Slovenija
629 ogledov

Tako se želijo v Ljubljani znebiti nadležnih ptic

Siva vrana Profimedias
V Ljubljani želijo zmanjšati populacijo sivih vran, tudi z naseljevanjem sokola selca.

"V zadnjih letih se je tudi na naši ulici povečalo število agresivnih ptic," je med pobude meščanov pri Mestni občini Ljubljana zapisal stanovalec Murgel. "Poleg glasnega vpitja ptice postajajo vedno bolj agresivne in predrzne. Začele so jemati manjše predmete z vrta, trgajo travo (cele kose trave izpulijo), odmetavajo predmete in razmetavajo smeti."

Zanima ga, kakšne ukrepe načrtuje MOL, da bi zmanjšala populacijo te sicer zaščitene ptice. Na MOL pojasnujejo, da vrane spadajo med divje živali, s katerimi upravlja ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Metoda je tudi kontracepcija

"Ministrstvo je že pred časom pripravilo akcijski načrt za reševanje problemov povezanih z sivo vrano," pojasnjujejo pri MOL. "Med ukrepi za zmanjšanje populacije je navedena tudi metoda zmanjševanja populacije s pomočjo kontracepcije za sive vrane. Ukrep naj bi bil zakonit, vendar pa v svetu še ni tovrstne prakse."

Dodajajo, da je zunaj  avtocestnega obroča je zakonit ukrep tudi lov, ki ga izvaja pristojna lovska družina, vendar pa ugotavljajo, da je z vidika zmanjševanja številčnosti populacije neučinkovit.

Raziskovalni projekt 

"Trenutno poteka tudi raziskovalni projekt, ki ga vodi Biotehniška fakulteta, katerega cilj je raziskati gibanje živali v mestu in predlagati ukrepe za zmanjšanje populacije, ki živi v mestu," na pobudah meščanov odgovarjajo pri MOL in dodajajo, da kljub temu, da niso pristojni za reševanje problematike, izvajajo poizkus zmanjševanja populacije z umetnimi gnezdilnicami za sokola selca, ki je naravni sovražnik sivih vran. "Gre za poizkus, ki se je v tujini že obnesel, vendar pa traja kar nekaj let od namestitve gnezdilnic in dejanskim gnezdenjem sokola selca."

preberite še:

Kako nevarne so v resnici napadalne vrane

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Janez Smodis 13:50 05.oktober 2016.

    Naj Jankoviča in njegove oprode postavijo kot strašila mogoče pa bodo vrane odletela

  • stanko75 10:47 04.oktober 2016.

    Se sprašujem kdo daje take neumne predloge ...naselitev sokola. Stanujem blizu smetišča kjer se je v zadnjih letih namnožilo vran kot podgan. Vsakodnevno jih lahko gledam kako kot "čefurji" v skupinah preganjajo ujede (kanje, kragulje in ostale) po nebu. In ...prikaži več kaj bo nekaj komadov sokolov naredilo.....čisto nič.

  • tecumseh_1975 10:11 04.oktober 2016.

    kaj bo pa naredil s komarji? Zalege je v nekaterih predelih LJ že več kot na Primorskem.