Slovenija
136910 ogledov

Tako letos kaže z regresom

denar, varčevanje, davčna olajšava, modra zavarovalnica Profimedia
Višina minimalnega izplačila regresa se bo letos dvignila, javni sektor pa bo izplačilo prejel bistveno prej kot običajno.

Minimalni regres bo letos višji, kot je bil lani. Zaradi dviga minimalne plače se je pošteno (za 128,93 evra) dvignil že v preteklem letu, bo tudi v letu 2024 sledil dvig izplačila. Po zakonu se mora minimalna plača uskladiti vsaj z inflacijo v preteklem letu, ki je znašala 4,2 odstotka, kar pomeni, da bo minimalna plača v letu 2024 višja najmanj za 50,54 evra bruto in bo znašala najmanj 1.253,90 evra (lani 1203,36 evra).

Prav toliko kot minimalna plača v 2024 pa bo znašal minimalni regres. Lahko se zgodi, da bo dvig minimalne plače le 4,2-odstoten, saj decembra minister za delo Luka Mesec še ni želel napovedati, ali bo dvig minimalne plače kaj višji od inflacije, saj se bodo o tem še pogovarjali na vladi. Konča odločitev glede dviga minimalne plače v tem letu bo znana v začetku januarja. O minimalni plači smo sicer podrobneje pisali tukaj

Zaposleni v javnem sektorju (teh je po javno dostopnih podatkih Sursa za december 2022 bilo 247.600) bodo letos regres dobili že marca in ne junija, kot je bilo običajno. To je bil del decembrskega dogovora o plačah v javnem sektorju. 

Številna podjetja v zasebnem sektorju izplačujejo višji regres od minimalnega, saj je to možnost za neobdavčeno nagrajevanje zaposlenih, mnogi pa izplačajo tudi regres, ki je višji od tistega, ki je še neobdavčen. Regres ni obdavčen do višine povprečne bruto plače v Sloveniji v času izplačila. Ta višina se tako malce spreminja iz meseca v mesec, zato točne številke trenutno še ni mogoče napovedati. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je povprečna bruto plača v RS znašala 2.210,78 evra. 

Če bi delodajalec izplačal višji znesek regresa od povprečne plače, bi bilo prispevke in dohodnino treba plačati od tistega dela, ki presega povprečno plačo. 

Regres za letošnje leto mora biti izplačan najkasneje do 1. julija 2024, izjemoma je lahko izplačan najkasneje do 1. novembra. Gre za primere, ko je tako določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ali pa v primeru, da se je delodajalec znašel v resnih likvidnostnih težavah.

Kaj storiti, če delodajalec regresa na želi izplačati?

V primeru, da ostanete brez izplačila regresa, ker vam ga delodajalec želi izplačati, lahko delavec izplačilo za regres doseže po sodni poti. To pomeni, da po izteku skrajnega roka za izplačilo regresa vloži tožbo na pristojno delovno sodišče. Na podlagi izvršilnega naslova sodbe delovnega sodišča lahko delavec nato vloži izvršbo.

Delodajalcu, ki ne izplača regresa zaposlenemu grozi globa v višini med tri tisoč in 20 tisoč evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar lopov
    lopov 09:29 10.januar 2024.

    REGRES NIIII REGRES AMPAK POMOČ DA VSE ČEKE POPLAČAŠ ... V BISTVU SI V MINUSI NAPREJ ---SAMO LEPO SLIŠPAT REGRES ZA DOPUST A JE V RESNICI ZA POPLAČILO ZAPADLIH FINANČNIH TRANSAKCIJ NAZAJ V PRORAČUN .. IN GENIJU IN SOLAR ZA ...prikaži večA MILJONSKE NAGRADE

  • Soljatar 22:48 09.januar 2024.

    https://nova24tv.si/slovenija/politika/golobovi-brezsramno-zapravljajo-prestizni-hoteli-drage-restavracije/

  • miho 13:06 09.januar 2024.

    Občutek imam, da raste samo minimalna plača.