Slovenija
3166 ogledov

Nikar ne počnite tega, kar počnejo vozniki na tem posnetku

Avtomobili pod nadvozom v toči. Komotar Minuta/Facebook
Močnejši nalivi in nevihte močno vplivajo na razmere na cestah. Kako pravilno ravnati ob neurjih?

Slovenijo je včeraj zajelo močno neurje, ponekod tudi z debelo točo. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugje, možnost lokalnih neurij s točo pa obstaja tudi danes.

Ne glede na številna opozorila se še vedno najdejo vozniki, ki jim je avtomobil pomembnejši od lastne in tuje varnosti, saj ustavljajo pod nadvozi, mostovih, v predorih in tudi na prehitevalnih pasovih na avtocestah. Tovrstno ustavljanje ni le nevarno, je tudi kaznivo. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč prepoveduje ustavljanje ali parkiranje v predoru, galeriji in podvozu ter na viaduktu, mostu in nadvozu. Kazen za prekršek znaša sicer le 80 evrov, a posledice so lahko izjemno hude. 

''Ljudem več pomeni kup pločevine in plastike od življenja njih in vseh drugih,'' je pod spodnjim videoposnetkom, ki ga je delil znan slovenski avtomobilski vloger Ciril Komotar, zapisal uporabnik Facebooka. ''Lahko je avto kupit na leasing, kredit... a težko je doplačati za točo!..'' se je čudil drugi, medtem ko ga je tretji dopolnil, da luknje niso nič v primerjavi s posledicami naleta.

Ob napovedi dežja spremljajte vremenska opozorila Agencije RS za okolje o možnosti močnih neviht in neurij.

Na cesti je v vsakem vremenu potrebno prilagoditi vožnjo razmeram na cesti. V času močnejših nalivov je potrebno biti pozoren na morebitne večje količine vode in naplavin na cestišču ter na možnost, da se na cestišče utrga zemeljski plaz ali kamenje ali da je cestišče zaradi tega celo poškodovano. 

Če vas med vožnjo preseneti toča, ne ustavljajte vozila pod nadvozi, mostovi in v predorih, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Če ste na avtocesti, zapeljite na najbližje počivališče ali parkirišče. Ne odpirajte vrat ali stekel, ostanite v vozilu in počakajte, da toča preneha. V vozilu ste bolj varni pred udarom strele, kot na prostem, so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Boris 16:48 03.junij 2022.

    Ja, krucefix, policisti so lepo pod streho počakali konec neurja ...

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 15:52 03.junij 2022.

    Naj se že enkrat policisti tam parkirajo in redarji ,pa lepo kazni potalajo ,ali pa poslikat vsakega in ga nemudoma naterat naprej ,saj je velikanska nevarnost naleta