Slovenija
1353 ogledov

Tako napredujejo dela na predoru Golovec

predor Golovec Saša Despot
Med obnovo kljub veliki prometni obremenjenosti večji zastoji niso nastajali.

V nedeljo zvečer promet v obe smeri brez omejitev

Obnova zahodne cevi predora Golovec je zaključena v predvidenem roku. Skozi obnovljeno cev bo promet iz smeri Štajerske proti Dolenjski sproščen zvečer. Ponoči bo steklo odstranjevanje začasnih ločilnih ograj v vzhodni cevi. Predvidoma najpozneje v nedeljo zvečer bo promet skozi obe predorski cevi potekal brez omejitev, so danes sporočili iz Darsa.

"Glavni rezultat prenove je večja varnost predora, potovanje skozenj bo udobnejše, poleg tega se bodo znižali stroški nadaljnjega vzdrževanja cevi," so izpostavili. Septembra in oktobra bodo zamenjali še razsvetljavo v pokritem vkopu Strmec na vzhodni ljubljanski obvoznici, prenova vzhodne predorske cevi pa bo potekala prihodnje leto v enakem času. Skupna vrednost vseh pogodbenih del je 8,56 milijona evrov brez DDV.

24 ur na dan, vse dni v tednu

Kot so povzeli v Darsu, med dvomesečno obnovo zahodne cevi predora Golovec tudi zaradi sprotnega prilagajanja tipa delovne zapore prometnim tokovom niso nastajali večji zastoji, čeprav gre za enega prometno najbolj obremenjenih delov avtocestnega omrežja na območju stičišča vzhodne in južne ljubljanske obvoznice ter dolenjske avtoceste.

Dela so potekala 24 ur na dan, vse dni v tednu, dnevno je bilo na delovišču tudi do 70 delavcev, ki so opravili skupno več kot 80.000 delovnih ur. Na novo je bilo v voziščno konstrukcijo vgrajenih 2400 kubičnih metrov tamponskega drobljenca in več kot 6100 ton asfalta v štirih plasteh skupne debeline 34 centimetrov. Zatesnili so razpoke v oboku in na portalih predorske cevi v skupni dolžini več kot 1400 metrov ter uredili odvajanje vode iz predora. Za potrebe električnega napajanja predora so dogradili pogonsko centralo na južni strani predora.

Namestili bodo tudi prezračevalne ventilatorje

Med prenovo zahodne predorske cevi so z gradnjo drenažnega sloja pod voziščem rešili težavo prodiranja hribinske vode skozi talni obok, ki je skupaj s tovornim prometom v nekaj več kot dveh desetletjih od njegove zgraditve povzročila poškodbe v predoru. Namesto dosedanjega betonskega vozišča je vozišče sedaj asfaltno. Pri obnovi so poudarek namenili nadgradnji varnosti predora, so navedli.

V zahodni cevi predora Golovec so vgradili razsvetljavo led, in sicer kot prvo v predoru na slovenskih avtocestah. Vgradili so tudi termalno detekcijo prometa. To je metoda infrardečega snemanja, s katerim izvajajo brezkontaktne meritve temperature in prikaza porazdelitve toplote po površini vozila. Tako bo sistem samodejne detekcije prometa natančneje določil izredne dogodke. Izvedli so še predpripravo za namestitev prezračevalnih ventilatorjev, ki bodo nameščeni v drugi fazi izvedbe del obnove predora Golovec, so dodali v Darsu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Marcelko 12:42 14.avgust 2020.

    Jaz sem pa mislil, da v predoru.....

  • collin 12:37 14.avgust 2020.

    Sem gospa Bedet, pošiljam ponudbo za posojilo med posamezniki, ki vam omogoca, da brez skrbi uresnicite svoje sanje. Ce potrebujete nujno denar, mi prosim odgovorite, da vam lahko dam svojo ponudbo. Moja obrestna mera je 2% in pokriva celotno posojilo. ...prikaži večo. Moj e-poštni naslov: financnabanka01@gmail.com Dober dan tebi. Prisrcno.