Slovenija
1639 ogledov

Tako je uspelo Koprčanom čas testiranj skrajšati za trikrat

Koronavirus v Franciji Epa
V Zdravstvenem domu (ZD) Koper, ki je ena od vstopnih točk za testiranje okužb s covidom-19, so na predlog sodelavcev uvedli jemanje brisov po sistemu drive in. S tem privarčujejo tako čas zaposlenih in pacientov kot tudi opremo, pravi strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak. Čas enega testa so skrajšali iz 30 na približno 10 minut.

Po novem sistemu testiranj izbrani zdravnik, na katerega se pacient obrne, najprej vzame vse potrebne podatke in če se odloči za testiranje na koronavirus, pokliče zdravnika, ki je v zdravstvenem domu na triaži za brise, in mu da podatke pacienta. Iz zdravstvenega doma nato pokličejo pacienta in mu povedo, ob kateri uri naj pride na odvzem brisa, je postopek opisala Kolander Bizjakova.

S tem ne prihaja do zamud, bolnik pa ne čaka po nepotrebnem. Sistem je bolj racionalen tako za paciente kot za zdravstvene delavce, nenazadnje pa z njim lahko privarčujejo tudi z zaščitno opremo.

Drive in testiranja so uvedli prav na predlog sodelavcev, ki so delali na mestu za odvzem brisov. Pri klasičnem testiranju v zabojniku je bilo namreč treba prostor po vsakem testu prezračiti za vsaj 15 minut, ga očistiti in na koncu opraviti še razkuževanje. Na ta način so lahko opravili en bris na pol ure, zdaj pa so ta čas skrajšali na vsega 10 minut, je pojasnila strokovna direktorica.

Testiranja opravljajo na dveh lokacijah, in sicer pred enoto na koprski Bonifiki ter ob dela prostih dnevih pred urgenco v izolski bolnišnici. Število testiranj ves čas ostaja približno enako. Tako opravijo povprečno 40 brisov na dan, včasih tudi do 60. Če bi posamezno testiranje trajalo pol ure, bi se sistem "zamašil", je dodala Kolander Bizjakova.

Pacienti po odvzemu brisa dobijo sicer tudi pisna navodila glede samoizolacije, dokler ne prejmejo izvida, je še navedla strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.