Slovenija
17683 ogledov

Tako dolgo bo vztrajala pasja vročina

vročinski val Italija Epa
Vremenoslovci opozarjajo, da lahko vreme v prihodnjih dneh vpliva na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

V prihodnjih dneh je pred nami obdobje zelo vročega vremena. Tako kot danes lahko tudi jutri pričakujemo pretežno jasno vreme z visokimi temperaturami. Najnižje jutranje temperature se bodo v ponedeljek gibale od 15 do 20 °C, ob morju 22, najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 35 °C. Pihal bo jugozahodni veter. 

V torek, sredo in četrtek bo še naprej sončno in zelo vroče. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. 

Predvidoma do četrtka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. "Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite," svetujejo na agenciji za okolje. 

Kako bo do konca meseca?

Od petka do nedelje bo vročina malo popuščala, najvišje dnevne temperature se bodo gibale do 30 °C. Možnost popoldanskih neviht bo večja. V začetku prihodnjega tedna se bo vročina predvidoma spet stopnjevala, napovedujejo na agenciji za okolje. 

vremenska napoved | Avtor: Arso Arso

Poskrbite za hlajenje

V času vročinskih valov poskrbite, da se v najbolj vročem času dneva izogibate izhodom in napornim aktivnostim na prostem. Zadržujte se v senci, ne puščajte otrok ali živali v parkiranih vozilih. Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča zadrževanje od 2 do 3 ure v hladnem prostoru, pri čemer je treba spoštovati najmanj meter medsebojne oddaljenosti. 

"V domu zadržujte nočni hladni zrak. Toplotno obremenitev v stanovanju čez dan zmanjšajte s spuščanjem rolet in senčili, izklopite čim več električnih naprav," svetujejo. "Nosite lahka in ohlapna oblačila, uporabljajte posteljnino iz naravnih materialov, tuširajte ali kopajte se v hladni vodi, redno pijte vodo, izogibajte se sladkim, alkoholnim in kofeinskim pijačam."

Vročinski val, ženska, znojenje | Avtor:

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

"Če se vi ali ljudje okrog vas počutite slabo - omotično, šibko, tesnobno, ste močno žejni ali vas boli glava, poiščite pomoč," pravijo na NIJZ. Poiskati morate hladno mesto in si izmeriti telesno temperaturo. "Pazite, da pregretosti telesa ne zamenjate za vročino. Če ste v dvomih, počivajte v hladnem okolju vsaj 30 minut in pijte vodo, da telo dobi dovolj tekočin, pri tem pa se izogibajte sladkim, alkoholnim in kofeinskim pijačam. Če telesna temperatura ostane visoka, imate verjetno vročino in se morate posvetovati z zdravnikom. Če telesna temperatura pade in se posameznik po počitku v hladnem okolju počuti bolje, je to verjetno povezano s
toplotnim udarom."

V primeru, da imate boleče mišične krče, morate takoj poiskati hladen prostor, v katerem boste lahko počivali. Piti morate rehidracijske raztopine z elektroliti. "Če vročinski krči trajajo več kot eno uro, poiščite pomoč. Če imate nenavadne simptome, če simptomi ne prenehajo, ali če sumite na vročino, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če ima kdo vročo suho kožo in je v deliriju, ima krče ali je v nezavesti, takoj pokličite zdravnika ali službo nujne medicinske pomoči na 112," še poudarjajo na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.