Slovenija
38038 ogledov

Tako je Rdeči križ razdelil denar prizadetim v poplavah

Odpravljanje posledic poplav poplave epa
Rdeči križ Slovenije bo prvo finančno pomoč razdelil več kot 4400 prizadetim v avgustovskih poplavah.

Pri Rdečem križu Slovenije (RKS) bodo danes končali razdeljevanje pet milijonov evrov od skupno desetih milijonov evrov, ki jih je vlada namenila tako njim kot Slovenski karitas za prizadete v avgustovskih poplavah. Do te prve finančne pomoči je upravičenih več kot 4400 ljudi.

Ker je bilo škode manj od prvotnih ocen, so pomoč za trajno uničene hiše ali stanovanja ter za poplavljene stanovanjske etaže zvišali.

Na obeh humanitarnih organizacijah so skupno prejeli 8500 vlog. Pri RKS so sredstva v višini 5.001.044 evrov razdelili med 4419 upravičencev. Za prvo stopnjo škode, ki pomeni trajno uničeno hišo ali stanovanje, so 60 gospodinjstvom izplačali po 4521 evrov, za drugo stopnjo škode, ki pomeni poplavljeno stanovanjsko etažo, pa je 1449 upravičencev prejelo po 2260 evrov. Za tretjo stopnjo škode so skupno 2910 gospodinjstvom izplačali po 500 evrov, so zapisali na RKS.

poplave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Denar tudi prizadetim v neurjih

Pri RKS so že 11. septembra razdelili tudi 500.000 evrov od skupno 1,1 milijona evrov, ki jih je vlada namenila RKS, Slovenski karitas in EHO Podpornici zaradi neurij med 12. julijem in 2. avgustom. Te humanitarne organizacije so skupno prejele 970 vlog.

Upravičencev zaradi popolnoma uničenega stanovanja ali hiše je bilo 22, zaradi poškodovane strehe, ostrešja in stanovanjskih prostorov pa 186. Zaradi zalitih kletnih prostorov, poškodovane infrastrukture ter fasade, oken in vrat je bilo do pomoči upravičenih 125 ljudi, zaradi delno odkritih streh, uničene zaloge hrane ali kurjave ter poškodovanih sten in tal pa 101.

Operaterji v klicnem centru na številki 031 500 900, ki so ga vzpostavili minuli teden, od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro odgovarjajo na vprašanja glede izplačevanja prve finančne pomoči. Najbolj pogosta vprašanja in odgovore so že objavili na spletni strani RKS.

poplave Komenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nenazadnje so pri RKS prejeli za 3,1 milijona evrov donacij poslovnih in fizičnih oseb ter donacij preko sporočil SMS. Prek svojih območnih združenj so najbolj prizadetim razdelili milijon evrov v obliki vrednostnih kartic. Prav tako so dostavili in razdelili za več kot 400.000 evrov materialne pomoči, ki zajema pitno vodo, hrano in prehranske izdelke, higienske pripomočke in potrebščine ter čistila. Hkrati so razdelili več kot 200 razvlažilnikov.

Ekipe bolničarjev so še vedno aktivne na terenu tudi pri nudenju prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore.

Poplavljen avto poplave 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia

RKS bo še naprej pomagal vsem, ki potrebujejo pomoč. Zaradi tega bodo še naprej zbirali finančna sredstva tako na svojem bančnem računu kot tudi prek sporočil SMS ali nakazil prek kreditnih kartic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:01 20.september 2023.

    "Ker je bilo škode manj od prvotnih ocen, so pomoč za trajno uničene hiše ali stanovanja ter za poplavljene stanovanjske etaže zvišali". Torej obstaja sum na delitev sredstev po prijateljskih vezah . Obvezen nadzor neodvisnih oseb oziroma nevladnih inštitucij .