Slovenija
1143 ogledov

"Tako pač je, z nasiljem se sprijaznite"

Parada ponosa v Ljubljani Anže Petkovšek
Policisti naj bi se celo fotografirali s storilci nasilnih dejanj na Paradi.

"V soboto ob 20.23 se je v Ljubljani zaključil devetdnevni festival Parada ponosa. Že 23. leto je skupnost LGBTIQ+ korakala v paradni povorki po ljubljanskih ulicah. Zbrali so se v mavričnih barvah, da se za en dan pokažejo in enakovredno ter enakopravno z vsemi drugimi zavzamejo javni prostor. Parade se je udeležilo več kot 3500 oseb, ki pa so nazadnje postale tarča groženj, nasilja in napadov. Prav tako njihovi prostori, njihove zastave, ki so jih zažigali in posnetke objavili na družbenih omrežjih. Udeleženke kulturnopolitičnega programa so obmetavali z jajci," je v današnji izjavi za javnost dejala Simona Muršec, predsednica društva Parada ponosa. Pod izjavo je podpisanih desetih organizacij. 

Na sobotni paradi ponosa je nasilna dejanja izvajala manjša skupina ljudi. Zažigali so mavrične zastave in po pričanjih napadali osebe LGBTIQ+. Predstavnica društva Parada ponosa Katja Sešek je ocenila, da tako velike sovražnosti ni bilo že leta.

Policija: "Ne moremo nič, z nasiljem se sprijaznite!"

V LGBTQ+ so prejeli številne prijave nasilja pred Parado, med njo in po njej. Napadene in zastraševane osebe so v več primerih poklicale policijo. A policija ni naredila ničesar, je poudarila Muršec. "Ne le, da žrtev ni zaščitila, tudi storilcev ni preganjala in jih popisala. Policija je bila nepodporna, odvračala je napadene od prijav in zatrjevala, da tako pač je in da ne morejo nič, naj se z nasiljem sprijaznijo."

"Zgroženi smo nad neprimernim in nestrokovnim ravnanjem policije. Kje ste, draga vlada, spoštovani premier Golob? Čakali smo vaš odziv, ostro obsodbo nasilja. A dočakali so le mlačno izjavo," je nadaljevala.

"Ali to sistematično nasilje nad manjšinsko in marginalizirano skupnostjo ni vaš problem? Ali sovražna, politična in družbena klima niso odraz problemov naše družbe, nezadostnega delovanja institucij in političnega hujskanja proti najšibkejšim? Kdaj lahko pričakujemo od vlade najostrejšo obsodbo nasilja? Storilce kaznivih dejanj je treba prijeti in kaznovati. Potrebujemo sistemske in strukturne spremembe, ki bodo preprečevale sovraštvo in nasilje iz sovraštva do oseb LGBT, migrantov in drugih manjšin. Kako boste izpolnili predvolilne obljube o družbi spoštovanja in sprejemanja?" je spraševala vlado in premierja.

To niso mali delikti in tudi ne neprijetna razgrajanja!

Notranjega ministra Boštjana Poklukarja opominjajo, da dogodki na Paradi niso "mali delikti in tudi ne neprijetna razgrajanja", ampak "sistematično nasilje iz sovraštva nad družbeno stigmatizirano skupino zaradi spolne usmerjenosti, identitete in spolnega izraza." "To je diskriminacija, to so zločini iz sovraštva, priča smo hujskanju k najhujšemu nasilju nad populacijo LGBT, vključno s hujskanjem k poboju," je dejala Muršec. Policisti naj bi se celo fotografirali s storilci nasilnih dejanj na Paradi.

Na ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan so javno naslovili vprašanje, kako bo poskrbela, da bodo tovrstni zločini preganjani, pravno obravnavani in ne pospravljeni v predale. Pozvali so k jasni obsodbi nasilja in k sodelovanju institucij in politike v boju proti vsem oblikam nasilja in diskriminacije oseb LGBTIQ+.

Preprečevanje in kaznovanje vseh oblik izražanja, ki širijo, promovirajoj ali opravičujejo sovraštvo, je nujno, je opozorila Katarina Bervar Sternad iz Pravne mreže za varstvo demokracije. "Sovražni govor je zloraba pravice do svobode izražanja, kazniva dejanja zaradi določene osebne okoliščine žrtve, kot je spolna usmerjenost, pa je dvakratno zavržno dejanje." Z odvetniki bodo proučili vse prepoznane primere sovražnih dejanj, povezanih s Parado ponosa in širše, ter uporabili pravna sredstva proti povzročiteljem, je dejala in pozvala vse žrtve ali priče žrtev, da incidente prijavijo.

Mlačna obsodba Roberta Goloba

Na nasilje se je včeraj odzval premier Robert Golob, ki je dejal, da je treba vložiti dodatne napore v spodbujanje strpnosti in zagotavljanje varnosti. Po njegovih besedah bomo tako lahko našo družbo naredili odprto in vključujočo, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Napadi dokazujejo, da zgolj menjava vlade pred letom dni ne pomeni, da je čez noč izginilo vse sovraštvo in nestrpnost v slovenski družbi, v veliki meri proizvedeno ravno skozi omrežja, prepredena skozi največjo desno stranko ter njene medijske in spletne satelite. Sovražni in nasilni odziv na Parado ponosa nam jasno razkriva, s kakšnim sovraštvom in nasiljem se morajo pripadniki in pripadnice skupnosti LGBT+ soočati na vsakodnevni ravni. S kakšnim strahom živijo. In v kakšno zapovedano občutje sramu so vsakodnevno potisnjeni," pa so v sporočilu za javnost zapisali v Levici.

Sporočili so še, da bodo izkoristili vse vzvode, ki jih imajo na voljo.  Uradne predstavnike države in koalicijske partnerje so pozvali, da se tovrstno dogajanje dosledno obsoja na najvišji ravni. V sklopu delokrogov naših ministrstev bodo sprejeli ustrezne formalne ukrepe proti Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki združuje rumene jopiče. V ponedeljek bodo ministru za notranje zadeve postavili poslansko vprašanje, v katerem bomo zahtevali poročilo o pravilnosti postopanja policije pri zaščiti predstavnikov skupnosti LGBT+. 

Fotografija je simbolna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • ico8 09:51 22.junij 2023.

    "Sporočili so še, da bodo izkoristili vse vzvode, ki jih imajo na voljo.", Hehehe, ti njihovi "vzvodi" so premajhni ali so jim pa na napacnem koncu zrastli! Eni si jih rezejo, drugi si jih narocajo v cloveskih mesnicah, tretji bi ...prikaži več jih pa imali tudi na nosu...

  • zdrej 09:02 22.junij 2023.

    A niso udeleženci v paradi kazali fukičev, se ne tudi drugače neprimerno vedli? Marginalna skupina so in naj tako tudi ostane. Politika mora poskrbeti, da imajo nekako pravno urejene zadeve za življenje in to je to. Ni pa treba potem ...prikaži več zganjati "nasilja" nad večino, ker ni kot so oni. Prej je policija odreagirala na protestih, pa ni bilo ok, zdaj pač ni pa zopet ni ok.

  • Naklonsky 07:47 22.junij 2023.

    No ja, parada umsko omejenih pa res ne zasluži toliko pozornosti.