Slovenija
9874 ogledov

Tako se bo Mesec boril z draginjo, ki nas čaka jeseni

Novice: Tako se bo Mesec boril z draginjo, ki nas čaka jeseni Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
V državnem zboru so z 10 glasovi za in 4 proti Luko Mesca potrdili kot primernega kandidata za ministra za delo, družino in socialne zadeve predstavlja koordinator Levice Luka Mesec.

Koordinator Levice Luka Mesec je v predstavitvi najprej poudaril, da bo z razpadom socialne države razpadel tudi srednji razred, zato si bodo v Levici, ki bo vodila to ministrstvo, naslovili tri ključne točke: revščino, prekarnost, zbirokratiziranost socialne države. "Naš namen je, da socialno državo postavimo nazaj na noge," je napovedal.

Mesec bo sicer v novi vladi vodil novo ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bo osredotočeno na medgeneracijski dialog, predvsem reševanje stanovanjske problematike mladih in dolgotrajne oskrbe. Ker pa to ministrstvo do spremembe zakona o vladi - SDS je glede tega zakona predlagal posvetovalni referendum - ni ustanovljeno, se Mesec v državnem zboru zagovarja kot kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

"Zakon o dohodnini razveljavljamo v vseh točkah, razen pri dvigu splošne olajšave. Tako razveljavljamo nižji davek za oddajo stanovanj, del zakona, ki omogoča manegerjem višje plače. Vse bonuse za najvišji razred smo črtali, vse tisto, kar nekaj doprinese v neto srednji plač pa pustili," Luka Mesec, koordinator Levice. 

Izziv draginje in revščine, ki se kaže jeseni

"Vemo, da se vse draži, goriva aprila naletni ravni za 35 odstotkov, hrana pa za deset," je poudaril Mesec. "Vsi v tej sobi vemo, da to najbolj prizadene gospodinjstva z nižjimi dohodki. Treba je poskrbeti, da se z višanjem cen zvišajo tudi nanjnižje pokojnine, plače in socialni prejemki, da ne potiskamo ljudi globlje v revščino," je napovedal Mesec. 

Na ministrstvu si bodo prizadevali za zmanjšanje prekarnosti. Prvi ukrep bo  okrepitev delovne inšpekcije, da ugotovi več kršitev zakonodaje in se jih sankcionira, drugi pa redefinicija delovnega razmerja v zakonu o delovnih razmerjih. "Treba je poskrbeti, da če nekdo dela praktično samo za enega delodajalca, mora imeti pravico, da se tam zaposli, oziroma ima njegov delodajalec obveznost, da ga zaposli." Tretji ukrep bo olajšati prekarnim delavcem dostop do nadomestil za bolniško odsotnost in brezposelnost. 

"Ne še prihodnje leto, ampak v doglednem času"

Koalicijska pogodba predvideva dvig najnižje pokojnine za polno delovno dobo na vsaj 700 evrov mesečno. Nato naj bi znesek te pokojnine dvignili na 10 odstotkov nad prag tveganja revščine. "V konkretni številki to pomeni 813 evrov mesečno. Ne bom rekel, da bo to že prihodnje leto, možno pa je do te številke v doglednem času priti," je dejal Mesec.

Minimalne plače bodo prihodnje leto dvignili na 800 evrov. Sočasno bodo ponovno izračunali minimalne življenjske stroške, saj ima Slovenija sistem po katerem mora biti minimalna plača vsaj za 20 odstotkov višjo od minimalnih življenjskih stroškov. "Minimalno plačo, minimalno pokojnino in socialne prejemke bomo uravnavali pogosteje," je napovedal. 

Legalizirali bodo 30-urni delavnik

Čeprav se nekatera podjetja že saoorganizirajo in izvajajo 30-urne delovnike, je to zaenkrat nelegalno, je povedal Mesec. Napovedal je legalizacijo krajšega delovnega tedna in vzpodbujanje te prakse, ki se po njegovih besedah kaže kot zelo dobra tako z vidika motivacije za delo kot zasebnega vidika. 

Sindikati dobivajo sogovornika

Napovedal je ponovno vzpostavitev Ekonomsko-socialnega sveta in socialnega dialoga, ki je po njegovih besedah pod zadnjo vlado propadel. "Z Levico na ministrstvu dobivajo sindikati in organizirano delo sogovornika in pomagali jim bomo, da nazaj vzpostavijo svojo organiziranost," je dejal.

Mesec je napovedal poseg v sistem preživnin, s katerim bo opolnomočili enostarševske družine, ki da ne bodo trpele revščine. Mesec navaja, da kar 3500 preživnin v Sloveniji znaša 20 evrov. "Prestavljajte si, 20 evrov na mesec nekdo plača, da ponavadi njegova bivša žena vzgaja otroka." 

Reševanje stanovanjske problematike

Mesec je napovedal še dva nova temelja socialne države, stanovanja in dolgotrajno oskrbo. Koalicija obljublja 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030. Njihovo gradnjo naj bi financirali tudi s tako imenovanimi socialnimi obveznicami. Prazna stanovanja bi obdavčili in na tak način aktivirali lasnike, da stanovanja oddajajo. "Enostavno je treba na trg poseči z davki, da bodo začeli ljudje stanovanja oddajati." 

Na področju dolgotrajne oskrbe je veliko težav, ugotavlja Mesec. "Ukvarjamo se s postavljanjem novega koncepta dolgotrajne oskrbe, ki bo temeljila na medgeneracijskih centrih in bo več ali manj zunaj institucionalna. Dom za starejše oziroma institucija mora biti res zadnja opcija, pred tem pa je treba poskrbeti za solidarno oskrbo." Omenil je možnost, da mlajši starejši pomagajo starejšim starejšim.

 

 

 

Komentarjev 41
  • MK 08:34 01.junij 2022.

    Uradno: javnost ne sme izvedeti, zakaj je Golob plačal 103 tisoč evrov podjetju Vukovićeve ŽE KRADEJO NAŠ DENAR FUJ IN FEJ

  • sandi76 17:38 31.maj 2022.

    Bleferji, ki niso nikdar delali, imajo samo en cilj: čim več pobrati tistim, ki so delali in nekaj ustvarili, ter podariti sebi podobnim. Ampak taki cilji se bodo prej ali slej zataknili ! Žal mi je samo, da Slovenci gledamo, ...prikaži več, kako nam taki in podobni, ki so komaj prilezli v parlament, krojijo usodo. Golob, Golob, tole so hude napake !

  • marko345 17:19 31.maj 2022.

    Piše minimalna penzija 700eur. Mesec je pa res en butl. Tisti npr. Obrtnik, ki bi lahko imel 3000 eur plače si jo izplačuje 55o eur, ostali keš zaslužek da pa v žep. In sedej bi pa imel za 150 eur ...prikaži več višjo penzijo kot si je namerno izplačeval minimalca. Ja pa od kje drugje kot od tistih, ki si izplačujejo plače v celoti, da bodo imeli normalne penzije. Golob bo Mesca brcnil v rit v roku 6 mesecev, 100%.