodni turnir v nogometu in plesni tečaj,"  je povedala vodja azilnega doma Katarina Štrukelj.

Nad Slovenijo pozitivno presenečeni

Nekaj slovenskih fraz je 23-letna Mahoz iz afganistanskega Herata že zdaj naštela brez težav, nekatere prav simpatično tudi z notranjskim naglasom. Na vprašanje, ali bi tu ostala, 23-letnica, ki je pripotovala z možem in dvema otrokoma starima 8 in 9 let, odgovori: "Zakaj pa ne?"

azilni dom Logatec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V Sloveniji je dva meseca, tako kot večina drugih beguncev je bila v začetku namenjena v Nemčijo. Odšli so zaradi varnosti, saj so vsak dan slišali eksplozije in za koga, ki je umrl. "Pot je bila zelo težka. Iz Afganistana so najprej odšli preko Irana v Turčijo, prav ta mejni prehod je bil najhujši. Težko je bilo tudi pri prečkanju Egejskega morja."

Nad Slovenijo so bili pozitivno presenečeni. A trenutno Mahoz kot tudi vse druge prosilce za azil tare misel, ali bodo lahko v Sloveniji našli delo, da bi preživeli svojo družino. S trenutno mesečno "žepnino" 18 evrov, kot pravi Mahoz, je praktično nemogoče poskrbeti za družino in kupiti otrokom igrače, ki si jih želijo. Mlajši moški, ki pride mimo, doda, da je s tem zneskom težko kupiti tudi cigarete.

Že zdaj bi želeli delati in kopati vrte

"Ja, večino skrbi, kaj se bo zgodilo z njimi," poudari tudi zaposlena Mirjam Martini Gnezda in dodaja, da bi si želeli že zdaj delati in kopati vrte sosedom: "A smo jim morali povedati, da je takšna zakonodaja. Korak po koraku." Mirjam Martini Gnezda dodaja, da se skušajo tako čim bolj zamotiti vsakodnevno. Moški so iz podarjenih palet izdelali stole in mize, znotraj kompleksa so pripravili tudi prostor za vrt. "Glede materiala pa smo odvisni predvsem od donacij," še navede in doda, da se nekaj že da, "saj vidite, kako so ženske fajn". Ob tem z močnim notranjskim naglasom drugi mladenki reče, "kua boš še ti kej povedala". Ta se le nasmeji.

azilni dom Logatec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
azilni dom Logatec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 20
  • Vesoljec 11:55 21.april 2016.

    Borut, nisi ravno v poziciji, da bi moraliziral o nazadnjaštvu. :)

  • malonaokoli 06:58 21.april 2016.

    me tolaži to, da bodo kmalu odšli iz Slovenije in zapustili dober vtis za prijaznost...

  • stanekos 06:55 21.april 2016.

    V luknjo se skrij, nazadnjak.