Slovenija
51366 ogledov

Janša: ''Ko se bo to naslednjič ponovilo, bom odšel!''

Janez Janša Profimedia
Pred preiskovalno komisijo DZ o domnevnem nezakonitem financiranju SDS se je danes nadaljevalo zaslišanje premierja in predsednika SDS Janeza Janše.

Janez Janša tudi danes na večino zastavljenih vprašanj ni izdal konkretnih odgovorov. Njegovi odgovori na vprašanja o povezavah z madžarskimi oligarhi blizu Viktorja Orbana so se večinoma glasili, da teh oseb ne pozna, a ne izključuje pa možnosti, da jih je že kje srečal. Janša je tudi danes zavračal očitke glede financiranja stranke.

Med zaslišanjem je tudi zagrozil, da bo iz dvorane odšel, če bodo vprašanja vsebovale insinuacije in se ne bodo dotikala predmeta preiskave. ''Ko se bo naslednjič ponovila ta eskapada, bom odšel,'' je dejal premier. V zvezi s tem je dobil opozorilo, da vsebino preiskave določa preiskovalna komisija in ne priča.

Marka Koprivca (SD) je zanimalo, ali je Janša kot soustanovitelj in solastnik Nove24TV pridobil premoženjsko ali nepremoženjsko korist zaradi madžarskega kapitala. Janša je pridobitev kakršnihkoli koristi zavrnil in dejal, da tu ne gre za dejstva, temveč politična namigovanja. Ob tem je namignil, da bi se komisija morala osredotočati na prelivanje denarja iz slovenskih državnih podjetij v medijske programe, na podlagi česar ga je Koprivc opomnil, naj odgovarja na zastavljena vprašanja.

Janez Janša je v preiskavi zavrnil, da bi se stranka SDS financirala iz tujine ali nezakonito. Obenem je zavrnil, da bi poznal povezave tujih investitorjev z madžarsko medijsko "hobotnico" in z mediji, ki so blizu stranke SDS, kot ga je na zaslišanju spraševal Jani Möderndorfer (LMŠ). Janša je zanikal, da pozna Viktorja Medvedčuka, ukrajinskega politika, ki je po besedah Möderndorferja voditelj proruske opozicije v Ukrajini in financiran s strani Rusije, blizu pa naj bi bil tudi virom blizu madžarskega premierja.

Janša naj bi Đuđićevo spoznal pri podpisu pogodbe

Janša je v zaslišanju dejal, da Dijane Đuđić, ki je zagotovila kredit stranki SDS, ni poznal pred podpisom pogodbe. ''SDS je kredit najela v Sloveniji od osebe, ki je imela slovensko davčno številko in za katero je notar potrdil, da je skladna po naših pravilih. Stranka je plačala kazen za prekršek zaradi višine kredita, ne glede osebe,'' je pojasnil Janša.

Ob tem je dejal, da Đuđićeve ne pozna. Prav tako Janši po njegovih besedah ni poznana fotografija iz zabave, na kateri je viden z Rokom Snežičem, v ospredju pa je vidna Đuđićeva. Kot je zatrdil, Snežič pri kreditu ni sodeloval. ''Snežiča tukaj ni bilo vmes, kar je tudi sam že večkrat zanikal,'' je dejal Janša.

Obenem je zatrdil, da so pristojne institucije kredit preverile. ''Ta kredit je bil preiskan na vseh možnih organih. Kar se tiče nepravilnosti, je bila ugotovljena zgolj v višini kredita. Nič drugega tu ni bilo spornega,'' je poudaril Janša.

Na očitek Bandellija, da se je denar madžarskega izvora neposredno uporabil za kampanjo stranke SDS v letu 2018, kar bi bilo v nasprotju s predpisi, pa je odvrnil, da lahko privatna podjetja in osebe vlagajo, kamor želijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • Avatar pantani
    pantani 07:18 13.april 2022.

    Ti boš odšel čez 2.tedna in to direkt na Dob!!!

  • Avatar luckyss
    luckyss 05:48 13.april 2022.

    Če se omejimo le na "posojilodajalko" Đuđić...To je kelnerca, ki ji je Snežić kupil diplomo pravnice, da za njega formalno opravlja biznise..In Janez odkrito laže, ko pleteniči, da je ni poznal ali videl do podpisa pogodbe, celo fotografirani so prej ...prikaži večj skupaj na žurki ...Če bi imel jajca bi pač vse skupaj priznal, saj zaradi tega ne bi šel sedet...Laž je očitno nesmrtna duša SDSsovcev, če parafraziram njihov bolan umotvor....Fuj zalega lopovska..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:04 13.april 2022.

    Ne razumem kako je lahko človek kot je Janez na najvišlem položaju države! Da nimamo zakonov spisanih tako, da bi bili zaščiteni da bi se take barabe lahko gibala po političnih in gospodarkih položajih.