Slovenija
11300 ogledov

Tako se je bodoči voditelj Odmevov odzval na kritike

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) opozarjajo na ''nekatere neupravičene, neprimerne in deloma tudi primitivne napade, ki so jih deležni nekateri novinarji,'' kot so zapisali v svoji izjavi za javnost. Odzval se je tudi Luka Svetina.

V javnosti je v minulih dneh nekaj prahu dvignila novica o prihodu novega voditelja Odmevov Luke Svetine, o katerem je svoje mnenje podal tudi Marko Milosavljević, profesor na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani. ''Številnih napadov in zmerjanj je na primer deležen nov voditelj Odmevov Luka Svetina, ki ga je profesor na FDV Marko Milosavljević označil kot strankarskega sodelavca in promotorja, katerega imenovanje ima namen "uničenje oddaje Odmevi, njene kredibilnosti in gledanosti". Milosavljević se je tako izrekel o novinarju, ne da bi svojo trditev podkrepil s kakršnimkoli dokazom, še preden je le-ta vodil svoje prve Odmeve,'' so zapisali v ZNP.

V ZNP poudarjajo, da so bili predmet napadov tudi ustvarjalci oddaje Panorama na TV Slovenija. Pri tem so izpostavili voditeljico Andrejo Gregorič, ''ki so jih po hodnikih RTV Slovenija obkladali z žaljivkami in zmerjali z "izdajalko", še preden so sploh pripravili prvo oddajo. Da so bile kritike neupravičene, najbolje dokazuje sama oddaja, ki je narejena profesionalno in po vseh novinarskih standardih''.

Kot primer primitivnega napada, kot so se izrazili v Združenju, naštevajo tudi prebrano ime urednice informativnega programa na TV Slovenija Jadranke Rebernik, ''katere ime in priimek so v poročilih Radia Slovenija pod krinko, da je šlo za napako, prebrali kot Jadranka Jebenik,'' izpostavljajo v ZNP.

Ob tem dodajajo, da so kritike vodenja programov radiotelevizije dovoljene, a ne na način, ki bi skušal posameznike osebno razvrednotiti. ''Presojati in ocenjevati jih je treba izključno na podlagi njihovega dela,'' so še zapisali.

Svetina: "Lahko mirno spi"

Kot je v intervjuju za Domovino dejal Luka Svetina, je ponudba za delo na RTV Slovenija prišla nepričakovano pred nekaj tedni, vidi pa jo kot življenjsko priložnost. 

Odzval se je tudi na besede profesorja Milosavljevića, s katerim naj bi po njegovih besedah v času študija imela korekten odnos. ''Takrat sva imela zelo korekten odnos, ob izrednem študiju, ki sem si ga sam plačeval, sem namreč opravljal delo športnega komentatorja na komercialni televiziji. Mislim, da se mu je to delo zdelo zanimivo. Rad bi slišal konkretne argumente, kje in kdaj v oddaji Tema dneva, ki sem jo delal zadnji dve leti, sem deloval kot strankarski promotor. Dvomim, da je oddajo sploh kdaj zares pogledal,'' je dejal Svetina.

Ob tem je še napovedal, da bo delal po svoji novinarski vesti. ''Kar se tiče njegovih bojazni o uničenju oddaje Odmevi, lahko mirno spi,'' je dodal Svetina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • marko345 17:55 24.avgust 2022.

    Svetina je sds - ov kader, saj je pred tem tam tudi delal. Kdaj je že referendum?

  • osojnikowski 16:41 24.avgust 2022.

    Bravo Urbanija, vsaj malo oprijemljive zabave imamo po dolgih letih RTV-jevske sterilnosti, hvala požrtvovalnost.

  • lojs 15:09 24.avgust 2022.

    samo še referendum in odplaknit vso to naduvano golazen, sami pametnajkoviči ... ne boste se dolgo časa delal norca in svojih nadrejenih in s tem norca do uporabnikov, naročnikov ... žal je mnogo dobrega in sposobni novniarji, ogromno sodobne opreme, ...prikaži več ampak to je vse treba postavi na druge temelje ... referendum je čas za sreznitev in odločitev države kako naprej