Slovenija
23235 ogledov

Tako nas lupijo, Italijani dobijo pol ceneje

Zobozdravnik Profimedia Fotografija je simbolična.
Škatla anestetika Scandonest se pri nas prodaja po 50 evrov, v Italiji pa skoraj pol ceneje, a je tam naši zobozdravniki ne smejo kupiti.

Ste pri zobozdravniku že kdaj dobili injekcijo z anestezijo? Zelo mogoče je bil v ampuli anestetik Scandonest. Škatla se pri nas prodaja še enkrat dražje kot v Italiji. V škatli je 50 ampul, pri nas je cena z DDV okrog 50 evrov, v Italiji pa se prodaja za 24,50 evra brez DDV, z nižjo stopnjo DDV bi bilo to pri nas malo manj kot 27 evrov.

Zobozdravnik, ki ne želi biti imenovan, nam je pokazal ceno v katalogu italijanskega dobavitelja. Zdravila se sicer ne sme kupiti v Italiji in ga pripeljati v Slovenijo, saj to ni dovoljeno. "Lekarne imajo monopol in delajo, kar hočejo," pravi zobozdravnik in dodaja, da bi lahko z nakupom v Italiji na leto prihranil 500 evrov, ki jih tukaj pač nekdo zasluži. Preverili smo v Ljubljanskih in Kraških lekarnah in cena je res 49,51 oziroma 49,36 evra.

"Pri mesečnem strošku za material okrog 1200 evrov prihranek 500 evrov na leto ni zanemarljiv, je pa treba vedeti, da je anestetik med cenejšimi materiali, pa je možen tak prihranek," je še dodal.

Regulirano ceno je določil dobavitelj sam

A cena Scandonesta se ne oblikuje prosto na trgu, pri nas ima regulirano ceno. Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je ceno na debelo omejila pri 43,61 evra. Maloprodajna cena zdravila pri nas vključuje še strošek lekarniške storitve in DDV, kar pomeni, da je najvišja dovoljena cena nekaj pod 50 evri. Načeloma takšna cena velja za storitve, ki so plačane iz javnih sredstev, teoretično bi lahko bila cena za popolne zasebnike drugačna oziroma še višja.

Cena se praviloma določi na podlagi cen v Avstriji, Franciji in Nemčiji, a v tem primeru podatka o ceni za te države ni bilo, zato se je agencija pri določitvi cene oprla kar na izjavo proizvajalca, kakšne cene ima v državah, ki jih je navedel v vlogi.

"Najvišja dovoljena cena zdravila Scandonest 20 mg/0,01 mg v 1 ml raztopina za injiciranje je določena skladno z določili 15. člena Pravilnika o določanju cen zdravil za uporabo v humani medicini na podlagi mediane proizvajalčevih cen v državah, ki jih je v svoji vlogi navedel imetnik dovoljenja za promet z zdravilom, saj v referenčnih virih cen primerjalnih držav Avstrije, Francije in Nemčije cena zdravila ni na voljo," so nam pojasnili na agenciji.

V Nemčiji se zdravilo sicer prodaja, zobozdravnik, s katerim smo govorili, nam je posredoval povezavo na nemško spletno trgovino za zobozdravnike, kjer je cena nekaj manj kot 34 evrov.

Pri enem pacientu je razlika med 60 centov in enim evrom

"Če injekcija, ki jo dam pacientu, stane 60 centov ali en evro, to ni neka razlika, v celem letu se pa nabere, kaj šele v celotnem sistemu. Če predpostavimo, da se pri nas letno porabi osem tisoč škatel tega anestetika in je razlika v ceni med Italijo in Slovenijo 20 evrov na škatlo, bi lahko s to razliko v ceni financirali celotno zobozdravstveno ambulanto, torej zdravnika in sestro za dva tisoč ljudi, pri nas pa ta denar pobašejo lekarne ali njihovi dobavitelji," je jezen zobozdravnik.

V nekaj večjih zdravstvenih ustanovah smo preverili, koliko Scandonesta so porabili in po koliko ga plačujejo.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske so lani kupili 197 pakiranj, letos pa je že bilo dobavljenih 170 pakiranj. Lani je bila cena 39,31 evra, letos pa je 27 odstotkov višja in znaša 49,94 evra (obe ceni z DDV). Za 27 škatel manj so letos plačali 746 evrov več kot lani. Zdravilo jim na podlagi javnega naročila dobavljajo Gorenjske lekarne.

Zdravstveni dom Antona Drolca iz Maribora za Scandonest plačuje nekaj manj, 44,67 evra, sredi julija se je podražil s 36,06 evra, cena je bila okrog 36 evrov od novembra 2021. Lani so porabili 33 pakiranj, letos 21. Na podlagi javnega naročila jim zdravilo dobavlja Javni lekarniški zavod Mariborske lekarne.

ZD Ljubljana je lani porabil 615 škatel, letos so do avgusta porabili 295 škatel. Lani so za to zdravilo plačali 26.944 evrov, letos pa 12.052, kar je celo manj na škatlo kot lani. Dobavitelj je Lekarna Ljubljana. "V ZD Ljubljana imamo različne lokalne anestetike, zaradi različnih indikacij in tudi njihovih lastnosti. Da pa imamo nekaj različnih, se izkaže kot prednost tudi, ko enega zdravila na trgu zmanjka," so še dodali.

Stomatološka klinika UKC Ljubljana je v prvih devetim mesecih lani porabila 5100 enot, letos pa 3748, glede na znesek predvidevamo, da beležijo porabo posameznih ampul, cena škatle v tem primeru je 40,60 evra lani oziroma 42,49 evra letos.

Dvajset stekleničk, dvesto evrov prihranka

To ni edini primer velike razlike v ceni, raztopina za izpiranje kanalov Parcal, to je triodstotni hipoklorit, ki se uporablja za izpiranje kanalov pri koreninskem zdravljenju, pri nas stane okrog 19 evrov, v Italiji pa devet, pa je tam raztopina petodstotna, kar je še bolje, pravi naš sogovornik. Ker ta raztopina ni registrirana kot zdravilo, jo lahko slovenski zobozdravniki kupijo tudi v Italiji. "Tega en povprečen zobozdravnik najbrž porabi približno 20 stekleničk na leto, torej lahko prihrani do dvesto evrov," pravi zobozdravnik. Pri nas je po podatkih ZZZS približno 1300 zobozdravnikov, samo pri tej raztopini pa bi bil teoretični prihranek lahko več kot 250 tisoč evrov.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:20 01.december 2023.

    Podprite neodvisne in brezplačne medije

  • Naklonsky 13:07 30.november 2023.

    Svoboda! In se čudite, da koncesionarji poslujejo z dobičkom, javni zavodi pa z izgubo!

  • optimist11 11:00 30.november 2023.

    Smo v Yugi kupovali v Avstriji, bomo pa še sedaj ko smo v samostojni Sloveniji, ki je enim prinesla samostojnost, drugim pa suženjstvo.