Slovenija
40 ogledov

Tako lepi in tako nevarni za zdravje

ognjemet, Portorož, novo leto Žurnal24 main
Poleg svetlobnih učinkov so posledica ognjemetov tudi povišane koncentracije trdih delcev, ki povzročajo večje število srčnih kapi in asmatičnih napadov.

Od včeraj naprej pa do 2. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov, ki ob začetku novega leta še vedno veljajo malodane za obvezne. A dejstvo je, da so svetlobni efekti za naše zdravje in okolje nevarni. Pirotehnična sredstva namreč v zraku pustijo majhne trde delci, ki vsebujejo kovine in kemikalije.

Majhni delci oziroma nanodelci, ki nam škodujejo, so sicer prisotni v zraku ves čas. Lahko so naravni, na primer puščavski prah, večina, ki onesnažuje slovenski zrak, pa nastaja v prometu, industriji in v zimskem času s kurišči. Meritve agencije za okolje že več let kažejo, da je onesnaženost s trdimi delci izredno visoka tudi na silvestrovo.

Na silvestrovo prekoračili meje

Tanja Bolte iz agencije za okolje je leta 2011 ugotavljala, da so bile koncentracije delcev najvišje malce po polnoči na vseh merilnih postajah. Najvišja urna koncentracija je bila na primer izmerjena v Zagorju ob Savi, in sicer 359 mikrogramov na kubični meter, a tudi drugje ni bila vrednost ni bila veliko nižja. Predpisi Evropska unije sicer določajo, da 24-urna mejna koncentracija trdih delcev PM10 lahko največ 50 mikrogramov na kubični meter.

Ta meja pa je lahko letno prekoračena največ 35-krat, a tudi ta je bila doslej že večkrat prekoračena. Lani na sedmih merilnih mestih – v Mariboru, Celju, Murski Soboti, Trbovljah, Zagorju, Žerjavu (Črna na Koroškem) in Novem mestu. Zaenkrat so letošnji rezultati do novembra v primerjavi z lanskimi nekoliko nižji, tudi zaradi mile zime in tako nižjega izpusta zaradi ogrevanja stavb. Na agenciji za okolje napovedujejo, da bo letna meja prekoračena le na enem ali dveh merilnih mestih.

Pričakovati je več srčnih kapi, napadov astme ...

medo | Avtor: Policija Policija

Strokovnjaki na dneve, ko je koncentracija delcev povišana, torej tudi na silvestrovo, priporočajo tistim, ki imajo kronične težave, naj se zadržujejo v notranjosti. Peter Otorepec iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjuje, da se v takšnih dneh se namreč pri bolnikih s kroničnimi težavami pojavi več napadov astme, poslabšajo se bolezni dihal, poveča se tudi število srčnih infarktov, saj delci, ki pridejo v krvni obtok zgostijo kri.

Dolgoročno pa trdi delci v zraku povzročajo kronično vnetje dihal, rakava obolenja na dihalih ter bolezni srca in ožilja.

Nevarnost in hud stres

Pirotehnika oziroma glasni poki predstavljajo tudi velik stres, še posebej za živali. Policija opozarja, da nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto povzroči telesne poškodbe kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči.

Komentarjev 1
  • BojanBojan 11:20 27.december 2014.

    Draga Barbara,preden pišeš, si preberi predpis, ki opredeljuje temo tvojega članka. Uporaba pirotehničnih izdelkov ni dovoljena samo od včeraj in do 2. januarja. Uporaba je dovoljena celo leto. Omejitev velja samo za tisto pirotehniko, katere glavni učinek je ...prikaži več pok! V Sloveniji so to razne pok vrvice, pasje bombice, čebulice in podobno. To so izdelki kategorije 1, pok je pa pri tem izdelkih, milo rečeno, smešen. To kar bi pa verjetno rada izpostavila so pa razne petarde in ostali izdelki kategorije 2, 3 ali 4, ki so v Sloveniji prepovedane. Seveda, črn trg cveti, neumnost malo manj in bolj starih, predvsem moških, pa ne pozna meja. Tako lahko neumnosti preprečimo kvečjemu sami, vendar to ne gre, ker moški morajo metati petarde v smetnjake, zabojnike, ulice, steklovino. Ko se naredi pa nesreča, pa kev kev...Kar se pa srčnih in astmatičnih napadov tiče, si pa s tem pravljičarstvom resna konkurenca bratoma Grimm in Christianu Andresenu. Takih buč v tem času res že d