Slovenija
10193 ogledov

Minister in vodstvo NIJZ razkrili, kako bo v prihodnje s cepljenjem

Mario Fafangel, Ivan Eržen, Danijel Bešič Loredan
1/12
Saša Despot
Prvi osnutek covid strategije je pripravljen.

Danijel Bešič Loredan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Obveznega cepljenja ne bo," je na današnji predstavitvi strategije obvladovanja covid-19 zagotovil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V parlamentu bodo jutri sprejemali nov predlog zakona o nalezljivih boleznih, kar pomeni, da bodo morebitni ukrepi zakoniti. "Ne želimo ustvarjati vtisa izrednih razmer v kolikor ne bomo soočeni s scenarijem, ki je malo verjeten, da se bomo jeseni in pozimi ukvarjali z novo različico, ki bo zelo smrtonosna. Danes pa ni kriznih razmer. Zdravsteni sistem moramo vrniti v leto 2019, covid uvrstiti v zdravstveni sistem in omogočiti zdravljenje tudi vsem drugim," pravi minister. 

Obvladovanje strategije covid-19 bo po novem prevzel NIJZ, kjer bo tudi delovala enajstčlanska strokovna skupina. V posvetovalni skupini bo deset vrhunskih strokovnjakov, je sporočil prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel. "To bo enajst oseb, ki bo tehtalo priporočila specifičnih delovnih skupin, denimo za DSO, šole ..., skupaj bodo snovali pristope, ki bodo sprejemljivi in izvedljivi."  

"Odločitev čez noč ne bo"

"Stroka je stroka, odgovornost za ukrepe pa je na strani vlade. Vlada in ministrstvo ne bosta nikoli posegala v pristojnosti posvetovalne skupine, nikoli ne bomo zahtevali, da preko noči spreminja odločitev, oni vodijo epidemijo, vlada pa je tista, ki prevzame odgovornost za kakršno koli razliko v primerjavi s potencilnimi ukrepi, ki bi bili sprejeti, če se razmere zaostrijo," zagotavlja Bešič Loredan. 

V posvetovalni skupini tudi antropolog

V posvetovalni skupini so epidemiologinja Alenka Trop Skaza, ki je tudi Fafanglova namestnica, imunolog Alojz Ihan, sanitarna inženirka Andreja Kukec, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed. Rade Pribaković Brinovec, specialist javnega zdravja, mikrobiologinja Viktorija Tomič, epidemiologinja Marta Grgič Vitek, Mitja Vrdelja, komunikolog in modelar epidemije Janez Žibert. Skupina se bo prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo predstavili avgusta.

Možni scenariji A, B, C

O epidemičnih priporočilih in ukrepih bo skupina tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covida-19, stališča pa javno objavljala na spletni strani NIJZ.

Mario Fafangel | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Število okužb tako v Evropi kot v Sloveniji narašča. Po scenariju A, ko bo prevladoval omikron, bo veljala paleta priporočil, kot velja sedaj - cepljenje proti covidu-19, zračenje prostorov, delo na domu, uporaba zaščitnih mask, distanca umivanje rok.
Ukrepi bodo ostali priporočila, Fafangel jih je naštel pet: omejitev velikih druženj v zaprtih prostorih, uporaba maske, distanca, umivanje rok in zelo pomembo prezračevanje. Kot poudarja Fafangel, gre za priporočila, glede katerih se bo odločal vsak posameznik zase. "Pomislite tudi na druge, pomislite, da je morda soseda noseča, morda sosed začenja s kemoterapijo," opisuje Fafangel. 

Paleta priporočil ob delti bo drugačna, razlaga Fafangel. Tako priporočilo bi bilo omejitev združevanj v zaprtih prostorih. Scenarij B predvideva novejše različice in hujši potek bolezni.
Zelo malo verjeten je scenarij C, ko ne bi vedeli, kako se je virus spremeni. V. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen ocenjuje, da je črni scenarij, kjer bi se pojavila neka nova, zelo nevarna različica. 

Maske ne bodo obvezne

"Pripravili bomo priporočila, ki bodo sprejemljiva tako z vidika vlade kot prebivalstva, pomembo je, da bomo ukrepe dobro komunicirali in opolnomočili ljudi, da bodo vedeli, kdaj te ukrepe uporabiti," poudarja Eržen. "Zelo si bomo prizadevali, da ljudem pokažemo prednosti ukrepa cepljenja, ki pa ne bo obvezno," je še enkrat zagotovil Eržen.

Ivan Eržen | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Maska je eden od ukrepov, s tem predvsem ščitimo druge, te informacije želimo posredovati javnosti, da jo bo sprejela, to je posebna naloga, komunikacija bo temelj," na vprašanje, ali bodo maske spet obvezne, pravi Eržen. Ukaza, da bodo maske obvezne, ne bo, zagotavljajo.  

Množična testiranja nepotrebna

Masovna testiranja, kot smo jih navajeni, v epidemiološki situaciji, niso smiselna, še ocenjuje Fafangel. Opcija brezplačnosti naj bi bila hibridna. "Gre za vprašanje, kaj dobimo s testiranji, preden dobimo rezultat, se je bolezen že razširila, bolezen poteka blago, stroški so nesmiselni. Če zbolimo, ostanemo doma, se posvetujemo z zdravnikom," poudarja Eržen.

Drugi poživitveni odmerek bo dostopen vsem

"Količine prilagojenih cepiv na začetku ne bodo tako masovne, za splošno populacijo ostaja ključno cepljenje z enim poživitvenim odmerkom, četrti odmerek je trenutno za imunsko oslabele, verjetno bo kriterij tudi starost," razlaga Fafangel. Tisti, ki bodo želeli, bodo še vedno lahko posegli po poživitvenem odmerku.

"Ne pričakujemo hudih zapletov"

Včeraj so v Sloveniji odkrili 1218 novih primerov okužb s covid-19. Trend je v naraščanju, prevladuje omikron in njegove podrazličice.

"Ne pričakujemo hujših zapletov," meni Eržen. "Pridobili smo kapital v preceljenosti in prebolevnosti, zdaj se ne ukvarjamo s številom primerov ampak s hujšimi primeri," razlaga Fafangel. Pričakuje, da bomo "nekaj davka" plačali na račin drugih prenosljivih bolezni, ki so bile zaradi zaprtja v ozadju. "Vsak primer covida generira en primer in epidemija narašča, število okužb narašča," pravi Fafangel.

Model novega vala covida-19 je pripravil modelar Janez Žibert, ki bo tudi član strokovne skupine. "Pričakujemo, da števila marčevskih okužb ne bomo presegli," ocenjuje Fafangel. 

Tukaj lahko preberete intervju z Janezom Žibertom:

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."

 

 

Komentarjev 36
  • Naklonsky 10:33 01.julij 2022.

    Na sliki so popolnoma brezvoljni, kot da se jim nič ne da... Očitno manjka kar nekaj energije v tem golobnjaku. Če jo pa slučajno kateri ali katera(!) ima, je pa na meji narcisoidnosti in neumnosti lastnega ega.

  • jezero 07:08 29.junij 2022.

    A Beović ne bo več solila pamet?

  • bogdan444 18:35 28.junij 2022.

    Vsak se bo sam odločil, če bo nosil masko, ki, po njihovem prepričanju varuje predvsem druge. Kdo le misli, da imamo tako visoko zavest, da bomo želeli zaščititi recimo druge obiskovalce trgovin? Mogoče bi tako ravnala Marx in Engels, njihovi ...prikaži več učenci kot je Luka Mesec pa prav zagotovo ne. Briga jih za druge.