Slovenija
1271 ogledov

Tako se Slovenija pripravlja na sprejem beguncev iz Ukrajine

Epa
Begunci bodo nameščeni po vsej Sloveniji.

Po tem, ko je slovenski notranji minister Aleš Hojs v nedeljo v Bruslju izjavil, da Slovenija je v tem trenutku pripravljena zagotoviti prostor za 180–200.000 beguncev, na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da bo "Slovenija sprejela sorazmeren delež beguncev, ki ga bomo dogovorili z drugimi državami članicami EU."

Dve lokaciji že pripravljeni, sprejmeta lahko 450 ljudi

V Slovenijo je iz Ukrajine že prispelo nekaj posameznikov iz Ukrajine, trenutno so nameščeni pri družinah. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve se v prvi fazi sprejetja načrtuje namestitev ukrajinskih beguncev na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. Družine, ki so bile nastanjene v Logatcu, so preselili. 
V azilnem domu v Ljubljani in v nastanitvenem centru v Logatcu je skupaj 450 kapacitet za begunce. 

"O drugih lokacijah zaenkrat še ne moremo govoriti"

"O drugih konkretnih lokacijah zaenkrat še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po celotni Sloveniji," še pravijo na ministrstvu. V kolikšnem času bi lahko pripravili kapacitete za 200 tisoč beguncev, kot je obljubil Hojs, ne odgovarjajo. Prav tako niso odgovorili na vprašanje, koliko beguncev iz Ukrajine bi po njihovi oceni lahko iskalo zatočišče v Sloveniji. 

Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije sta odprla računa za zbiranje finančnih sredstev za pomoč osebam iz Ukrajine. Slovenska filantropija - Združenje za pomoč prostovoljstva pa zbira pomoč v obliki materialnih sredstev. 

"To nas vsakič ohrabri"

Na Slovenski filantropiji, kjer od konca tedna zbirajo prijave ljudi, ki bi bili pripravljeni pomagati beguncem pravijo, da je interes kar velik. V prvih dveh dneh je obrazec, v katerem prostovoljci izkažejo interes za osebno ali materialno pomoč beguncem, izpolnilo 360 ljudi iz vse Slovenije. 
"Ljudje nas tudi kličejo in nam pišejo na družbenih omrežjih. Do sedaj bi lahko bili že navajeni na to, da se ljudje ob katastrofah drugih vedno odzovejo s solidarnostjo in nudenjem pomoči, a nas vseeno to popolnoma vsakič ohrabri in nam utrdi vero v Človeka," sporočajo s Slovenske filantropije. 

Filantropija zbira tudi prijave ljudi, ki bi ukrajinskim beguncem ponudili namestitev. "V to smo šli brez prevelikih pričakovanj, a smo do zdaj prejeli že okoli 20 ponudb za namestitev," pravijo na Slovenski filantropiji. "Glede na to, da zaenkrat zbiramo samo interes, pogojev še nismo postavljali. Za začetek mora biti seveda primeren prostor, stanujoče begunce pa bodo morale te osebe tudi uradno prijaviti."

 

 

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 12:51 01.marec 2022.

    Po tem, ko je slovenski notranji minister Aleš Hojs v nedeljo v Bruslju izjavil, da Slovenija je v tem trenutku pripravljena zagotoviti prostor za 180–200.000 beguncev.... in zgradil bo MESTO JANEZGRAD .

  • Pišmevuh 11:36 01.marec 2022.

    Kaj pa PCT?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:35 01.marec 2022.

    Hojsu ne bi dal dveh ovc na čuvanje...Ali bi ju izgubil ali pa prodal...Ne more takšna zmedena in nepremišljena oseba opravljati tako pomembne funkcije, to velja za kar nekaj ministrov te vlade...Po volitvah bomo kar nekaj časa porabili, da sploh ...prikaži več seštejemo vso povzročeno škodo..