Slovenija
51437 ogledov

Tako se bo gibala meja sneženja

sneg, Primorska, januar
1/7
Žurnal24 main
Padavinam še nekaj časa ne bomo mogli ubežati.

Nedelja bo oblačna s padavinami. "Po nižinah bo deževalo, le v gornjesavski dolini bo lahko snežilo," napoveduje agencija za okolje. "Burja na Primorskem bo oslabela, popoldne bo ob morju zapihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem od 9 do 14 °C."

Pred nami je vremensko buren teden. "V drugi polovici tedna nas bo prišla izrazita vremenska fronta z jadranskim ciklonom. Polna luna, nizek zračni tlak, močan jugo ob morju je recept za povišano plimovanje morja," napoveduje vremenski portal Ciklon.si. V zahodni in južni polovici Slovenije lahko pade več kot 150 mm dežja. 

Ponedeljek bo na vzhodu države povečini suho vreme, medtem ko bo drugje občasno še deževalo. Ob morju bo pihal jugo. Jutranje temperature se bodo gibale od 0 do 4 °C. "Odjuga je dosegla sredogorje," piše vremenoslovec Blaž Šter. "Jutri bo po nižinah južne in vzhodne Slovenije okoli 10 °C, na Pirmorskem do 15 °C. Toliko o tem "hladnem" obdobju."

Za območje jugozahodne Slovenije je za ponedeljek razglašeno rumeno opozorilo. V dopoldanskih urah lahko morje poplavi najnižhe dele obale, nekatere sprehajalne poti. Dostop do morja bo lahko na nekaterih lokacijah otežen. 

V torek se bo delno zjasnilo. Kot pišejo pri Ciklonu, bo to dan, ko lahko pričakujemo največ sonca v tednu, ki je pred nami.. Po nižinah v notranjosti države bo vztrajala megla ali nizka oblačnost. Zmerno oblačno in po nižinah megleno vreme lahko pričakujemo tudi v sredo. 

Od srede do prihodnjega ponedeljka bomo pod vplivom vlažnih jugozahodnih vetrov. Prevladovalo bo oblačno in deževno vreme, medtem ko so krajša sončna obdobja možna predvsem na vzhodu države. "Meja sneženja bo večinoma nad 1000 m nadmorske višine, najvišje dnevne temperature bodo po nižinah od 5 do 10 °C," dodajajo na agenciji za okolje. 

"V četrtek bi lahko sprva rahlo snežilo tudi po nižinah v notranjosti," pišejo pri Ciklonu. "Od zahoda se nam bo bližala izrazita vremenska fronta, v petek bo verjetno najbolj padavinski dan v prihodnjem tednu, sležilo pa bo le v visokogorju." 

vremenska napoved desetdnevna | Avtor: Arso Arso

"Večji del decembra bo trajala tale borba med hladnejšim in toplejšim zrakom, v gorah bo zapadlo ogromno novega snega, ki bi lahko prinesel tudi v nižine kakšen povsem zimski dan," še dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • drecos123 10:55 04.december 2022.

    spet vasa butasta panika