Slovenija
467 ogledov

Tako se bo pouk nadaljeval prihodnji teden

prvi dan šole Saša Despot
Kljub velikemu številu novih okužb, jih je v šolah nekoliko manj.

Število okužb med vrtčevskimi otroki, šolarji in zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju v zadnjem tednu rahlo upada glede na sredino septembra, kažejo podatki ministrstva za izobraževanje. Zato so napovedali, da bo pouk še naprej potekal po zelenem B modelu. Največ, 176 okuženih, so beležili 17. septembra, na prvi dan oktobra pa jih je bilo 136.

Po prvem mesecu pouka podatki kažejo, da je na današnji dan z novim koronavirusom okuženih 0,03 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa jih je 0,36 odstotka, so navedli na ministrstvu. Podatke črpajo iz aplikacije za beleženja podatkov o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so jo vzpostavili v minulem mesecu.

Pouk se bo nadaljeval po modelu B

Glede na razmeroma ugodne epidemiološke podatke se bodo tako vsi učenci in dijaki še naprej izobraževali v šolah oziroma v zavodih, torej po modelu B.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podatki za september, ki jih je objavilo ministrstvo, kažejo, da so v minulem mesecu največ okužb v enem dnevu med otroki in zaposlenimi skupaj zabeležili 16. in 28. septembra, in sicer po 20 novih okužb. Število novo potrjenih okužb med učenci osnovnih šol upada od 25. septembra, ko so jih potrdili sedem. Na prvi oktobrski dan so na novo potrdili eno okužbo pri osnovnošolcu. V srednjih šolah pa so največ novih okužb na en dan doslej potrdili v ponedeljek, in sicer šest. Sporadične pa so bile okužbe otrok v predšolski vzgoji. Nazadnje so eno okužbo potrdili v sredo.

Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju so največ okužb na en dan, in sicer deset, potrdili 7. septembra, šlo je za okužbe med zaposlenimi v osnovnih šolah. Zadnji dan septembra so potrdili dve okužbi med zaposlenimi v osnovnih šolah in tri med zaposlenimi v srednjih šolah. Na prvi oktobrski dan pa novih okužb niso zabeležili.

V četrtek je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci. Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju je bilo na prvi oktobrski dan aktivno okuženih 16 srednješolskih učiteljev, 39 osnovnošolskih učiteljev ter 12 zaposlenih v predšolski vzgoji.

Število oddelkov v karanteni pada

Podatki o številu oddelkov, ki jim je bila odrejena karantena, kažejo, da je bilo septembra v karanteni največ oddelkov osnovnih šol. Največ, kar 60 jih je bilo v karanteni 17. septembra, dan prej in dan kasneje pa 58. V srednjih šolah je bilo največ oddelkov v karanteni 18. septembra, in sicer 47, od tedaj pa število srednješolskih oddelkov v karanteni upada. Na prvi oktobrski dan je bilo v osnovnih šolah v karanteni 20 oddelkov, v srednjih šolah pa 16 oddelkov.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Število oddelkov v karanteni sicer pada vse od 17. septembra, še kažejo podatki ministrstva.

Največ karanten za razrede so odredili 21. septembra, in sicer 16 razredom osnovnih šol. Na prvi oktobrski dan je bila karantena odrejena enemu osnovnošolskemu razredu. V srednjih šolah pa so največ karanten v enem dnevu odredili 11. septembra, in sicer 11 razredom.

Od sredine septembra upada tudi število šol in zavodov, v katerih pouk poteka na daljavo, kažejo podatki, ki jih je objavilo ministrstvo. Največ, in sicer 32, jih je bilo 19. septembra. V četrtek, na prvi oktobrski dan, je pouk na daljavo potekal v 15 osnovnih šolah in 12 srednjih šolah.

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva 1. septembra 190.990 otrok vključenih v osnovno šolo in 73.900 dijakov. V državi deluje 455 matičnih osnovnih šol in 316 podružničnih šol, poleg teh pa tudi 114 srednjih šol, so še navedli na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.