Slovenija
3969 ogledov

Tako obilno deževje ni moglo miniti brez posledic

Poplavljena cesta Profimedia
Težave po vsej državi

Obilno deževje je povzročalo nevšečnosti skoraj po vsej državi. Meteorna voda je poplavljala in ogrožala objekte, zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves. Sprožilo se je tudi osem zemeljskih plazov, poroča STA.

Kot so sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, so dogodke zabeležili v občinah Bistrica ob Sotli, Brežice, Celje, Duplek, Gorišnica, Hoče-Slivnica, Koper, Krško, Maribor, Mislinja, Pivka, Podčetrtek, Prevalje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Slovenj Gradec, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Šentjur, Šmartno ob Paki, Vojnik, Zagorje ob Savi in Zreče.

Reka Sotla v zgornjem toku močneje narašča in lahko v prvem delu noči poplavi na izpostavljenih območjih v zgornjem toku, ponoči in v ponedeljek pa tudi v srednjem in spodnjem toku, opozarja Arso.

V ponedeljek zjutraj, med 5. in 9. uro, bo gladina morja povišana. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini med 30 in 40 cm.

Skupaj so zabeležili 26 dogodkov, aktiviranih je bilo 22 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Gasilci so večinoma črpali meteorno vodo iz objektov in jih zavarovali s protipoplavnimi vrečami, odstranjevali so tudi podrta drevesa.

Gasilski kombi, gasilci | Avtor: KGZ Ravne na Koroškem KGZ Ravne na Koroškem

Na prvi zimski dan ne snežni, marveč zemeljski plazovi

Zaradi obilnega deževja se je danes sprožilo tudi osem zemeljskih plazov, in sicer na območjih občin Izola, Koper, Lovrenc na Pohorju, Makole, Piran, Slovenj Gradec ter Šentjur. Od tega je pet plazov zasulo oziroma ogrožalo prometno in drugo infrastrukturo, v dveh primerih pa stanovanjska objekta. Posredovali so gasilci iz štirih enot prostovoljnih gasilskih društev, ki so uredili odvodnjavanje oziroma plazišča prekrili s folijami.

Že zjutraj se je v Piranu zaradi visokega plimovanje sprožila sirena javnega alarmiranja. Kot so za STA povedali v civilni zaščiti Piran, je morje malo poplavilo cesto, umakniti so morali avtodom, sicer pa ni bilo hujšega.

Prihaja olajšanje

Agencija RS za okolje napoveduje, da bodo ponoči padavine povsod ponehale, tudi veter bo oslabel in ponehal. Do jutra se bo na zahodu delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -3, ob morju okoli 8 stopinj Celzija. Čez dan bo na Primorskem povečini sončno, drugod bo še zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo pričelo jasniti.

Morje pa bo ob jutranji plimi še poplavilo nižje ležeče dele obale, še opozarjajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.