Slovenija
548 ogledov

Tako je potrebno ravnati z maskami v šolah

Šola; Dunaj; Covid-19 Epa
Razprave in pomisleki glede uporabe mask v šolah.

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Simon Slokan je na dopoldanski novinarski konferenci vlade odgovarjal na različne pobude in posamezna mnenja - kot je izpostavil sam - da posamezna šolska okolja niso dovolj varna, da posamezni zavodi vzgoje in izobraževanja - tako vrtci kot šole - ne storijo dovolj za zagotavljanje varnosti in preprečevanje širjenja virusa. 

Slokan je izpostavil, da so izobraževalni zavodi dobili različna priporočila s strani NIJZ, okrožnice s strani pristojnega ministrstva in inšpektorata. Slednji je od sredine oktobra pa do danes opravil skupno 1435 nadzorov, večjih odstopanj niso ugotovili.

Ugotavljajo, da so zavodi dobro pripravljeni in da spoštujejo tako vsa priporočila NIJZ kot tudi odloke, ki določajo posamezne ukrepe. 

Maske - da ali ne?

Glani inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport je poudaril, da je odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje okužb še vedno veljaven. "V drugem členu določa, da je maska obvezna v vseh zaprtih prostirih. V tretjem členu določa izjeme, za šolsko prostor veljajo tri." 

Kot pojasnjuje Slokan, maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, ni obvezna za učence, ko so v svojem matičnem razredu in ni obvezna za vzgojitelje, pomočnike vzgojiteljev in za učitelje do 5. razreda pri neposrednem opravljanju dela z otroki. "Maske v skupnih prostorih zavodov, kot so hodniki, zbornica, sanitarije, so še vedno obvezne."  

Maske so potrebne tudi v vrtcu, ko se aktivnosti ne izvajajo neposredno z otroki. Staršem je Slokan poudaril, da če otrok ne bo nosil maske, je izpostavljen ne le okužbi, pač pa tudi prekršku. 

Inšpektor je pouaril še, da odgovornost za zagotavljanje ukrepov ni vedno na plečih ravnateljev. Ti so odgovorni za sistemsko organizacijo. "Ne moremo pa pričakovati, da bo ravnatelj za vse prevzel odgovornost. Gre za osebno odgovornost posameznika." 

Slokan je še najavil, da bo inšpektorat v zavodih za izobraževanje nadzore opravljal še naprej. 

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Slovenija Novi podatki: Trend se še kar nadaljuje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.