Slovenija
14525 ogledov

Tako okrnjene bodo letos praznične prireditve v mestih

okraševanje Ljubljane
1/6
Anže Petkovšek Okraševanje in priprave za veseli december v Ljubljani.

V Ljubljani so te dni začeli postavljati novoletno okrasitev. Priljubljen prižig prazničnih lučk, ki je bil uvod v praznično dogajanje, je prejšnja leta na trge in ulice Ljubljane privabil več tisoč tisoče ljudi. Letos bo prižig lučk 27. novembra. "V kakšnem obsegu, pa ostaja zaenkrat še odprto," pravijo na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Od NIJZ pričakujejo natančne smernice

V Ljubljani prav tako še ne vedo, kako bodo izpeljali tradicionalne novoletne prireditve, božično-novoletni sejem, koncerte, silvestrovanje na prostem in ognjemet. "Želimo si, da bi vse prireditve lahko izpeljali, zavedamo pa se, da bomo določene aktivnosti morali prilagoditi razmeram. Pri organizaciji dogajanja bomo upoštevali veljavne smernice NIJZ, ob tem pa pričakujemo tudi, da bo NIJZ podal natančne smernice glede organizacije sejmov in drugih prireditev za vse slovenske občine."

Za novoletno okrasitev, lučke nameščene na like, smreke in rastoča drevesa, je bilo vsako leto namenjeno 220.000 evrov proračunskih sredstev. "Okrasitev bo v enakem obsegu kot lani, letošnji znesek bo nižji," pravijo na MOL.
Za okrasitev bo skrbel Urban Modic, sin lani umrlega akademika Zmaga Modica, ki je več desetletij skrbel za okrasitev Ljubljane. "Tema bo Naj živi. Poklonili se bomo življenju, njegovi občutljivosti in trdoživosti hkrati," pravi Urban Modic.

okraševanje Ljubljane | Avtor: Anže Petkovšek Okraševanje in priprave za veseli december v Ljubljani. Anže Petkovšek

Maribor: Koncertov na trgu Leona Štuklja ne bo  

"Zaradi aktualne epidemiološke situacije končne odločitve glede programa še nismo sprejeli. V njem so predvideni glasbeni dogodki, drsališče, gledališče na prostem in božično novoletni sejem," so nam sporočili z Mestne občine Maribor. "Množičnih koncertov na Trgu Leona Štuklja zagotovo ne bo. Zavzemamo se, da bomo ustvariti praznično vzdušje, ki naj za zdaj ostane še presenečenj," dodajajo v Mariboru.  

Bodo pa tudi v Mariboru prižgali praznične lučke. "V okviru projekta Lumina pripravljamo nove svetlobne skulpture, okrasitev Glavnega trga in Koroške ceste ter nekatere druge novosti. Celostni koncept okraševanja mesta pripravljamo za drugo leto."

silvestrovanje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Celje: Večjih koncertov in silvestrovanja ne bo 

V Celju upajo, da se bo decembra njihovo mesto tudi letos spremenilo v pravljično. "V Celju si želimo, da bomo Pravljično Celje začeli 28. novembra s prižigom praznične okrasitve v mestu, ki bo letos v ospredju dogajanja. Na isti dan načrtujemo tudi odprtje božično-novoletnega sejma. Vse to je seveda odvisno od razmer in ukrepov. V Celju jih bomo spoštovali in se ravnali po navodilih pristojnih institucij," so sporočili z Zavoda Celeia Celje. 

Večjih koncertov in silvestrovanja ne načrtujejo. Prav tako ne ognjemeta, tega v Celju ni že nekaj let. "V Celju že kar nekaj let ne spuščamo pirotehničnih elementov v zrak. Smo eno izmed mest, ki skrbi za svetlobno snažnost neba."

Na Krekovem trgu načrtujejo vodno simfonijo s predvajanjem različnih avdiovizualnih vsebin, božično-novoletni sejem, na Glavnem trgu in ulicah mestnega jedra Pravljično deželo za otroke s pravljičnimi liki in vodenji po mestu. Pred Metropolom načrtujejo Pravljični luna park, na Stari grad Celje pa pohod z baklami za odrasle in lanternami za otroke.
Celotno nameščanje lučk bo stalo okrog 80.000 evrov.

Novoletna okrasitev Kopra | Avtor: Komunaprojekt Komunaprojekt

Koper: Dodatnih 143 tisoč evrov za lučke

V Kopru lučke nameščajo že od 19. novembra, postavljanje bo trajalo več kot mesec dni, bodo praznične lučke bodoprižgali 28. novembra. Poleg glavnih ulic in mestnih trgov bodo letos okrašeni še Prešernov trg, Kardeljeva ploščad in del Pristaniške ulice. "Za nabavo dodatnih elementov smo v proračunu predvideli nekaj več kot 143 tisoč evrov," so pojasnili na občini.

Program Fantazime pa bo občina prilagajala sproti, glede na trenutne epidemiološke razmere.

V Novem mestu zaenkrat le bogatejša okrasitev

V Novem mestu zaradi trenutne prepovedi izvajanja prireditev zaenkrat pripravljajo samo okrasitev mestnega jedra. "V primeru, da se bodo sprostili ukrepi imamo pripravljen scenarij izvedbe osnovnih aktivnosti sejma v skladu z epidemiološkimi usmeritvami," sporočajo iz Zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto. 

Slavnostni prižig je kot vsako leto načrtovan na Miklavževo, 5. 12. , ali bo lahko prireditev javna ali zaprtega tipa, na občini še ne vedo. "Z obstoječimi materiali bomo izvedli nekoliko bogatejšo osnovno okrasitev dreves, obešank in novoletnih smrek. Z različnimi izvajalci se dogovarjamo, da bi celotno podobo nadgradili z dodatnimi svetlobnimi intervencijami v javnem prostoru," razlagajo v Novem mestu.

Ptuj | Avtor: Bralec David Bralec David

Ptuj: Pri silvestrovanju na prostem ne bi mogli upoštevati vseh ukrepov

"Natančen termin prižiga luči še ni znan. Glede na epidemiološko sliko v državi bomo samo izvedbo prižiga luči še dorekli," pravijo na ptujski občini. 

Zavod za turizem Ptuj je pripravil kar nekaj predlogov za izvedbo božično-novoletnega programa."Vendar je v tem trenutku preuranjeno govoriti, kaj se bo dejansko lahko izvedlo, saj ne vemo, kakšni bodo ukrepi vlade po epidemiji oz. koliko časa bo le-ta trajala."

Tako, kot že zadnji dve leti, na Ptuju tudi letos ne bo ognjemeta, prav tako pa letos Mestna občina Ptuj silvestrovanja kot množične prireditve ne bo organizirala. "Glede na to, da silvestrovanje na prostem predstavlja množično udeležbo, je težko zagotoviti upoštevanje vseh ukrepov za zajezitev širjenja Covid-19," pojasnjujejo na občini. 

Za okrasitev na Ptuju v proračunu namenijo 35.000 evrov.

Komentarjev 13
  • Janez_53 13:41 25.oktober 2020.

    Moraš pa biti kar usekan, da uvedeš policijsko uro ob 21h, potem pa prižgeš božično-novoletne lučke! In lučke veselo svetijo same sebi!

  • MihaPu 13:24 25.oktober 2020.

    Letos pa res ne bo vredno slavja nič, s fake koruptivno politiko in nadevanja povodcev za psa na ksiht si ne zaslužimo slave, ampak da se sami sebi smejemo koliko smo ubogljive ovce. Predlagam smejalni oder letos, kjer se bomo ...prikaži več lahko krohotali sami sebi kakšni idioti smo.

  • miho 12:34 25.oktober 2020.

    Ne želijo naravnost povedati, da sta božič in silvestrovanje odpovedana.