Slovenija
32 ogledov

Tako kot vode siti radovednežev

Poplavljeno Planinsko polje
1/28
Žurnal24 main
Planinsko polje. Od srede bo voda spet močneje naraščala in ogrozila še 23 objektov.

Gladina vodostaja na Planinskem polju se je po podatkih Agencije RS za okolje danes zvišala za dobrih deset centimetrov. Rast se v zadnjih dneh počasi upočasnjuje, močneje pa naj bi voda spet začela naraščati v drugi polovici tedna, ko je napovedano novo deževje. Po najslabših napovedih bi se lahko gladina jezera do konca tedna zvišala še za en meter.

Zvišanje vodostaja je posledica velike količine vode, ki se steka iz Cerkniškega jezera. Odtok vode, ki je bistveno manjši kot pritok, je običajen, zaradi česar strokovnjaki zavračajo možnost, da bi polomljeno vejevje in bale sena zamašili požiralnike.

V Lazah je za zdaj poplavilo devet objektov, trije pa so ogroženi. Do Jakovice je urejena alternativna pot, ki pa je namenjena izključno domačinom in nujnim vožnjam. "Ljudje so zaradi številnih radovednežev, ki prihajajo s fotoaparati, utrujeni in nezadovoljni. Počutijo se zelo neugodno, zato naprošamo vse, da na Planinsko polje ne hodijo po nepotrebnem," je izpostavila Renata Gutnik z Občine Logatec. V ponedeljek naj bi si prizadete objekte ogledal tudi statik, ki bo ocenil stanje.

Na drugem koncu polja, v Planini, je zalitih 24 objektov, okoli deset jih ima težave z vodo, ogroženih pa je dodatnih 20, ki jih bo voda najverjetneje zalila, če se bo uresničil najbolj črn vremenski scenarij.

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:04 24.februar 2014.

    Točno, pobirati vstopnino.

  • chilli24 06:58 24.februar 2014.

    Vsakemu firbcu zaračunat 500 € pa bo za pomoč prizadetim.

  • Buca Dunlop 06:47 24.februar 2014.

    Globoko sočustvujem z vsemi "planinci" in okoličani!