Slovenija
8293 ogledov

Razkrita še ena umazana podrobnost poslov z maskami

Zaščitna oprema Profimedia
Operacija, s katero je naša država tik pred koncem epidemije rešila dobavitelje zaščitne opreme. Zdaj imamo ogromno mask, ki niso primerne za varovanje zdravja ljudi.

Novinarji portala necenzurirano.si podrnobno razkrivajo domnevno sporne posle izbranih dobaviteljev, ki se pred epidemijo nikoli niso ukvarjali z zaščitno opremo.

Opisujejo, da je sredi aprila na slovenski carini obtičalo skoraj 200 milijonov mask, kjer jih je zadržal tržni inšpektorat, ker so bile lažno označene kot certificirane. Ker jih kot take niso mogli prodati državi, jim je na pomoč priskočila Janševa vlada.

25. maja je s posebnim sklepom omogočila, da so lahko šle neustrezne maske čez carinske postopke in s tem njihov nakup. Takoj zatem je državni zavod za blagovne rezerve spremenil pogodbe z izbranimi dobavitelji na način, da je lahko od njih odkupil maske. To so bili Acron, Hmezad TMT in poslovnež Joc Pečečnik.

Zdaj ima naša država v blagovnih rezervah ogromno količino higienskih mask, ki ne izpolnjujejo standardov zaščitne opreme, prav tako pa ne sodijo med osebno varovalno opremo. Hrani jih za morebitni drugi val epidemije, čeprav niso ustrezne za varovanje zdravja ljudi.

Operacijo so pri vladi skušali prikriti, poudarijo na portalu necenzurirano.si, zamolčali so jo tudi v poročilu o zaščitni opremi, ki so ga objavili v začetku maja.

Zdravstveno ministrstvo je pri tem s strani strokovnjakov dobilo več opozoril, da so bili pri teh nakupih kršeni predpisi, postopki in zakoni, ki urejajo nakupe zaščitne opreme. Dokumente o tem hranijo v uredništvu necenzurirano.si.

Aneksi k pogodbam razkrivajo, da so za spornost posla tako na zavodu kot ministrstvu vedeli. V dokumentih piše, da "obrazne maske predstavljajo osebne higienske maske, ki so namenjene za splošno uporabo, zato se ne uvrščajo med osebno varovalno opremo kot tudi ne med medicinske pripomočke".

maska, koronavirus Očitki Slovenija Tik pred koncem epidemije še ena, največja dobava zaščitnih mask

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 38
  • matermila 14:18 12.junij 2020.

    Sklicujejo se na portal necenzurirano.si.Zelo verodostojno,ni kaj.

  • matermila 14:16 12.junij 2020.

    na slovenski carini obtičalo skoraj 200 milijonov mask.....in vi to resno?Ma ste od hudiča,no.

  • Silva Drevensek 13:55 12.junij 2020.

    baje bodo od zdaj naprej novinarji naročali vse maske,ker so najbolj sposobni