Slovenija
27 ogledov

Tako naj bi živel vsak človek

Na Kongresnem trgu se je začel pohod po Ljubljani.
1/2
Žurnal24 main
Živeti z diabetesom pomeni živeti zdravo in aktivno življenje, izogibati se sladkorju, maščobam in stresu. Revolucijo za bolnike predstavlja inzulinska črpalka.

 
 

Blaž Guna za diabetesom tipa I trpi že 14 let. Zbolel je v osmem razredu, življenje pa se mu je od takrat bistveno spremenilo. Za dovajanje inzulina je najprej uporabljal injekcije, ki jih je pozneje nadomestil z inzulinskimi peresniki (peni). Zdaj uporablja inzulinsko črpalko, napravo, ki dozira inzulin postopno, tako kot ga dovaja trebušna slinavka zdravemu človeku. "V Sloveniji je to napravo mogoče dobiti že kakih pet let, pomenila pa je pravo revolucijo," je povedal za zurnal24.si. "Z njo si diabetik lahko življenje olajša za sto odstotkov," je povedal in pojasnil, da je pri diabetesu treba biti posebno pozoren na zdravo prehrano in aktivno življenje.  "Treba je živeti zdravo, tako kot naj bi živel vsak človek," je povedal in sklenil: "Posebej se je treba izogibati sladkorju, maščobam in stresu."

 
Zveza društev diabetikov je ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni organizirala pohod, opravljali pa so tudi meritve krvnega sladkorja in z modro barvo osvetlili Ljubljanski grad.

Sladkorna bolezen oziroma diabetes velja za najbolj razširjeno kronično nenalezljivo in neozdravljivo bolezen sodobnega človeka, ki nastane zaradi pomanjkljivega izločanja oziroma delovanja hormona inzulina.

Letošnji svetovni dan sladkorne bolezni je potekal pod geslom Sladkorna bolezen otrok in mladostnikov, kot vsako leto pa so tudi letos ob tej priložnosti potekale številne prireditve.

Ker so pri bolezni pomembni zgodnje odkrivanje bolezni, diagnoza in zdravljenje, je Društvo diabetikov Slovenije na šolah pripravilo tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni , zdravi prehrani in gibanju, v parlamentu, na Kongresnem trgu in lekarnah pa so opravljali tudi meritve ravni sladkorja v krvi.

Ob 16. uri so bili vsi zainteresirani vabljeni na pohod po Ljubljani, nad katero je bil viden z modro barvo osvetljen Ljubljanski grad. Modra barva namreč predstavlja simbol letošnjega dneva sladkorne bolezni, z njo pa so osvetlili tudi grad v Velenju.

Strokovnjaki menijo, da je danes v svetu 250 milijonov ljudi z diabetesom, kar predstavlja okoli šest odstotkov odrasle svetovne populacije. V državah Evropske unije se število obolelih giblje okoli 30 milijonov, od tega naj bi v Sloveniji živelo okoli 160.000 sladkornih bolnikov.

Več o preprečevanju sladkorne bolezni si lahko preberete v članku Sladkorna bolezen: poskrbite za preventivo!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.