Slovenija
1617 ogledov

Tako se je razpletel spor med UKC in medicinsko fakulteto

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Po sporu in dolgu 43 milijonov evrov so se pogajanja med UKC Ljubljana in medicinsko fakulteto uspešno zaključila.

Po nadaljevanju pogajanj med predstavniki medicinske fakultete in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so predstavniki obeh strani sklicali novinarsko konferenco in sporočili, da je spor razrešen, da se za paciente v prihodnje ne bo nič spremenilo. Spomnimo: spor med institucijama je izviral iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete. V UKC Ljubljana so medicinski fakulteti očitali, da izvajajo storitve po previsokih cenah.

"Dogovor je sklenjen, pomembno je, da smo si dali roke in da bo delo potekalo tako kot do zdaj, tudi v skrbi za naše paciente," je povedal dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igor Švab. "Dogovorili smo se, da se stvari zaključijo in da se doseže sporazum. 15. decembra se ne bo nič spremenilo, delo bo potekalo tako kot doslej, vse storitve bomo izvajali še naprej," dodal Švab. Fakulteta tako s 15. decembrom ne bo zaustavila opravljanja vseh storitev za UKC Ljubljana, kot je sprva napovedala. "Podrobnosti boste izvedeli kasneje," je še dodal.

Podobno zadovoljen je bil tudi direktor UKC Ljubljana Marko Jug, a tudi on podrobnosti dogovora (še) ni želel razkrivati. "Dogovorili smo se, da bo poslovanje transparentno, da bomo cene skupaj pregledali, vse nadaljnje analize pa bodo potekale naknadno. Jutri bomo predstavili dogovor obema ministrstvoma in upamo, da ga bodo toplo sprejeli. Ministrstvu za zdravje in ministrstvu za visoko šolstvo ni bilo treba intervenitrati, sami smo poiskali razum in tudi pogum, Univerza v Ljubljani pa je prisluhnila obema in mogoče bi morala odpreti mediacijsko pisarno," je še poudaril Jug. 

Svoje videnje je novinarski konferenci dodal še rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič. "Kot rektor Univerze v Ljubljani sem mnenja, da bi morala biti medicinska fakulteta in UKC Ljubljana bolj povezani. Verjamem, da je ta dogovor, ki s,mo ga danes podpisali, začetek tesnejšega sodelovanja, ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov," je podčrtal. Prav posredovanje Univerze v Ljubljani naj bi bilo sicer ključno za sklenitev dogovora. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 14:04 11.december 2023.

    Malo za vznemirjanje javnosti. Sedaj vsaj vemo kakšne mastne denarje fakulteta prejema za storitve in kakšne so nagrade za uspečno delo odgovornih. Vrana vrani pa itak ne izkljuva oči.