Slovenija
56936 ogledov

Tako lahko pri povprečni plači od države dobite 541 evrov več

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Kako najbolje izkoristiti olajšavo za otroka oziroma vzdrževanega družinskega člana.

Do konca januarja so morali izplačevalci dohodkov vse prejemnike obvestiti, o izplačanih dohodkih v lanskem letu. Tako imajo starši zdaj vse podatke, da lahko izračunajo, kako se jim najbolj splača uveljavljati vzdrževane družinske člane.

Kaj se najbolj splača, pokaže izračun, a v večini primerov bodo starši blizu najboljše rešitve, če bodo upoštevali tri osnovna pravila.

1. V primeru občutne razlike v plači se olajšavo bolj splača uveljavljati staršu z višjo plačo.

2. Če imata starša približno enako plačo, naj olajšavo uveljavljata oba.

3. V primeru več otrok naj oba starša uveljavljata vse otroke (na primer vsak za pol leta ali eden za osem in drugi za štiri mesece) in so jih ne delita tako, da bi eden uveljavljal enega, drugi pa druge. Olajšava za drugega, tretjega ali četrtega otroka je namreč višja kot za prvega, za finančno upravo pa ni pomembno, kateri po vrsti je otrok v družini, ampak le število otrok, ki jih zavezanec uveljavlja. Če torej en starš uveljavlja dva otroka, drugi pa enega, ne bosta dobil olajšave za tretjega otroka, ampak dve olajšavi za prvega in eno za drugega.

Poglejmo primer staršev s povprečnima plačama (1800 evrov bruto) in tremi otroki. Če ne bi imela otrok, bi skupaj plačala 5230 evrov dohodnine.

Če vse tri otroke uveljavljata oče ali mati, prihranita le 1004 evre. Če oče uveljavlja enega otroka za vseh 12 mesecev, mati pa dva za vseh dvanajst mesecev, prihranita 1934 evrov.

Če vse tri otroke za pol leta uveljavljata oba starša, prihranita 2472 evrov, kar je 541 evrov več kot v primeru drugega najboljšega načina uveljavljanja otrok. Olajšava za tretjega otroka je namreč višja kot za prvega in tretjega, če starš en starš uveljavlja enega otroka, dobi olajšavo za prvega otroka, ne glede na to, da drugi starš uveljavlja že druga dva.

Pri različnih plačah je lahko najbolj ugodno tudi to, da eden od staršev otroka uveljavlja za osem mesecev, drugi za štiri in podobne različice.

Društvo Družinska pobuda je na svojih spletnih straneh objavilo tabelo, v katero vneseš podatke o zaslužkih obeh staršev in nato enostavno preigraš različne možnosti uveljavljanja otrok.

Izračun velja preveriti še na spletni stran finančne uprave v testnem izračunu dohodnine, kjer pa je treba podatke vnesti za enega starša, opraviti izračun in si zapisati znesek zaračunane dohodnine, nato pa izračun opraviti še za drugega starša in nato primerjati seštevek dohodnin obeh staršev pri različnih možnostih.

Pri eni "pametni" možnosti bi državi podarila 759 evrov

Opravili smo že izračun za par s tremi otroki, kjer ima eden 800 evrov neto plače, drugi pa 2000. Tukaj so razlike še večje, se pa zaradi občutne razlike v plači pokaže, da se je smiselno držati načela številka ena, naj olajšavo koristi tisti, ki ima višjo plačo.

Starša v primeru najboljše odločitve glede uveljavljanja otrok prihranita 2591, v primeru najslabše pa le 1162 evrov. Če bi vse tri otroke uveljavljala vsak pol leta, bi državi podarila 475 evrov.

Najslabša rešitev bi bila, da bi vse otroke uveljavljal oče, ki ima nižjo plačo, kar je precej malo verjetno. Bi pa starša morda pomislila, naj enega otroka uveljavlja on, dva pa mati, ki ima višjo plačo. V tem primeru bi državi v primerjavi z najboljšo možnostjo podarila kar 759 evrov.

Dva otroka in podobni plači, popolnoma vseeno je, no, skoraj

V nekaterih primerih pa je popolnoma vseeno, kako starša uveljavljata otroke. Izračun za starša, ki imata 1200 in 1400 evrov neto plače (1800 in 2300 bruto) ter dva otroka, je pokazal, da je vseeno, ali oba otroka uveljavlja eden, ali oba otroka uveljavljata vsak pol leta ali pa ju v celoti uveljavlja drugi. A tudi v tem primeru obstaja slaba možnost. Če se ne bi držala pravila številka tri in bi vsak uveljavljala enega otroka, bi državi podarila 56 evrov. V tem konkretnem primeru je to precej verjetna napaka pri uveljavljanju olajšave, saj starša najbrž menita, da je najpametneje, da si olajšavo delita.

Nič usodnega, če zamudiš rok, toda ...

Olajšavo za vzdrževane družinske člane je mogoče koristiti tudi že med letom. Kdor želi, da se mu enako upošteva tudi pri informativnem izračunu dohodnine, mu ni treba storiti ničesar. Kdor želi odločitev spremeniti, pa mora do 5. februarja oddati vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Kdor vloge ne bo oddal, a bi rad kasneje spremenil svojo odločitev, bo lahko vložil ugovor na informativni izračun, a se v tem primeru na jesen zamakne morebitno vračilo preveč plačane dohodnine.

Kaj pomeni olajšava za vzdrževane družinske člane

Dohodnina se izračuna tako, da se od plače odštejejo prispevki in nato še splošna olajšava, ki pripada vseh zavezancem. Od tega zneska, ki se mu reče davčna osnova, se nato obračuna dohodnina.

V primeru vzdrževanih družinskih članov se od davčna osnova zniža še za olajšavo za vzdrževane družinske člane. Povedano bolj po domače od dodatnih 2.437 evrov (za enega otroka) ni treba plačati nič davka. Za vsakega dodatnega otroka je olajšava višja, za tretjega je na primer 4.419 evrov.

Koliko prihranka pri dohodnini prinese olajšava, pa je odvisno od višine plače oziroma dohodkov, saj je dohodninska lestvica progresivna. To pomeni, da je višja plača bolj obdavčena.

Če je dohodek v celoti obdavčen le s 16-odstotno davčno stopnjo, je prihranek zaradi prvega otroka 390 evrov, pri najvišjih plačah, ki so 50-odstotno obdavčene, pa 1219 evrov. V vmesnih razredih je prihranek pri dohodnini 634 (26-odstotna davčna stopnja), 804 (33-odstotna davčna stopnja) oziroma 950 evrov (39-odstotna).

Dodatno zmedo vnaša še dejstvo, da med letom že plačujemo akontacijo dohodnine in bi morda eden od staršev zaradi najugodnejše izbire dohodnino moral celo doplačati, drugi pa bi dobil vrnjeno. To, kar v resnici šteje, je skupni znesek plačane dohodnine.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.