Slovenija
1358 ogledov

Tako pomoč zaradi podražitve energentov obljublja Janša

seja DZ Janez Janša Saša Despot
Janša: poslanci mečkate s PKP10, zato pomoči še ni.

"Slovenska vlada je z vidika obsežnosti predlogov verjetno posegla po širini po kateri, vsaj, ko gre za targetirano pomoč posameznikov, ni  posegla kot nobena druga država Evropske unije," je na očitek poslanca Andreja Rajha iz SAB, da vlada glede rekordne rasti cen energentov, s katero so povezane podražitve vseh življenjskih stroškov, še ni ukrenila ničesar, odgovoril predsednik vlade Janez Janša. 

Janša: PKP10 je že en mesec v DZ

Janša je poudaril, da je vlada takoj ob začetku draženja energentov, v deseti protikoronski zakon PKP10 dodala draginjski dodatek za okoli 300 tisoč upokojencev in drugih šibkih kategorij. "PKP10 je že en mesec v DZ in ni bil sprejet, ker se je zavlačevalo s sprejemanjem zakona o dolgotrajni oskrbi. Upam, da bo sprejet do konca leta, da bo možno ta draginjski dodatek v začetku leta izplačati tistim najbolj ogroženim," pravi Janša. 

Nihanja cen le do pomladi

Kot pravi Janša, je ocena evropskih energetskih regulatorjev, da bodo nihanja glede cen energentov trajala do marca ali aprila prihodnje leto, potem pa se bo stanje na energetskih trgih umirilo. "Regulatorja ocenjujeta, da ne gre za trajno zadevo, ampak nihanje na trgu energentov, na katerega naj se ne bi ukrepalo s spremembami tržnih mehanizmov," pravi Janša. Tako naj bi bili v skladu s pravili skupnega evropskega trga sprejemljivi kratkoročni ukrepi, s katerimi se naslavlja tiste, ki so zaradi podražitev najbolj prizadeti. 

Januarja o pomoči socialno šibkim

Nato pa naj bi vlada konec januarja, ko bomo vedeli, kakšne so posledice podražitev, odločala še o tem, da razširi kategorijo, ki ji je pomoč namenjana znotraj KPK10 in jo nameni še tistim, ki prejemajo socialne pomoči. V Sloveniji je to 600 tisoč ljudi, prejeli pa bi takoimenovani energetski vavčer. "Financiran bi bil iz iz skladov, kjer sredstva zbiramo targetirano. Ta možnost je na mizi, mislimo, da bi bilo to bistveno bolj targetirano."

Strokovna skupina, ki jo je ustanovila Janševa vlada, je glede pomoči podjetjem predlagala možnost spustitev stopnje davka na dodano vrednost. Ali se ta ukrep izvede, bo vlada odločala v četrtek, je napovedal Janša.

Energenti za bone? Janša: To se mi ne zdi racionalno

Na vprašanje, kakšno je njegovo stališče do predloga SAB, da se za nakup energentov porabijo neizkoriščeni turistični boni pa Janša odgovarja,  da turistični boni niso namenjeni le ljudem, pač pa tudi kot pomoč delu storitvenega gospodarstva, ki je zaradi epidemije koronavirusa, najbolj prizadet. "Cilj ni bil, da bone uporabimo za karkoli, ampak za storitve, zaradi katerih ta dejavnost ne bo prenehala tam. Če spremenimo namen bonov, je treba najti za ta del storitvene dejavnosti dodatne vire. S tega vidika se mi ne zdi racionalno."

 

 

Komentarjev 5
  • Dexter_Bixler 14:54 14.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • bobubob 10:58 14.december 2021.

    Vlada naj se neha po socialistično vmešavati v vsakdanje stvari in pusti ljudem vsaj približno normalno živeti. Poskrbi naj za kriminal (za odpravljanje in ne za gojenje), meje in pravo pravno državo. V okviru tega bodo ljudje že znali organizirati ...prikaži več ostalo (Friedrich Hayek). Vključno z zdravim zdravstvom. Bolno ne zmore zdraviti, kar dobro vidimo sedaj --> https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00258-1/fulltext?s=08#%20

  • PaPajapopi 10:46 14.december 2021.

    KOMUNISTIČNI MORILEC VEČ KOT 5000 SLOVENCEV KALIMERO - GO HOME ! ! !