Slovenija
4634 ogledov

Tako se je Janković odzval po protestih

Zoran Janković Profimedia
V svojem govoru je bil oster tudi do sedanje vlade.

Župan MOL Zoran Janković je sinoči v oddaji 24ur zvečer uvodoma spomnil, da Ljubljana velja za eno varnejših mest v Evropi oziroma na svetu. "15 let ustvarjamo to, da živimo skupaj, da ni žic v glavah, da ni ograj, govorim o Poti spominov in tovarištva, drugi svetovni vojni. Na žalost smo zdaj dobili ograje pred lastnim ljudstvom, pri parlamentu," je Janković komentiral in označil torkove dogodke kot tragedijo. ''Dejstvo je, da je kriv Janez Janša in njegov način vladanja,'' je dodal.

Po njegovih besedah so nenasilni protesti dobrodošli. ''To, kar se dogaja zadnja dva tedna, prihaja do prekomernih ukrepov z obeh strani,'' je dejal in spomnil na veliko uporabo solzivca, nad katerim so se pritožili tudi naključni mimoidoči in ostali meščani, hkrati pa je obsodil uporabo granitnih kock.

"Dragi Ljubljančani, ne dovolimo tega, ne dovolimo teh ograj na naših cestah in ne dovolimo tudi takih nasilnih protestov," je pozval župan.

protest proti PCT Slovenija Torkov protest: Toliko solzivca je bilo uporabljenega

Obsodil je tudi vlado

Za nastale razmere je s prstom pokazal vlado: "Obsojam vlado, ker vlada ima tisti osnovni kamenček, saj izvaja ukrepe, ki so pripeljali do nerazumnih dejanj, govorim o nasilnih protestih."

Vzrok takšnim razmeram po Jankoviću leži že na začetku epidemije, ko je premier Janez Janša prepustil Jelku Kacinu, da začne usmerjati in komunicirati način testiranja in cepljenja: ''Če bi jaz poslušal Kacina, se nikoli ne bi cepil,'' se je izrazil. Sam je cepljen. Informacije o cepljenju je poiskal pri stroki, naštel je nekaj znanih zdravniških imen – med drugim tudi dr. Adolfa Lukanovića, ki je zaradi covida-19 na intenzivni negi v umetni komi, odvisen od ventilatorja, preživel dva meseca.

''Naša odgovornost do družbe je, da se cepimo, če ne že zase, pa vsaj za našega someščana, soseda, sodelavca ali nekoga v družini,'' je dejal.

Če se bodo protesti ponavljali…

''Predsednik vlade se sam odloča o predčasnih volitvah,'' je komentiral trenutne politične razmere. ''Če se bodo takšni protesti ponavljali, parlament ne more več delovati,'' je dejal. Prej, kot bo prišlo do novih volitev, bodo ljudje, ki hodijo na proteste, šli na volitve in izrazili svoje mnenje, meni Janković: ''Tako bo situacija glede protestov rešena.''

Janković je naklonjen čimprejšnjim predčasnim volitvam, a meni, da protesti Janši odgovarjajo: "Mislim, da je to na eni strani neka želja, da pride do predčasnih volitev z njegove strani, izkoristil bo te proteste kot razlog. Predvsem pa mislim, da se morajo vsi člani državnega zbora zamisliti, ali še podpirajo tako dejanje."

protest proti PCT Nasilje na protestih Slovenija Oglasili so se policisti: Zaradi pritiskov politike zahtevajo preiskavo

Sestanek predsednika republike Boruta Pahorja in vodje stranke Resni.ca Zorana Stevanovića je bil po mnenju župana neprimeren: "Ker je to njegov zadnji mandat, bi zdaj lahko izkoristil to svojo funkcijo, ki je predvsem funkcija moralne avtoritete, da bi nastopil in povedal svoje mnenje. Nekoga, ki - poudarjam, kot se govori - organizira nasilne proteste, če je to res, predsednik države absolutno ne bi smel sprejeti."

Ljubljančanom je sporočil, naj protestirajo po svoji odločitvi, a vljudno, spoštljivo in prijazno do vseh. "Policiste pa prosim, da se zavedajo, da so to naši bratje, sestre, očetje in mame, naj z njimi tudi ravnajo tako. Za tiste, ki so nasilni, pa ni prostora na ljubljanskih ulicah in tiste je treba pospraviti drugam," je zaključil.

dezurni@styria-media.si
Komentarjev 52
  • Dusan12 14:35 04.november 2021.

    Leon, pa si ti sploh še upaš stopiti na pločnik pred hišo, ali si preveč ustrahovan, svet se deli, ustrahovane ali neustrahovane, na leve in desne, na gornje in spodnje, in če se ti bizgec počutiš ustrahovano, to nima veze ...prikaži več s plačevanjem posledic, naših zanamcev, bolj me skrbi tvoje trenutno mentalno zdravje, ne pa upanje na boljše dneve …

  • onxxx 12:52 07.oktober 2021.

    Kje je bil ta pametnjakovič do sedaj zadnjih 76 tednov, mogoče v jugi? Itak ga pa noben nikamor ne vabi ker je 0.

  • bobubob 12:25 07.oktober 2021.

    So pa nove ograje na športnih igriščih, prej dostopnih vsem, sedaj pa predana v uporabo (uradna dikcija upravljalca) zasebnikom, ki seveda 'svojo' posest nemudoma ogradijo in zaračunajo vstop. Ponavadi površine postanejo zasebno teniško igrišče.